Starten met ondernemen: een stappenplan

Starten met ondernemen een stappenplan

Misschien heb je al langer het gevoel dat je voor jezelf wil beginnen… Maar hoe? Welke stappen moet je nemen om een onderneming op te zetten?

Dat lees je in dit 10-stappenplan: starten met ondernemen.

Stap 1: wat, waarom en wie?

Wat ga je doen? Misschien heb je al een heel duidelijk ondernemersplan, misschien ben je nog op zoek naar je passie.

Zorg ervoor dat jij duidelijk voor ogen hebt wat je gaat doen en dat je dit heel erg leuk vindt, want er gaat enorm veel tijd zitten in het opzetten en draaiende houden van een onderneming.

Waarom? De drijfveer van je onderneming; wat wil je bereiken. Dit is misschien wel één van de belangrijkste dingen en wordt vaak vergeten. 

Wie is jouw klant? Vaak werkt het beter om een niche te kiezen. Heb heel duidelijk voor ogen wat voor soort persoon jouw klant is zodat je de juiste service of dienst kunt leveren, afgestemd op het soort persoon.

Een goed idee is om een voorbeeldpersoon in je hoofd te hebben. Misschien ken je hem/haar al, maar dat hoeft niet. Wat is zijn/haar ‘probleem’? Zorg ervoor dat je potentiële klanten niet overlaadt met wat jij te bieden hebt, maar dat je vraagt naar waar hij of zij naar op zoek is (het ‘probleem’).

Stap 2: de bedrijfsnaam

Kies een bedrijfsnaam die passend en pakkend is en check of hij aan alle eisen voldoet.

Lees op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) meer over de eisen aan een bedrijfsnaam en check of een soortgelijke naam al bestaat.

Stap 3: de rechtsvorm

De meest voorkomende rechtsvormen zijn de eenmanszaak en de B.V. De meeste ZZP’ers starten met een eenmanszaak. De B.V. wordt in principe pas interessant bij een hogere winst (en risico’s).

Stap 4: inschrijven KvK

Als je officieel een onderneming wil starten, moet je deze inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De kosten hiervoor zijn eenmalig €50 (de jaarlijks terugkerende kosten bestaan niet meer) en zijn aftrekbaar van je winst.

Om je in te schrijven maak je online een afspraak. Op dat moment vul je ook al een (redelijk uitgebreide) vragenlijst in over de plannen voor je onderneming. 

De KvK geeft de inschrijving door aan de belastingdienst en je ontvangt automatisch een btw-nummer. Hiervoor zijn dus geen losse stappen nodig.

Let op: inschrijven bij de KvK kan alleen als je op basis van hun richtlijnen ondernemer bent. Deze richtlijnen zijn: je moet goederen of diensten leveren, tegen een vergoeding, waarbij je deelneemt aan het economische verkeer.

Als je af en toe iets verdient met je hobby is dat dus nog geen onderneming volgens de KvK. Bereid je erop voor dat de KvK vragen zal stellen om er zeker van te zijn dat je voldoet aan deze richtlijnen.

Stap 5: fiscaal ondernemer of niet

Dat je bent ingeschreven bij de KvK houdt nog niet automatisch in dat je ondernemer ben voor de belastingdienst.

Zij hanteren verschillende richtlijnen voor het zijn van btw-ondernemer en IB-ondernemer. Zeker de vraag of jij een IB-ondernemer bent is niet altijd zo makkelijk te beantwoorden. Houdt rekening met het risico van schijnzelfstandigheid (= een verkapt dienstverband).

Stap 6: de administratie

Als btw-ondernemer moet je btw-aangiften doen. In principe elk kwartaal. Je hebt hiervoor een btw-administratie nodig (en deze is ook wettelijk verplicht, tenzij je een vrijstelling hebt).

Daarnaast zul je aangiften inkomstenbelasting moeten doen (jaarlijks). Ook hiervoor heb je een administratie nodig waarin je alles vastlegt (denk aan bonnetjes voor je kostenaftrek, het bijhouden van je urenadministratie voor de ondernemersaftrek en eventueel rittenadministratie).

Lees alles over de administratieve verplichtingen voor ondernemers in deze blog.

Andere tips:

Meer leven over risico’s en tips voor ondernemers? Check dan deze blog!

Stap 7: juridisch

Laat algemene voorwaarden en eventueel een standaardovereenkomst opstellen door een juridisch adviseur en check of er vergunningen nodig zijn bijvoorbeeld voor het hebben van een onderneming aan huis (i.v.m. het bestemmingsplan).

Stap 8: verzekeringen en pensioen

Als ondernemer moet je meer aandacht besteden aan verzekeringen dan als werknemer, net zoals aan je pensioen. 

Lees alles over het opbouwen van pensioen als ondernemer in deze blog.

Stap 9: beroepseisen

Voor sommige beroepen zijn diploma’s of certificaten wettelijk vereist. Check of dit bij jou het geval is.

Stap 10: uurtarief en klanten

Stel je uurtarief vooral niet te laag vast, dit is een valkuil van vele startende ondernemers. Vergeet niet dat je van je omzet ook je verzekeringen, pensioen, belastingen en zakelijke kosten (zoals kantoorhuur) moet betalen.

Klanten werven is een onderdeel van het zijn van ondernemer. Zorg dat je dit altijd in het vizier houdt.

Leave a Reply