Spaartip van maand: babyspullen

Baby spaartip besparen babyspullen kinderwagen

Jeetje, wat heb je ontzettend veel spullen nodig voor een baby. Echt, daar had ik me wel op verkeken. Gelukkig zijn er ook heel veel manieren hoe je kunt besparen op de uitgaven als er een baby op komst is.

Hieronder vind je 7 spaartips voor babyspullen, maar ook een overzicht met hoeveel wij daadwerkelijk hebben uitgegeven aan de babyuitzet (tot het moment van de komst van de baby).

Spaartip 1: Tweedehands

Mijn allergrootste bespaartip is het kopen van tweedehands spullen. Heel veel mensen kopen alles nieuw voor hun baby en verkopen het vervolgens vrijwel ongebruikt via Marktplaats of Facebook marketplace. 

De beste dingen om tweedehands te kopen zijn:

 • kinderwagen
 • wieg en ledikant (eventueel met nieuw matras en beddengoed)
 • box (eventueel met nieuw boxkleed)
 • babyfoon
 • kledingkast en kleding

Let op met het kopen van een tweedehands autostoeltje: je moet er zeker van zijn dat deze nooit betrokken is geweest bij een ongeluk. Koop deze daarom van een bekende óf nieuw.

Spaartip 2: Aanvullende zorgverzekering

Het is met een baby op komst zeker de moeite waarde om te kijken of het voor jou voordelig is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. 

Vaak heb je deze extra kosten er zo uit doordat dingen zoals een zwangerschapscursus, verloskundige zorg bij een vrijwillige bevalling in het ziekenhuis, de eigen bijdrage voor de kraamzorg, een kraampakket en elektrische kolf (gedeeltelijk) worden vergoedt.

Spaartip 3: Borstvoeding

Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar als het wél lukt is dat super fijn. Niet alleen door de gezondheidsvoordelen, maar zeker ook in verband met de kosten. Je hoeft namelijk geen (of minder) flesvoeding te kopen.

Als moeder die borstvoeding eet moet je wel ongeveer 500 kcal per dag extra eten, dus je zult extra eten moeten inslaan!

Een elektrische borstkolf wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed door de aanvullende zorgverzekering.

Spaartip 4: Vrienden en familie

Je zult er echt versteld van staan hoeveel cadeaus je krijgt van je vrienden en familie. Zó lief! Eventueel tijdens je babyshower en waarschijnlijk ook nog tijdens de kraamtijd neemt bijna iedereen wel iets mee. 

Voor mij voelde het echt als te veel. We hebben al het geluk dat we een baby krijgen en nu ook nog al deze spullen (dankjewel iedereen!). 

Voor ons geldt vooral dat we zelf bijna geen kleding voor de baby hebben gekocht. We hebben zoveel gekregen en mijn moeder had ook nog best veel dingen van vroeger bewaard. De rest hebben we tweedehands via Marktplaats en Facebook aangeschaft. Check Facebookgroepen voor baby’s en kinderen bij jou in de buurt!

Daarnaast hebben wij het geluk gehad dat wij heel veel van de babyuitzet van mijn zus hebben gekregen. Misschien heb jij ook iemand in je omgeving waarvan je spullen kunt overnemen?

Voor in de kraamtijd: zorg dat je een lijstje paraat hebt met dingen die je nodig hebt, voor het geval mensen daarnaar vragen. Dan krijg je iets wat je ook echt kunt gebruiken.

Spaartip 5: Luiers

Koop luiers bij de Lidl óf in de uitverkoop.

Zo kochten wij bijvoorbeeld Pampers met 50% korting bij Bol.com.

Eventueel kun je besparen door het gebruik van wasbare luiers (ook beter voor het milieu), daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee. 

Spaartip 6: Eten voor jezelf

Zorg ervoor dat je eten voor jezelf in de diepvries hebt liggen of eventueel ingrediënten voor een snelle maaltijd voor in de kraamtijd. Op die manier voorkom je dat je iets moet bestellen of afhalen op het moment dat je écht weinig tijd hebt om te koken. 

Spaartip 7: Gratis kraamboxen

Via heel veel instanties kun je een gratis zwangerschapsbox aanvragen of een gratis product afhalen. In de box zitten vaak een knuffel, billencrème, een flesje of een speen. 

Let op: in ruil voor deze gratis spullen, geef jij je e-mailadres. Daarna wordt je dus bestookt met promotie e-mails. 

Hoeveel hebben wij uitgegeven aan de babyuitzet?

Babyuitzet kosten overzicht

Zoals je ziet hebben wij het geluk gehad dat we veel dingen hebben gekregen. In totaal hebben we minder dan €1.200 uitgegeven aan de babyuitzet.

Voor de spullen die we hebben gekregen schat ik in dat we daar nog ongeveer €300 extra voor nodig hadden gehad (tweedehands).

In dit geval zou je een gehele babyuitzet kunnen aankopen voor €1.500

Vind je dit mee- of tegenvallen? En hoeveel heb jij aan je babyuitzet uitgegeven?

Deel het in de comments hieronder!

In deze blog lees je hoe je het beste kunt sparen of beleggen voor je kind

Meer lezen over besparen op kinderopvang? Check dan deze blog.

Laatste tip: vergeet niet de kinderbijslag op tijd aan te vragen!

Leave a Reply

This Post Has 14 Comments

 1. Audrey

  Ik had helemaal gemist dat je zwanger was, maar van harte gefeliciteerd! Ik vind dit bedrag erg meevallen. Zelf zou ik ook veel tweedehands kopen inderdaad, vooral ook voor het milieu.

  1. FinancElle

   Dankjewel! 38 weken nu dus het komt erg dichtbij 🙂 het milieu is inderdaad een andere reden om dingen tweedehands te kopen! Voelt voor ons gewoon beter.

 2. Sascha

  Hey elliebellie! Doe je heel goed!! Autostoeltje ben ik het hee erg mee eens; pas op met tweedehands v iemand die je niet kent. Verder heb ik als tip; als je kleding koopt koop dingen op de groei. Jack groeide vaak ineens zo hard dat ik binnen eenzelfde collectie hetzelfde truitje moest kopen. En hee goed dat je nu niet te vee koopt. Wat ik wel moet zeggen; ik heb er nooit spijt van gehad 25 hydrofiel doeken aan te schaffen. Wat ik hee erg vind is een half volle wasmachine. Jack was een spuugbaby dus soms had ik 6 rompers op een dag nodig en eindeloos veel doeken. Bespaar niet op goede doeken, die vd action zijn waardeloos. Hoeslaken raad ik aan vd hema! Oh en meld je aan voor luieraanbiedingen.net (of check) dan weet je waar de goedkoopste luiers zijn die dag/week.
  En dan nog iets algemeens, in belgie hebben ze dus het gebruik een ‘lijstje’ neer te leggen bij een kinderzaak. Na de geboorte kunnen mensen daarop kijken en een bijdrage doen aan bv een ledikantje/matras/kinderwagen noem maar op…tijd dat wij dat ook weer ns gaan invoeren in NL…dan hebben mensen in de kraamtijd een goed cadeau en krijg je geen rotzooi (al moet ik zeggen dat de hoeveelheid rotzooi die ik heb gekregen echt meeviel).

  Alle geluk en goeds voor jullie!!

  1. FinancElle

   Hey! Thanks voor al je goede tips!

   Ik moet zeggen dat we ook al heel veel kleding hebben gekregen. Ik heb het gevoel dat we t/m 6 maanden al voldoende hebben :).

   Die doeken hoor ik ook altijd van iedereen dat je die nooit genoeg kunt hebben (bij wijze van). Ik heb er veel cadeau gekregen en ook nog veel van mijn zus! Wat vond jij een fijn merk?

   Hoeslakens hebben we toevallig 2 van de HEMA gekocht, lucky us 🙂

   Zelf zie ik heel vaak bij familie dat ze gebruik maken van een website met een verlanglijstje, zo ideaal vind ik dat altijd! Misschien is dat een goed idee?

 3. M

  Wat een net lijstje, knap gedaan! Je kunt hier inderdaad net zo creatief mee om gaan als je zelf wilt en alles is persoonlijk.
  Klopt het dat je al (veel) melkpoeder gekocht hebt?

  Voor onze oudste weet ik de kosten niet meer precies, bijna 4 jaar geleden. We kochten vrijwel alles nieuw, dat wilde de man graag.
  De kinderwagen was €700 met gratis luiertas. Maxi cosi en badje van schoonzus, bedje en matras waren 300 en 59 meende ik.
  Commode oude legerkast (wel tweedehands dus 🙂 350, kleertjes 50 (eerste pakje en basispakje, rest geleend), lamp 50, box 100, boxkleed zelf gemaakt kostte denk ik €8.
  Kolf had ik handkolf medela, die is niet duur, 39 ofzo. Geboortekaartjes weet ik echt niet meer, kostte bij de 2e (ook een meisje, half jaar oud) 85 en een velletje postzegels.
  Pfoe tikt best nog aardig aan zo hè, al vind ik de kosten wel meevallen. Beide meiden borstvoeding maar 2e heeft veel allergieën, flesvoeding zou onbetaalbaar zijn.

  Wasbare luiers kan ik je absoluut aanraden maar er is veel pulp verkrijgbaar.

  1. FinancElle

   Dank voor je reactie!

   Wij hebben pas 1 ‘blik’ melkpoeder gekocht, omdat ik van plan ben om borstvoeding te gaan geven. Meer voor de zekerheid dus. Anders zou ik het groter inslaan (heb gezien dat dat een stuk goedkoper is).

   Ja het loopt echt snel op, ook omdat je toch gewoon meer nodig hebt dan je denkt. Tenminste dat vind ik… Klinkt alsof jullie een balans hadden tussen nieuw en tweedehands. En alleen dus nog een keer kunnen gebruiken 🙂

   Onze postzegels waren aardig duur, omdat we ook best veel internationale nodig hebben (mijn partner is Portugees).

   Heb je een tip voor een merk wasbare luiers?

 4. Mvr. Centje

  Goede tips en mooie lijst! Wij verwachten komende maand ook ons eerste kindje. Wij hebben de meubels voor de kinderkamer en kinderwagen wel nieuw gekocht. Maar we hopen dan ook dat we die voor meer dan 1 kind kunnen gebruiken. Verder ook veel via marktplaats aangeschaft. Helaas hebben wij nog niet heel veel vrienden en familie met kleine kinderen, dus ik merk dat de aanschaf van wat ‘kleinere’ spulletjes, zoals lakentjes, dekentjes en doeken stiekem toch nog wel wat kosten met zich meebrengt.
  Verder heb ik ook mijn zorgverzekering aangepast die iets hogere maandelijkse kosten haal ik er zeker uit met alle vergoedingen!
  Wij hebben wel besloten om wasbare luiers te gaan gebruiken, heb recent ook een blog geschreven over de voordelen en onze kosten.

  1. FinancElle

   Gefeliciteerd! Wat een geweldig nieuws! Wanneer is de uitgerekende datum?

   Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft die kleinere dingen, dat tikt echt wel aan. Wij hebben echt heel veel ook van mijn schoonouders cadeau gekregen (ze vinden het helemaal geweldig om te winkelen voor hun eerste kleinkind) en dus tweedehands van mijn zus en veel dekentjes zelfs nog van ons van vroeger (ik begrijp niet hoe mijn moeder die dingen na 3 kinderen nog zo mooi heeft weten te houden).

   Mochten we meer kinderen krijgen, hopen we toch deze spullen ook nog te kunnen gebruiken. Een Bugaboo kost nieuw geloof ik rond de 1.000 euro, dus daar zouden we 3 tweedehandse van kunnen kopen!

   Gaan jullie meteen wasbare luiers gebruiken? En welk merk? Veel succes!

   1. mvr. Centje

    Ik ben 10 maart uitgerekend en jij? Ja als je goede kwaliteit hebt gaat het vaak wel lang mee dus ik snap het helemaal dat je veel tweedehands aanschaft. Kinderwagen hebben we van Mutsy was iets betaalbaarder dan Joolz en Bugaboo, maar hopelijk nog steeds goede kwaliteit en na aanschaf bleek dat mijn ouders die kado gaven, zo fijn!
    We zijn wel van plan bijna vanaf het begin de wasbare luiers te gebruiken, alleen de eerste dagen dat ze nog meconium ontlasting heeft wel wegwerp anders krijg je al gelijk vlekken in de luiers. We hebben een consult gedaan en gaan voor het Tots Bots systeem, eerste periode het snap in one systeem, met Peenut Wraps en Pads dat is nog niet zo’n dik pak en daarna tweeledig bamboozle luiers met Peenut Wrap overbroekje omdat dat wat meer absorbeert. Dus ik ben benieuwd hoe dat gaat!

    1. FinancElle

     Leuk! Wat super lief van je ouders. Die van ons hebben ook veel bijgedragen hoor 🙂 Echt geluk mee!

     Ik heb nog maar 3 dagen te gaan tot de uitgerekende datum….

     Die luiers klinkt ingewikkeld met al die namen. Ben echt heel benieuwd hoe dat bevalt! Veel succes!

 5. Pingback: Kosten babyuitzet – GeldGedachten

  1. FinancElle

   Leuk stuk en grappig dat onze bedragen zo dicht bij elkaar liggen!

 6. GeldHamster

  Spaartip 2: Aanvullende zorgverzekering

  Ik heb nog een aanvullende tip t.a.v. zorgverzekering. Stel je hebt als ouders geen aanvullende verzekering nodig en beide gekozen voor een goedkope basis/natura verzekering. Je kan je kind gratis aanmelden bij een resitutieverzekering zonder dat je daar zelf een verzekering hebt (bijv. beide ouders zilveren kruis en baby bij VGZ). Een restitutie verzekering is in principe een luxe verzekering want het betekent recht op zorg, terwijl een naturaverzekering enkel recht geeft op vergoeding (met soms minder keuze zorgaanbieders). Stel je baby krijgt iets kan je overal terecht ook al is er geen contract met die zorgaanbieder. Deze tip is wel enkel slim als je geen aanvullende verzekering hebt aangezien je kindje dan ook gelijk aanvullend verzekerd is.

  1. FinancElle

   Wat een goede tip! Dankjewel, dat ga ik zeker in overweging nemen voor mezelf (en Rosa).