Startkapitaal: hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Startkapitaal_hoeveel geld nodig starten beleggen

Regelmatig krijg ik te horen: ik wil wel starten met beleggen, maar ik kan niet veel geld missen. 

Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen gaan beleggen in aandelen? 

Veel mensen denken dat je heel vermogend moet zijn om te kunnen starten met beleggen. Niets is minder waar. Afhankelijk van je buffer, beleggingsplatform en beleggingsstrategie, kun je al starten met beleggen van €30 tot €100 per maand.

Lees hieronder meer!

Stap 1: buffer

Beleggen kun je het beste doen voor de lange termijn. Denk aan 15 tot 20 jaar. Het grootste voordeel hiervan is de werking van samengestelde rente of ‘compound interest’. Kort gezegd rente op rente; je vermogen gaat zichzelf renderen.

Zelf beleg ik om financieel onafhankelijk te worden. De planning is om te kunnen stoppen met werken voor mijn 50e (dat is op dit moment nog 18 jaar). 

Het is erg belangrijk dat je niet in een situatie terecht komt waarbij je je belegde geld plotseling nodig hebt. We willen namelijk voorkomen dat je aandelen moet verkopen op een ongunstig moment. Daarom is het belangrijk een buffer op te bouwen.

Hoogte van je buffer

Hoe hoog deze buffer moet zijn is afhankelijk van jouw situatie. In deze blog over het leiden van een financieel gelukkig leven heb ik daarvoor richtlijnen gegeven, maar houd er rekening mee dat als je een huis wil kopen je de kosten koper ook achter de hand moet hebben.

Heb jij nog niet voldoende buffer? Zorg daar dan eerst voor, voordat je start met beleggen.

Stap 2: waarin beleggen

Wil je beleggen voor de lange termijn? En daarnaast zo min mogelijk risico lopen, met een zo hoog mogelijk rendement? 

Naar mijn mening is indexbeleggen dan de beste manier. In het kort houdt dat in dat je zogenaamde ETF’s (of indexfondsen) aankoopt, een soort van boodschappenmandjes met aandelen of obligaties. Door het kopen van één ETF, koop je meteen een soort van ‘pakket’ in aandelen of obligaties.

ETFs kun je aankopen op een beleggingsplatform. Afhankelijk van het beleggingsplatform dat je kiest, heb je een bepaalde inleg nodig.

Stap 3: beleggingsplatform

Er zijn heel erg veel brokers op de markt, in deze blog lees je meer over de beste brokers voor zelf beleggen. Mijn favorieten zijn DEGIRO en ABN Zelf Beleggen Basis.

Je hebt ook platformen waarop je geld automatisch wordt belegd, zoals Meesman of Peaks.

  Stap 4: de inleg

  Bij DEGIRO heb je geen minimuminleg, maar je hebt wel voldoende ‘saldo’ nodig om de ETF (of het aandeel) naar keuze aan te kopen.

  Bijvoorbeeld: wil jij de zogenaamde bekende ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’ (VWRL) aankopen, zul je ongeveer €75 moeten storten (update 27 februari 2020: €83, update 30 maart 2020: €65). De koers van de onderliggende aandelen schommelt en die van de ETF dus ook. Sommige maanden zal de prijs hoger zijn, andere maanden lager.

  Meer lezen over waarom VWRL één van mijn favoriete ETF’s is? Lees deze blog met 4 stappen voor het kiezen (een aankopen) van de juiste ETF.

  Voor de meeste ‘zelf beleggen‘ platformen geldt dat je voldoende saldo nodig hebt om een ‘heel’ product aan te kopen. Het is dus met name afhankelijk van de koers van het product dat je wil kopen.

  Automatisch beleggen

  Bij Meesman is de minimuminleg als je maandelijks belegt €100 per maand (automatische incasso). Bij een eenmalige inleg is dit €10.000.

  Bij Peaks kun je beleggen met zeer kleine bedragen, maar let op! Een klein belegd vermogen kan ervoor zorgen dat je bij Peaks belegde vermogen krimpt.

  In mijn andere blog blog vind je een overzicht van mogelijkheden voor automatisch beleggen met de minimale bedragen.

  De links van Peaks en DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

  Stap 5: Je beleggingsstrategie

  Mijn voorkeur gaat uit naar een buy & hold strategie met maandelijkse inleg.

  De buy & hold strategie houdt in: aankopen en dan lang aanhouden. Maandelijks inleggen doe je om je risico zo veel mogelijk te spreiden. 

  Als je per maand aankoopt, heb je in dit geval €65 tot €90 per maand nodig. Is dit teveel? Dan kun je ook bijvoorbeeld €30 per maand overmaken en zodra je voldoende hebt, de ETF naar wens aankopen.

  Zorg ervoor dat je een automatische overboeking per maand instelt, zodat je het niet kunt vergeten én het geld niet ergens anders aan kunt uitgeven.

  Ben jij al gestart met beleggen? Ik hoor graag jullie ervaringen!

  Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Je kunt je inleg verliezen.

  Leave a Reply

  This Post Has 19 Comments

  1. Veertigermetkids

   daarmee help je MIJN enorm?

  2. Ingrid

   Ik snap je punt niet zo over de lage rendementen van Peaks.
   13,9% rendement ben ik toch dik tevreden over.

   1. FinancElle

    Hi Ingrid, dank voor je reactie! Ik weet natuurlijk niet welk risicoprofiel jij hebt gekozen en op welk moment je bent begonnen met beleggen. Fijn in ieder geval dat jij dat resultaat hebt behaald (let wel altijd goed op of het rendement per jaar is weergegeven en of alle fonds- en beheerskosten hier al vanaf zijn gehaald).

    Bij Peaks beleggen ze in bepaalde ETF’s (deze hebben fondskosten) en daarbovenop komen nog beheerskosten van Peaks zelf. Om deze reden zal Peaks eigenlijk altijd minder rendement geven dan DeGiro. Zeker als je kijkt naar in het verleden behaalde resultaten van de ETF’s.

    Wil je hier meer over lezen? Lees dan eens deze blog van Mr. FOB.

    P.S. dit neemt niet weg dat als jij happy bent met de huidige situatie dat natuurlijk helemaal prima is!

  3. dertigermetkids

   Wij beleggen sinds okt 2017 dus ruim anderhalf jaar. Had ook eerst deze drempels… Hoe, wat, waar, hoeveel.. Maar het is idd heel simpel. Eerdt 100 per maand en sinds een tijdje 200 per maand. Bevalt erg goed

   1. FinancElle

    Leuk om te horen. Het is even wat basiskennis opdoen in het begin, maar daarna is het inderdaad simpel.

   2. Laura

    Hi financelle,
    Bedankt voor alle leuke en informatieve blogs! Ik ben sinds een jaar begonnen met 200 euro per maand de beleggen bij Robeco (vooral in duurzame fondsen). Ik heb nog nergens op je blog over Robeco gelezen. Is het een bewuste keuze waarom je hen misschien minder voorkeur geeft?
    Dank je,
    Laura

    1. FinancElle

     Hallo Laura,

     Dank voor je compliment!

     Misschien kan ik nog een keer een blog aan dit onderwerp wijden, maar het korte antwoord is dat het simpelweg duurder is. Bij ROBECO Plus (zelf beleggen) betaal je:
     – 0,36% service fee over je belegde vermogen per jaar
     – 0,66% fondskosten per jaar (afhankelijk van het fonds, dit kan ook een stuk meer zijn bij de duurzame fondsen)
     – 0,2% transactiekosten (per transactie)

     In totaal kom je hiermee dus op (minstens) 1,22% aan kosten uit.

     1. Laura

      Dank je wel voor het bericht. Zou zeker interessant zijn om hier meer van te weten.
      Ik heb mij waarschijnlijk laten leiden door ‘geen aankoopkosten’ bij maandelijks beleggen en vrienden die erg lovend waren over Robeco 😉

  4. Hoi Elle, leuk blog heb je, uitgebreide artikelen met duidelijke tekst en uitleg! Zelf beleg ik ook al enige tijd in ETF’s met name Vanguard FTSE All-World (wereldwijde spreiding in ruim 3170 bedrijven) en Vanguard FTS All-World High Dividend Yield (1470 best betalende dividend aandelen).

   De tacktiek die ik zelf gebruik is zoveel mogelijk te besparen op andere zaken en het geld wat hierdoor overblijft te beleggen. Op deze manier is het ook minder spannend wanneer de markt zich een keer tegen je keert, omdat dit geld daadwerkelijk over is.

   Over zes dagen (op 17 juni 2019) is het trouwens mogelijk om in Nederland via flatex te beleggen, dit is één van de best brokers uit Duitsland, waar je blijkbaar zonder transactiekosten kunt beleggen. Misschien ook iets om in de gaten te houden.

   1. FinancElle

    Hi Frank,

    Dank voor je compliment en leuk om je verhaal te horen.

    Ik ga het in de gaten houden.

  5. Wesley Mess

   Ik geloof dat je een heel dik boek van Tony Robbins hebt gelezen niet? Money Master the Game.

   1. FinancElle

    Nee, nog niet. Die staat nu als eerste op mijn lijst om ook een boekreview over te schrijven. Lijkt deze tekst daarop? Dan zie ik dat maar als een compliment 😉

  6. Arthu

   Hoi Elle,

   Je zegt dat je voorkeur naar een maandelijkse inleg gaat, die logica snap ik. Echter, wat te doen als je een paar duizend euro aan spaargeld ‘over’ hebt. Ik zou graag meteen een startkapitaaltje in willen leggen van zo’n 3000 euro. Is het dan slim om dat in 1 keer ook in een ETF te stoppen en daarna gewoon maandelijks 200 euro (of iets dergelijks). Of kan ik die 3000 euro ook weer beter gespreid inleggen over bijvoorbeeld 6 maanden tijd (en dan allemaal in dezelfde ETF?) Of heb je andere tips voor wanneer je wilt beginnen met een startkapitaaltje? Bedankt! Leuke blog trouwens.

   1. FinancElle

    Hi Arthu, dank voor je vraag. Ik ga hier binnenkort een blog over publiceren. Het korte antwoord is beter in één keer (maar het hangt ervan af…)

    Ik weet dat Brand New Day hier een keer een super fijne blog over heeft geschreven met grafieken. Rechtsboven op de website vind je ‘blogs’ en dan kun je onderwerp beleggen selecteren. De blog heet: ‘Een aanzienlijk vermogen: Beleg je dat in één keer, of gespreid?’

    Brand New Day is een hele fijn partij voor (fiscaal voordelig) pensioenbeleggen of -sparen!

  7. Huib

   Hoi Elle,
   Wat is je advies voor een thuiswonende student zonder vaste lasten met een startkapitaal van ca. €5k in de huidige economie met de duidelijk zichtbare impact van het corona virus? Ik heb boven dit bedrag ook nog de mogelijkheid om ca €1000 te lenen tegen een rente van 0% met het huidige leenstelsel voor nog 2 jaar. Het is voor mij lastig te bepalen wat het juiste instapmoment is door de huidige pandemie en ben me bewust van de risico’s van beleggen. Is het verstandig om in dit stadium nog in te stappen met beleggen of is het verstandiger nog een tijd te wachten aangezien ik over een aantal jaar (4-6) ook een hypotheek aan moet vragen en wellicht aandelen tegen een ongunstige prijs moet gaan verkopen.
   Wat zou jij als advies geven qua instappen op dit moment?

   1. FinancElle

    Hallo Huib,

    Advies kan ik niet geven. Persoonlijk zou ik nooit lenen om te gaan beleggen. Zorg er daarnaast voor dat je geen geld belegt dat je binnen 15-20 jaar nodig hebt en houd altijd een buffer achter de hand.

    Helaas zal niemand je kunnen vertellen wat het juiste instapmoment is, vandaar dat ik beleg volgens de buy & hold strategie (link). Wel is duidelijk dat de markt nu erg laag staat tegenover een korte tijd geleden, maar of het nog lager gaat is uiteraard maar de vraag.

    Hopelijk heb je er iets aan!

  8. Angela

   Wat een fijne blog om te lezen! Ik ben alleen eigenlijk niet zo zeer op zoek naar “vanaf prijzen” maar meer de minimale inleg per maand om een bepaald eindkapitaal te behalen over een x aantal jaar. Ik heb m’n FI number berekend en nu ik weet waar ik naartoe wil beleggen, vraag ik me af hoeveel ik dan nu moet inleggen per maand. (uiteraard met een gemiddeld rendement van 4%, want je weet het natuurlijk nooit met die aandelenmarkt..) Heb jij een idee hoe en/of waar ik dat kan berekenen?

   1. FinancElle

    Hi Angela,

    Dank je. Zelf heb ik hier een spreadsheet voor gemaakt, maar er zijn ook allerlei website waar je dit kunt berekenen. Bijvoorbeeld op deze pagina van Brand New Day kun je onderaan (bij ‘wat krijg ik straks’) het verwachtte kapitaal uitrekenen op basis van een rendement van 4%.

    Anders google eens op eindkapitaal berekenen.