V3AA (Vanguard ESG Global All Cap): de groene VWRL?

V3AA vanguard global cap groen beleggen duurzaam

Er is een nieuwe ETF van Vanguard op de markt; Vanguard ESG Global All Cap oftewel V3AA. Het is een soort van groene versie van VWRL / VWCE, maar dan uitgebreid met kleine bedrijven (small cap).

Wat zijn de verschillen en is het een goed idee om V3AA te kopen? Lees het hier!

V3AA – welk fonds?

We hebben het in deze blog over het volgende fonds:

 • V3AA : Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF, ISIN: IE00BNG8L278

Ik vergelijk deze met het fonds:

 • VWRL: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, ISIN: IE00B3RBWM25 

Verschillen tussen V3AA en VWRL

V3AA kerngegevens VWRL vergelijking
Bron: Morningstar

De belangrijkste verschillen:

 • VWRL is een stuk ouder en groter dan V3AA
 • De lopende fondskosten van VWRL zijn net iets lager (0,22% vs. 0,24%). Deze kosten komen tot uiting in het rendement (maar V3AA bestaat nog te kort om verder iets over dat rendement te zeggen)
 • VWRL heeft minder aandelen / bedrijven dan V3AA (3.550 vs. 4.882)
 • VWRL keert het dividend uit (Dis.), V3AA herbelegt het dividend (Acc.) – let op: VWRL is ook in Acc. variant verkrijgbaar: VWCE. V3AA is ook in Dis. variant verkrijgbaar: V3AL aan Xetra (let op aansluitkosten)
 • De prijs van VWRL is een stuk hoger dan van V3AA (€96,86 vs. €4,39). De lagere prijs kan handig zijn ter afronding omdat je alleen hele stukken kunt aankopen bij DEGIRO
 • VWRL zit in de kernselectie van DEGIRO, terwijl V3AA daar niet in zit. Dat betekent dat je bij aankoop van V3AA altijd transactiekosten en externe handlingkosten betaalt. Zie hieronder in de tabel de impact daarvan
 • VWRL heeft geen ESG-uitsluitingen en V3AA wel. Daarover lees je hieronder meer.
 • VWRL zit met name in grote en middelgrote bedrijven (large cap en mid cap) terwijl V3AA ook in kleine en micro bedrijven zit (small cap, 4,99% en 0,51%), dit is ook de voornaamste reden dat VWRL minder bedrijven heeft dan V3AA

Transactiekosten per aan- of verkoop

Bij DEGIRO zijn er ETFs (trackers) die je onder voorwaarden zonder transactiekosten kunt aankopen; de kernselectie. De belangrijkste voorwaarde is dat je dit per ETF eens per kalendermaand kunt doen. Eventueel kan het vaker als je boven een bedrag van €1.000 aankoopt. 

De kernselectie is één van de redenen dat ik bij DEGIRO beleg. Lees meer in mijn blog De beste broker voor zelf beleggen.

Als je buiten de kernselectie aankoopt op de Amsterdamse beurs (EAM), betaal je voor een ETF €2 transactiekosten en €0,50 externe handlingskosten. Dit kan procentueel gezien erg oplopen bij kleine bedragen. 

Zie de tabel hieronder (updatet naar aanleiding van nieuwe kostenstructuur per december 2021)

V3AA VWRL transactiekosten nieuw

Zelf vind ik transactiekosten vanaf 0,25% verwaarloosbaar. Dit zou zijn bij een aankoop van €1.000 of hoger. Dit is gewoon mijn mening, hier ligt geen onderbouwing aan ten grondslag.

ESG-uitsluitingen

V3AA heeft de afkorting ‘ESG’ in de naam. Dit staat voor:

 • Environmental (milieu)
 • Social (maatschappij)
 • Governance (bestuur)

Binnen een ETF kunnen bepaalde sectoren of bedrijven worden uitgesloten op basis van ESG-criteria. Een bedrijf wordt niet meegenomen in de ETF als het onvoldoende ‘ESG proof’ is.

Het probleem met dit ‘keurmerk’ is dat het niet heel erg eenzijdig is. Het geeft wel aan dát er sectoren of bedrijven worden uitgesloten maar in hoeverre? Het is niet in één oogopslag duidelijk hoe streng de ESG-screening is toegepast.

Over de precieze ESG-uitsluitingen van V3AA is nog weinig bekend. Hoe het er nu naar uitziet zijn er wel wat uitsluitingen, maar niet super veel. Je zou het dus een lichtgroene ETF kunnen noemen; hij is zeker niet super duurzaam. 

Daarnaast wil ik ook weer niet dat er té veel wordt uitgesloten, anders is er geen sprake meer van het volgen van de wereldeconomie. Een lastige balans om te vinden.

SRI: SUWS ETF

Dat vele uitsluiten zie je vaak bij ETFs met ‘SRI’ (social responsibility) in de naam.

Bijvoorbeeld het populaire SUSW / 2B7K (iShares MSCI World SRI ETF, IE00BYX2JD69, in kernselectie aan Xetra); daar zitten nog maar 388 bedrijven (75% uitsluiting) in. In de top 10 zitten onze eigen ASML, Microsoft, Tesla, Walt Disney, Coca Cola en PepsiCo. 

Andere opties zijn het minder vergaande ‘ESG Enhanced’, bijvoorbeeld iShares MSCI World ESG Enhanced ETF, EDMW IE00BHZPJ569, in kernselectie aan Xetra met 1.370 bedrijven (13% uitsluiting) of het nog minder vergaande ‘ESG Screened’, bijvoorbeeld iShares MSCI World ESG Screened ETF, SNAW, IE00BFNM3J75, in kernselectie aan Xetra met 1.485 bedrijven (6% uitsluiting).

Als je kijkt naar de rendementen van 1 jaar en YTD doet de iShares ESG Enhanced variant het het beste (26,62% 1 jaar en 13,17% YTD), zelfs beter dan VWRL (26,13% 1 jaar en 12,43% YTD).

Let op dat in de iShares MSCI world varianten geen small cap zit en emerging markets grotendeels zijn uitgesloten! Voor wat betreft regiospreiding zit je hier hetzelfde als bij IWDA (1.572 bedrijven) en dat is voor mij juist de reden om VWRL of V3AA als voorkeur te hebben. 

Northern Trust fondsen

Een ander voorbeeld van fondsen met ESG-uitsluiting zijn de Northern Trust fondsen waarin ik voor mezelf beleg via ABN Zelf Beleggen Basis en voor onze dochter via Meesman.

Binnen deze fondsen wordt 5% (in het World fonds) tot 20% (in het Small Cap fonds) uitgesloten op basis van ESG-criteria.

Regio’s en sectoren 

Voor wat betreft de regio’s en sectoren van V3AA vs. VWRL zijn er geen opmerkelijke verschillen.

V3AA VWRL regio's sectoren
Bron: Morningstar

Conclusie: voor- en nadelen V3AA

Mijn conclusie over V3AA ten opzichte van VWRL.

De voordelen van V3AA:

 • meer bedrijven (met name de small caps)
 • de koersprijs is lager (handig ter ‘afronding’, je laat minder geld in je vrije ruimte staan)
 • iets groener (door ESG-uitsluitingen, maar in hoeverre is nog onduidelijk)

De nadelen van V3AA:

 • iets hogere lopende kosten (0,24% vs. 0,22%)
 • een kleiner belegd vermogen in het fonds (dit zal snel gaan groeien denk ik)
 • niet in de DEGIRO kernselectie (transactiekosten hebben vooral bij kleine inleg veel impact)
 • het automatisch herbeleggen van dividend (acc.); ik vind dit een nadeel, misschien vind jij dit een voordeel. Eventueel is V3AL een optie (let op de aansluitkosten (Xetra))

Wat ga ik nu doen?

Als V3AA in de kernselectie zou zitten was de keuze makkelijk: overstappen naar V3AA. Nu houd ik het nog even bij VWRL. Misschien als ik eens een groter bedrag ineens beschikbaar heb dat ik wel V3AA of V3AL aankoop.

Wat ga jij doen? Deel je het hieronder in de comments?

 


De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 14 Comments

 1. Robbert

  Wat bedoel je precies hiermee? “Als V3AA in de kernselectie zou zitten was de keuze makkelijk: overstappen naar V3AA.” zou je overstappen omdat het groener is?

  Bedankt trouwens voor het artikel, ik ben ook op zoek naar een groen fonds bij De Giro.

  1. FinancElle

   Ja en om de andere voordelen die ik erin zie (small cap zit erin en de lagere koersprijs waardoor ik maandelijks minder geld in de vrije ruimte laat staan).

   Heb je op basis van die artikel een keuze kunnen maken? Makkelijk is het niet 🙂

 2. Wouter dR

  Hoi! Je zegt overstappen, maar zou beide aanhouden geen optie zijn? Of vind je dat er daar teveel overlap voor is? Bvd!

  1. FinancElle

   Ik zou mijn VWRL posities in dat geval zeker aanhouden, maar dan zou ik voor nieuwe aankopen denk ik wel altijd voor V3AL kiezen (als die dus in de kernselectie zou zitten). Ik zie in dat geval namelijk niet echt meer voordelen in VWRL en wil het liever simpel houden.

   Jij denkt erover om allebei aan te kopen?

 3. Wim

  Bedankt voor dit verhelderende blogbericht. Inderdaad heeft V3AA een (aanzienlijk) kleiner belegd vermogen dan VWRL. De vraag die dit bij mij oproept is wanneer een ETF een voldoende groot belegd vermogen heeft om aan te kunnen worden gemerkt als relatief veilig? En als een (strenge) toepassing van ESG-criteria gewenst is, waarom dan binnen de kernselectie van De Giro niet kiezen voor een fonds als VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF (NL0010408704)? Is wellicht bij dit fonds de omvang van het belegde vermogen (wel) een probleem? Ben een beginnende gemakzuchtige belegger en geef er de voorkeur aan om dividenden te laten herbeleggen. Als er dus enkel gekozen zou moeten worden tussen VWRL en V3AA, dan zou ik de voorkeur aan V3AA geven.

  1. FinancElle

   Hi Wim,

   Wanneer voldoende belegd vermogen in een fonds? Dat is maar net waar jij je prettig bij voelt. 105 miljoen dollar is niet een bedrag waardoor ik niet in zou durven stappen (zeker bij een nieuw Vanguard fonds), maar ik heb er niet perse een bepaald minimum voor.

   Ik ken dat fonds niet, maar als ik even snel kijk:
   – hogere kosten (0,3% vs. 0,2% iShares SRI world)
   – iShares SRI heeft een betere sustainability rating op Morningstar
   – bijna geen midcap (met name zeer groot en groot)
   – 250 bedrijven en iShares 388
   – inderdaad vrij klein belegd vermogen
   – wel super goede rendementen

   Zelf zou ik op basis van bovenstaande denk ik een voorkeur hebben voor iShares SRI (SUSW), maar dit is een korte analyse. Hopelijk heb je er iets aan.

   VWRL bestaat ook in een acc. variant: VWCE (ook in kernselectie) daarover lees je als in mijn blog VWCE in kernselectie: overstappen?

 4. Wim

  Bedankt voor je reactie en heb er zeker wat aan. Zal de komende tijd de genoemde fondsen blijven volgen. IShares MSCI World SRI (2B7K/ IE00BYX2JD69 ) is naar mijn idee zeker interessant. Dat laatste ook omdat, net als bij V3AA, ook 2B7K een lage koersprijs heeft waardoor je minder geld in je vrije ruimte hoeft te laten staan en betere mogelijkheden hebt om toch wat in te leggen met een wat kleinere beurs of wanneer het een keer een maand in financieel opzicht wat tegenvalt.

 5. Theet

  Hallo, ik beleg al enkele jaren in Triodos Groenfonds en zie nu deze post voorbij komen over Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF, ISIN: IE00BNG8L278, interessant! Recent heb ik dividend uitgekeerd gekregen van het Triodos Groenfonds en dit is “met toeval” ongeveer hetzelfde bedrag als wat het fonds de afgelopen jaar gestegen is.

  Nu vraag ik mij af waarom/hoe het kan dat de koers weer terug bij af is, van € 60,59 ineens naar € 59,12 (vandaag).
  Hebben een aantal begeleggers hun aandeel verkocht? Is de rente ineens hoger geworden? Komt het door “herstructerering” van het fonds?

  Weet jij toevallig het risico groter is als ik bijvoorbeeld mijn belegging van Triodos Groenfonds naar Vanguard ESG over zou zetten?

  1. FinancElle

   Hallo!

   Dat fonds specifiek ken ik niet, maar het is vrij normaal dat koersen schommelen toch? Ze gaan niet altijd omhoog, soms ook omlaag…

   Risico op welk level? Ik beleg zelf niet via Triodos maar de kosten zijn erg hoog. Voor dit groenfonds zie ik bijna 1,5% per jaar.

   Dit fonds is echt compleet anders dan V3AA. Het ziet heel specifiek op landbouw en is een vorm van groen beleggen. Laat het vooral weten als je specifieke vragen hebt.

 6. Niccolo Pons

  Hi Elle! Your blog is amazing! In your view, is it wise to invest in both V3AA and VWRL? I would like to buy V3AA because it is ESG but at the same time the ESG exclusion is not very big, so you do not miss the profit of some big caps. But I also have the possibility to invest monthly in both.

  1. FinancElle

   Thank you Niccolo for your kind words.

   Personally the problem I see with buying both on a monthly basis is the transactions costs of V3AA. If you invest a smaller amount, the cost are relatively higher. So in that case, I would prefer to invest one month in VWRL and the next month in V3AA/V3AL. Currently I don’t invest in V3AA mainly because of the transaction costs.

   Hope this helps!

 7. Eline

  Hi Elle,

  Je geeft aan dat kern ETFs ‘De belangrijkste voorwaarde is dat je dit per ETF eens per kalendermaand kunt doen.’

  Moet ik dit interpreteren als dat je iedere maand je ETF moet kopen omdat deze anders standaard verkocht wordt aan het einde van de maand? Of als in je kan 1 keer in de maand ETFs bijkopen?
  Thanks!

  1. FinancElle

   ETFs in de kernselectie kun je onder voorwaarden zonder transactiekosten aankopen / verkopen.

   Dit kan eens per kalendermaand per ETF, het is geen verplichting!

 8. Darko

  Thank you for the detailed analysis Elle. May I ask now in 2024, V3AA is now in Degiro core selection, is it still a good choice to invest monthly instead of VWRL?