Vermogensbelasting 2020: nú actie nemen om te besparen (7 tips)

box 3 2020 besparen citroenjurk alentejo

Onze inkomstenbelasting heeft 3 boxen. Box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) wordt in de volksmond ook wel de vermogensbelasting genoemd. In 2020 gaan de bedragen en percentages weer veranderen; de nieuwe bedragen vind je hieronder.

Als je nog kunt besparen op de vermogensbelasting 2020 is het nú tijd om actie te ondernemen. Lees dus snel verder!

Vermogensbelasting

Officieel heet de box 3-belasting geen vermogensbelasting meer, maar vermogensrendementsheffing. Bij de vermogensrendementsheffing wordt geen belasting berekend over de daadwerkelijke vermogensgroei, maar over een fictief rendement.

De percentages van dit fictieve rendement en de effectieve belasting vind je hieronder in de tabel.

Wat wordt er belast in box 3?

De belangrijkste dingen die in box 3 worden belast zijn spaartegoeden, aandelen (als je minder dan 5% van de aandelen in een bepaalde vennootschap hebt) en een tweede woning. Je eerste woning valt in box 1.

Peildatum 1 januari

De peildatum voor de box 3-belasting is 1 januari. Dit houdt in dat de belastingdienst bekijkt hoe hoog jouw vermogen was op 1 januari en op basis daarvan de belasting voor dat hele jaar heft.

Voor het jaar 2020 betaal je belasting over jouw vermogen op 1 januari 2020. De aangifte doe je pas in het jaar 2021 (of later).

Om deze reden is het belangrijk vóór 1 januari 2020 actie te ondernemen voor de vermogensbelasting 2020 (indien mogelijk). Je kunt niet wachten tot het jaar 2020 is begonnen.

Belastingpercentages box 3

De belastingdienst gaat ervan uit dat jij met je vermogen een bepaald rendement haalt (het fictieve rendement). Over dit fictieve rendement betaal je 30% belasting. Hieronder zie je hoeveel je effectief betaalt in 2019 en 2020.

Goed nieuws: de percentages gaan omlaag!

box 3 2019 en 2020 bedragen percentages

* deze bedragen wijzigen in het jaar 2020 naar €72.797 en €1.005.572

Check de blogs over de vermogensbelasting 2021 voor de meest recente bedragen.

Vrijstelling en verdeling fiscale partners

Iedereen heeft recht op een vrijstelling, dit heet het heffingsvrije vermogen.

In 2019 bedraagt deze vrijstelling €30.360 en in 2020 €30.846. In 2021 wordt de vrijstelling verhoogd naar €50.000.

Voor fiscale partners wordt de vrijstelling verdubbeld (dus samen hebben jullie recht op €61.692 in 2020) en daarnaast mag je het vermogen vrij aan elkaar toerekenen.

Je vindt een voorbeeldberekening in de blog over fiscale partners.

Schulden

Voor het berekenen van je belastbare box 3-vermogen op 1 januari, mag je schulden met een looptijd van 1 jaar of langer aftrekken van je vermogen. Let op: er geldt een drempel.

Ondernemersschulden en de hypotheek voor de eigen woning zijn niet aftrekbaar (deze vallen in box 1).

Heffingskorting

De algemene heffingskorting is een korting op je inkomstenbelasting. Als je werkt of een onderneming hebt, zul je deze korting al hebben gebruikt voor je box 1-belasting.

Als je niet meer werkt, wordt deze korting ‘overgeheveld’ naar box 3. Dit is een groot voordeel voor mensen die eerder stoppen met werken.

In mijn andere blog lees je meer over de werking van de heffingskortingen.

7 tips om je vermogensbelasting te verlagen

 • Aflossen hypotheek eigen woning: zodat je spaargeld niet wordt belast in box 3 en je tegelijkertijd ook hypotheekrente moet betalen. Lees in deze blog meer over de voor- en nadelen van versneld aflossen
 • Ineens betalen (zorg)verzekering: vaak krijg je zelfs nog een korting als je verzekeringen eens per jaar betaalt! Misschien kun je andere dingen ook ineens betalen?
 • Grote uitgaven: als je ze toch moet doen, liever vóór 1 januari 2020…. Het moet gaan om een aankoop voor eigen gebruik, anders zal de waarde nog steeds meetellen voor het box 3-vermogen
 • Groen sparen of beleggen: dit kan vrij van belasting, maar of dat zo voordelig is lees je in mijn blog over groen sparen
 • Pensioensparen of -beleggen: als je jaarruimte nog niet volledig is gebruikt, kan het lonen om belastingvrij te sparen of beleggen voor je pensioen
 • Ondernemersvermogen: op je zakelijke rekening heb je waarschijnlijk ook ondernemersvermogen, dit bedrag telt niet mee voor je box 3-vermogen. Je betaalt wel inkomstenbelasting in box 1 over de rente, maar deze is momenteel zo laag dat dit meestal voordeliger zal zijn dat de box 3-belasting. Het moet om een redelijk zakelijk vermogen gaan. Check hier de goedkoopste zakelijke rekeningen
 • Contact geld: cash is vrijgesteld tot een bedrag van €534 in 2019 (€1.068 met fiscale partner)

Grote wijzigingen 2022

Het kabinet denkt erover om de vermogensbelasting ingrijpend te wijzigen vanaf het jaar 2022

Nog tips?

Of ervaringen? Deel ze hieronder in de comments!

Heb jij spaargeld en wil je er iets méér mee doen dan het alleen op je spaarrekening laten staan? De verschillende opties kunnen we bespreken tijdens een financiële coachingssessie.

Leave a Reply

This Post Has 6 Comments

 1. Robbert

  Interessante informatie bedankt!,

  Weet je ook hoe het zit als je op 1 januari begin dit jaar spaargeld had, maar een paar maanden later een woning hebt gekocht waar je dit bedrag weer ingestoken hebt. Je doet dan in 2020 aangifte over 1 januari 2019 (wanneer je spaargeld had) en krijgt ook het e.e.a. terug wegens de aankoop van je huis, maar wordt het terug te krijgen bedrag niet gedrukt door het spaargeld wat je op 1 januari had?

  1. FinancElle

   Hi Robbert, graag gedaan!

   Het spaargeld dat op 1 januari op je rekening stond telt gewoon mee voor box 3. Het feit dat je het een paar dagen, weken of maanden later hebt uitgegeven heeft geen impact op deze heffing. In box 3 betaal je dus in principe belasting (over het vermogen op 1 januari 2019).

   Los daarvan zijn een aantal kosten bij de aankoop van een eigen woning aftrekbaar in box 1. Hierover lees je meer in deze blog. Dit is helemaal apart van de belasting die je in box 3 moet betalen.

   Onder de streep zullen de box 3 en box 1 belasting met elkaar worden verreken. Hopelijk is het zo duidelijk, laat het gerust weten als je nog vragen hebt!

   Let op: dit is geen persoonlijk advies.

 2. Miranda

  Hoi, Super interessant en duidelijk artikel dankjewel.

  Ik heb in maart 2019 mijn huis verkocht met overwaarde boven de € 30.000 dit geld staat nu op mijn spaarrekening ik ben hierna gaan huren namelijk. Begin 1 januari 2019 had ik dus geen spaargeld en nu wel. In 2020 hoef ik dus nog geen vermogensbelasting te betalen over het saldo van 1 januari 2019 omdat dit onder de € 30.000 is? Op aankomende 1 januari 2020 heb ik dus wel een spaarrekening met een bedrag boven de € 30.000,- is het aan te raden om gedeelte van het geld over te boeken naar mijn vriend, gaat niet over een heel groot bedrag (hij is geen fiscaal partner van mij) en na maand weer terug te storten om zo vermogensbelasting te vermijden?

  1. FinancElle

   Hi Miranda, dank voor je compliment.

   Voor de aangifte inkomstenbelasting 2019 wordt inderdaad gekeken naar je saldo op 1 januari 2019. Die aangifte doe je in 2020, dus in dat jaar zou je dan geen vermogensbelasting betalen. Voor de aangifte 2020 wordt gekeken naar het saldo op 1 januari 2020.

   Heel simpel: fiscaal-juridisch gezien is het geen goed idee om tijdelijk geld over te maken naar iemand anders. Het is namelijk nog steeds jouw geld en je zou dit moeten aangeven in box 3. Hetzelfde geldt voor het geld van je rekening halen. Is het geen optie om fiscale partners te worden (bijvoorbeeld door aanmelding op de pensioenregeling – als jullie samenwonen tenminste)?

 3. taru

  Hoi,

  Je schrijft: “Officieel is de box 3-belasting geen vermogensbelasting maar een vermogensrendementsheffing. Er wordt namelijk niet over de daadwerkelijke vermogensgroei belasting berekend, maar over een fictief rendement.”

  Dit is onlogisch. Er wordt uitgegaan van een fictief rendement en dus is juist sprake van een vermogensbelasting. Het daadwerkelijke rendement is immers niet relevant. Het percentage wordt een beetje omslachtig berekend om te doen alsof het een belasting is op het behaalde rendement, maar de ‘vermogensrendementsheffing’ voldoet ondanks de naam gewoon aan de definitie van een vermogensbelasting.

  1. FinancElle

   Hi Taru,

   Ik had beter kunnen schrijven – officieel HEET de box 3-belasting geen vermogensbelasting meer, maar vermogensrendementsheffing. What’s in a name 🙂

   Dank voor je aanvulling!