Vanaf welk bedrag betaal je belasting?

belastingvrije som cadeau inkomen geen belasting

De belastingvrije voet of belastingvrije som. Het bedrag dat je ‘cadeau’ krijgt van de overheid. Nou ja… Je moet er wel gewoon voor werken, maar je betaalt er geen belasting over! 

Vanaf welk bedrag betaal je dan precies inkomstenbelasting (en premies volksverzekeringen)? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder vind je een aantal situaties met de bijbehorende bedragen.

Belastingvrije som = heffingskortingen

Iedereen die in Nederland woont en inkomsten heeft, heeft recht op zogenaamde heffingskortingen. Een heffingskorting is een korting op je te betalen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. 

Je betaalt hierdoor minder belasting of, als je een laag belastbaar inkomen hebt, betaal je helemaal geen belasting.

Verdien je meer dan de belastingvrije som? Dan betaal je 37,07% belasting tot en met een bedrag van €69.399. Daarboven betaal je 49,5% (bedragen 2022).

Soorten heffingskortingen

Er zijn verschillende soorten heffingskortingen. De meest voorkomende zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze worden samen ook wel loonheffingskorting genoemd. Daarnaast bestaat er voor ouders de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

 • Algemene heffingskorting (AHK): voor iedereen die in Nederland woont. De hoogte is maximaal €2.888 in 2022 (bij een inkomen van €21.318, daarna bouwt hij af)
 • Arbeidskorting: voor iedereen die in Nederland werkt (korting voor arbeidsinkomen). De hoogte is maximaal €4.260 in 2022 (bij een inkomen van €36.650, daarna bouwt hij af)
 • Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK): voor de minstverdienende partner of alleenstaande met thuiswonend kind onder de 12 jaar. De hoogte is maximaal €2.534 in 2022 (bij een arbeidsinkomen van €27.350). Tot een inkomen van €5.220 krijg geen IACK.

Je krijgt geen geld ‘extra’

Je krijgt de heffingskortingen alleen voor zover je ook daadwerkelijk inkomstenbelasting zou moeten betalen. Al jij €1.000 verdient, betaal je geen belasting door de heffingskortingen, maar krijg je de resterende heffingskortingen niet uitbetaald.

Dit kan eventueel anders zijn als je een fiscale partner hebt (uitbetaling heffingskorting aan minstverdienende partner; maximaal €193 in 2022, €0 in 2023).

Toepassing heffingskortingen door werkgever

Afhankelijk van wat je invult op de loonheffingsverklaring (nieuwe naam: opgaaf loonheffingen), houdt je werkgever al rekening met de loonheffingskortingen.

Algemene heffingskorting voor box 3-inkomen

De algemene heffingskorting geldt ook voor inkomsten uit sparen en beleggen (box 3). Als jij boven de vrijstelling zit, kun je deze korting ook hiervoor gebruiken. 

Dit zal vooral interessant zijn als je geen of een laag inkomen hebt, bijvoorbeeld als je financieel onafhankelijk bent.

Situatie 1: standaard belastingvrije som = €8.878

Situatie 1 geldt als je in Nederland woont en werkt (jonger dan de AOW-leeftijd). Je hebt dan recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Voor het berekenen van de belastingvrije som ga je als volgt te werk.

 • Algemene heffingskorting: je hebt recht op het maximale bedrag van €2.888
 • Arbeidskorting: je hebt recht op 4,541% van je inkomen. Je gaat de ‘sweet spot’ zoeken waar je net iets meer terugkrijgt dan je zou moeten betalen op basis van 37,07% inkomstenbelasting. In 2022 is dat bij een arbeidskorting van €403,15

De belastingvrij som komt hiermee uit op €8.878.

Situatie 2: met kind(eren) belastingvrije som = €10.664

Als je een fiscale partner hebt en jij de minstverdienende partner hebt of alleenstaand bent, heb je eventueel nog recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) als er kinderen jonger dan 12 jaar thuis wonen. 

De belastingvrije som komt hiermee uit op €12.400

De berekening hiervoor is:

 • Algemene heffingskorting: €2.888
 • Arbeidskorting: ‘sweet spot’: €563,08
 • IACK: ‘sweet spot’: €1.129,66

Situatie 3: ondernemer belastingvrije som = €16.633 tot €37.184

Als ondernemer kun je recht hebben op ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek en startersaftrek). De belangrijkste voorwaarde is voldoen aan het urencriterium.

Deze aftrekposten verlagen je belastbare inkomsten en daardoor kun je €25.000+ meer verdienen voordat je belasting gaat betalen.

Ondernemers betalen hierdoor meestal over de eerste €16.633 tot €37.798 geen belasting (bedragen 2022).

 • standaardsituatie met zelfstandigenaftrek: €16.633
 • standaardsituatie met zelfstandigen- en startersaftrek: €18.757
 • recht op IACK met zelfstandigenaftrek: €35.061
 • recht op IACK met zelfstandigen- en startersaftrek: €37.184

Let wel dat ondernemers zelf premie Zorgverzekeringswet (Zvw) moeten betalen over elke euro aan winst tot €59.706 (de premie bedraagt 5,50% in 2022).

Persoonlijke aftrekposten

Eventuele persoonlijke aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek, kunnen je ‘belastingvrije som’ verder ophogen.  

Leave a Reply

This Post Has 12 Comments

 1. Geldhamster.nl

  Hi Ellen,

  Leuke blog weer om te lezen. Voor mij persoonlijk ook relevant want in oktober 2020 verwachten wij de geboorte van ons zoontje. Goed te lezen dat er zoiets bestaat als de combinatiekorting. Daarnaast hebben we ook een huis met hypotheek rente aftrek. Toevallig heb ik vandaag de definitieve inkomstenbelasting aanslag 2019 ontvangen, leuk om te zien dat je door alle aftrekposten over de eerste twee schalen slechts 10% belasting ongeveer betaald als je alles in overweging neemt.

  Groeten,
  De GeldHamster

  1. FinancElle

   Hallo! Gefeliciteerd, wat spannend!

   Let wel dat jullie voor 2020 waarschijnlijk nog geen recht hebben op de IACK omdat het kind 6 maanden ingeschreven moet staan op het adres.

   Succes!

 2. DutchFI

  Hoi Ellen,

  we hebben een aantal jaren in Saoudi Arabi gewoond en gewerkt, en zo maximaal belastingvrij verdiend. Volgende maand gaan we Saoudi met pijn in ons hart verlaten, want we hebben het hier ontzettend naar onze zin gehad. We zijn dan financieel onafhankelijk, dus het doel is bereikt!

  We zullen niet meer gaan werken, maar ik vraag me af hoe het zit met de belasting. Natuurlijk vermogensbelasting, maar hoeveel vrijstelling krijgen we aan algemene heffingskorting? Dit is niet 2x 2711 euro volgens mij. Maar wel 2711 + 26.6% van 2711 voor de andere partner?

  Hartelijke dank, en groetjes uit een warm Saoudi
  DutchFI

  1. FinancElle

   Hi!

   Wat een bijzonder verhaal om te lezen. Een onvergetelijke ervaring en nu ook een mooie toekomst tegemoet.

   Ik zou zeggen dat jullie gewoon allebei recht hebben op de volledige algemene heffingskorting, waarom denk je van niet?

    1. FinancElle

     Hi DutchFI,

     Welke vrijstelling bedoel je? Ik weet niet precies hoe jullie situatie in elkaar zit. De bedragen in de tabel op deze website gaan over de zogenaamde ‘uitbetaling heffingskorting’. Dat gaat over het deel wat wordt uitbetaald als de ene partner geen of een laag inkomen heeft. Is dat op jullie van toepassing?

     De ‘normale’ bedragen vind je hier.

 3. Sami

  Hai Ellen,

  Ik ben een alleenstaande moeder met 2 kinderen onder de 16 jaar. In 2019 heb ik een deel van het jaar in Nederland gewoond en kreeg ik een uitkering van €4047 euro bruto, ingehouden loonheffing is €479. Na mijn aangifte kreeg ik te horen een bedrag van
  € 53,- te betalen. Is dat oké??

  1. FinancElle

   Hallo Sami,

   Op jouw vraag kan ik zo geen antwoord geven. Dat hangt onder andere af van hoe lang je in het buitenland hebt gewoond. Je kunt het beste misschien contact opnemen met de belastingtelefoon of zoeken naar gratis hulp bij belastingaangifte.

 4. joop van emmen

  volgens de belastingdienst bestaat de belastingvrije som van 9225 euro niet , graag uw reactie.

  1. FinancElle

   Officieel bestaat ‘de belastingvrije som’ niet meer. Door de toepassing van verschillende heffingskortingen (indien van toepassing) wordt toch feitelijk een bepaald bedrag niet belast. Zoals hierboven verder uitgewerkt.

   Hopelijk helpt dit

 5. Iyon

  Hallo,

  Ik ben nu 16 jaar, en wil gaan soliciteren. Ik zal dan ongeveer 150-250 per maand gaan verdienen. Moet ik dan belasting betalen?
  Ik kan dit niet echt duidelijk vinden.

  Met vriendelijke groet,
  Iyon

  1. FinancElle

   Hi Iyon,

   In de ‘standaard’ situatie betaal je tot ongeveer 8.000 euro per jaar geen belasting. Met 150-250 euro per maand zou je daaronder blijven. Dan is wat je bruto verdient ook netto.

   Ik ken natuurlijk niet precies jouw persoonlijke situatie, dus dit is geen persoonlijk advies :) Werk ze!