‘How to get rid of stuff’

Spullen vs ervaringen minimalisme

De titel van deze blog komt van Elizabeth Dulemba uit haar TED talk over het in de weg zitten van spullen (‘Is your stuff stopping you?’).

De talk gaat vooral over spullen vs. ervaringen. Over het najagen van dromen. Over het maken van bewuste keuzes en je niet laten leiden door wat ‘normaal’ is, of door wat de grote marketingmachine je wijs wil maken.

“I am NOT a minimalist”

Toen Elizabeth en haar man eenmaal besloten hadden hun dromen achterna te gaan (onder andere verhuizen naar de andere kant van de wereld), wist ze dat ze afstand moest doen van veel spullen.

Aangezien ze geen idee had hoe dat moest (in haar woorden: “I am NOT a minimalist, I repeat: I am NOT a minimalist”), google-de ze: ‘how to get rit of stuff’. Een nieuwe wereld ging voor haar open.

Wat maakt jou echt blij?

Mijn mening over spullen komt overeen met die van Elizabeth Dulemba. Spullen moeten een doel hebben. Je bezit ze omdat je er een bepaalde vorm van geluk uithaalt. Je wordt er blij van – op de lange termijn. 

Uit onderzoek blijkt dat ervaringen meer bijdragen aan een geluksgevoel dan spullen. Toch is het soms makkelijker om grote dromen (ervaringen) aan de kant te zetten voor het leven in dagelijkse luxe (door middel van spullen). 

Elizabeth werd wakker geschud door haar lijst met 6 grote doelen die ze voor haar 30e wilde bereiken. Inmiddels (over de 30)  was er pas één afgevinkt…. Tijd voor actie. Herkenbaar?

Bekijk Elizabeth’s TED talk hieronder

De duur van de video is 17:40 minuten. Engelse ondertiteling is beschikbaar (klik cc).

Michelle hield een No Spend Year

Wat Michelle McGagh heeft gedaan gaat nog een stap verder. Ze vertelt erover in haar TED talk ‘My No Spend Year’. Juist: een heel jaar niets uitgeven naast boodschappen (gebudgetteerd) en vaste lasten.

Het lijkt op No Spend November waar ik aan meedoe, maar dan voor een heel jaar in plaats van slechts één maand. Ik vond een maand al niet al te makkelijk. Terwijl ik toch echt wel bewust ben aangelegd (of aangeleerd).

Deze talk zet je echt aan het denken. Zou jij dit willen/kunnen?

Een stapje te ver…

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik een no spend year te ver vind gaan. Met name omdat ik bang zou zijn dat ik teveel druk op mijn vrienden en familie leg.

De lessen van spreker Michelle McGagh zijn zeker inspirerend, want zij heeft een aantal dingen ontdekt tijdens haar experiment, waaronder ook weer… Ervaringen zijn belangrijker dan spullen.

Bekijk Michelle’s TED talk hier

De duur van de video is 16:05 minuten. Engelse ondertiteling is beschikbaar (klik cc).

Voor beide vrouwen geldt dat ze echt hele goede sprekers zijn, waardoor deze talks super fijn zijn om naar te luisteren!

Wat vond jij van de TED talks? Laat het mij (en de rest van de lezers) weten in de comments!

Leave a Reply