Vermogensbelasting 2021: peildatum en besparen

box 3 vermogensbelasting kunst

De peildatum voor de vermogensbelasting is altijd 1 januari van dat betreffende jaar. Dat betekent dat jouw belastbare vermogen voor het jaar 2020 al vaststaat (peildatum 1 januari 2020).

Wél kun je nu nog actie nemen om te besparen op je vermogensbelasting 2021 (peildatum 1 januari 2021).

Deze blog is ook van toepassing op het jaar 2022, alleen de vrijstelling en percentages zijn iets gewijzigd.

Vermogensbelasting

De vermogensbelasting is de inkomstenbelasting in box 3. In box 3 worden je inkomsten uit sparen en beleggen belast. Dit zijn bijvoorbeeld je spaartegoeden en tweede woning. Je aandelen vallen ook in box 3, voor zover je minder dan 5% van de aandelen in een bedrijf houdt.

Lees meer over de verschillende boxen en belastingtarieven in mijn andere blog.

Tarief in box 3

In box 3 wordt gewerkt met een fictief rendement. Dit houdt in dat de belastingdienst ervan uitgaat dat jij een bepaald rendement behaald met je vermogen. Over dat rendement betaal je 31% belasting.

Uiteindelijk komt dat neer op het volgende voor 2020 en 2021.

box 3 vermogensbelasting tarieven 2020 2021

* de bedragen in de eerste kolom zijn in het jaar 2020 €72.797 (= eerste schijf boven de vrijstelling) en €1.005.572 (voor de tweede en derde schijf)

Voor de bedragen voor 2022 zie mijn blog met wijzigingen 2022. Het zijn kleine wijzigingen in de percentages.

Peildatum

De peildatum voor de vermogensbelasting is 1 januari. De belastingdienst kijkt hoeveel vermogen je had op die specifieke dag en heft op basis daarvan de belasting voor het hele jaar. Als je al je geld uitgeeft op 2 januari, heeft dat geen impact.

Voor het jaar 2020 (de belastingaangifte doe je in 2021) wordt gekeken naar je vermogen op 1 januari 2020. Daar kun je nu niets meer aan veranderen. Voor 2021 ligt de peildatum nog in de toekomst (1 januari 2021), dus daar heb je nog wel invloed op!

Besparen op je vermogensbelasting 2021

Zonder dingen te doen die wettelijk verboden zijn, kun je toch besparen op je box 3-belasting. Hieronder lees je meer.

 • Vrijstelling: in 2021 gaat de vrijstelling omhoog van ongeveer €30.000 naar €50.000 (€50.650 in 2022). Concreet: heb jij €60.000 aan belastbaar vermogen? De eerste €50.000 is vrijgesteld. Over de rest betaal je effectief 0,59% belasting (zie tabel hierboven). Dat komt neer op €59. Zit jij niet boven de vrijstelling? Dan hoef je je verder geen zorgen te maken. Fiscale partners kunnen de vrijstelling aan elkaar toerekenen in de gewenste verhouding

 • Schulden: schulden met een looptijd van langer dan 1 jaar zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld je studieschuld. Er geldt wel een drempel: in 2021 mag je alleen het bedrag boven €3.200 in mindering brengen. Let op: je hypotheekschuld voor de eigen woning valt in box 1

 • Ineens betalen: bepaalde bedragen kun je in december vooruit betalen voor het hele jaar, bijvoorbeeld je zorgverzekering (soms met korting). Misschien heb jij abonnementen waarbij dat kan? Dit brengt je belastbaar vermogen omlaag

 • Grote aankopen: als je van plan bent iets duurs te kopen, dan kun je dat wellicht beter dit jaar nog doen. Denk aan een auto of kunst voor eigen gebruik. Niet dat je nu ineens iets duurs moet gaan kopen, maar als je het toch van plan bent kun je overwegen dat nog dit jaar te doen in plaats van volgend jaar

 • Zakelijk vermogen: veel ondernemers weten niet dat hun zakelijke vermogen niet is belast in box 3. De rente geldt wel als winst uit ondernemer. Let op: je kunt niet onbeperkt zakelijk vermogen opbouwen

 • Groen sparen: belastingvrij sparen is mogelijk in de vorm van groen sparen (een groen deposito). Hiermee kun je een paar procent belasting besparen, maar je krijgt geen rente. 

 • Hypotheek aflossen: als je extra aflost op je hypotheek, betaal je geen hypotheekrente meer. Dat is extra voordelig als je hiermee ook nog eens vermogensbelasting bespaart. Let op: er kunnen nadelen zitten aan versneld aflossen

 • Pensioen: inleg op je pensioenrekening is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar in box 1 en vrijgesteld van vermogensbelasting

 • Beleggen: hoewel je beleggingen in principe wel worden belast in box 3 (de waarde op 1 januari), kun je proberen een hoger rendement te behalen dan het fictieve rendement

Doe jij iets om te besparen op je box 3-belasting?

Laat het hieronder in de comments weten!

Leave a Reply

This Post Has 22 Comments

 1. Veertigermetkids

  Sinds dit jaar is het voor mij ook mogelijk om het voorschot voor het energiebedrijf voor het hele jaar in 1x te betalen. Ik krijg hierbij een korting op mijn energietarief en het geld staat op 1-1-21 niet meer op mijn rekening. Heb zo een lager vermogen en betaal minder belasting.

  1. FinancElle

   Wat handig! Bij welke aanbieder is dat? P.s. goedemorgen!

  2. Ingrid

   Als het bedrijf failliet gaat ben je al je teveel betaalde geld zeker kwijt.
   Met enige regelmaat gaat er toch wel een energiebedrijf failliet.
   Ik zou hier voor oppassen.

   1. FinancElle

    Zeker een goed punt, al dacht ik dat er zelden faillissementen zijn onder energiebedrijven (denk aan een stuk of 3 keer in de afgelopen 20 jaar). Weet jij hier meer over?

    1. Ingrid

     Ik dacht in de afgelopen jaren zeker drie en wat ik gelezen heb staan er ook een paar niet goed voor.
     Wij hebben deze ellende met Energieflex gehad en zijn hier nog steeds mee bezig.

     1. FinancElle

      Klopt, er staan er aardig wat in de rode cijfers. Hopelijk wordt het bij jullie snel opgelost. Dank voor je aanvulling!

 2. M

  Hi, dank voor je artikel. Twee dingen zijn mij niet helemaal duidelijk:
  1. wat bedoel je precies met de tekst onder de tabel (* de bedragen in de eerste kolom zijn in het jaar 2020 €72.797 (= eerste schijf boven de vrijstelling) en €1.005.572 (voor de tweede en derde schijf)) en hoe ben je tot die bedragen gekomen?
  2. In het voorbeeld van 60.00peuro spaargeld reken je met 0,59% effectieve spaarrente, terwijl in de tabel 0,57% staat. Waarom verschilt dit van elkaar?

    1. FinancElle

     Dank je Mark. Nu begrijp ik ook waarom ik 0,59% had gebruikt in mijn voorbeeldberekening (zie eerdere comment). Ik heb gewoon de verkeerde tabel in de blog geplaats, wat stom. Ik heb de juiste erin gezet.

  1. FinancElle

   Hi M, mijn excuses. Ik had de verkeerde tabel in de blog geplakt. 0,59% was wél het juiste percentage!

 3. Jasper

  Weet jij iets over het tijdstip van de peildatum 1 januari? Dit jaar kan ik mijn hypotheek niet meer extra aflossen zonder boeterente, nu zou ik willen weten of als ik op 1 januari weer extra aflos dit op tijd is om niet meegenomen te worden in de vermogensbelasting.

  1. FinancElle

   Nee helaas, dat is te laat. Het gaat om het bedrag op 1 januari om 0:00 uur.

   Dan zou je moeten uitrekenen wat voordeliger is, de boeterente of de belasting.

 4. Walther

  Hoi Elle, dus even voor de zekerheid: stel ik heb 40.000 euro spaargeld, dan valt dat vanaf komende 1 januari onder belastingvrij. Ik hoef daar dus geen extra grote uitgaven voor gaan doen (auto kopen ofzo) om geen belasting te betalen over dit vermogen?
  Groet,
  Walther

  1. FinancElle

   Hi Walther, ik weet niet wat je verder nog voor vermogensbestanddelen hebt, maar als je box 3-vermogen bestaat uit 40.000 euro spaargeld zou het inderdaad onder de vrijstelling moeten vallen.

   1. Walther

    Dankjewel voor je reactie! Volgens mij weet ik zo genoeg.

 5. David

  Sommige spaarbanken houden je geld even vast omdat ze met het geld gaan handelen. Op dat moment is het even niet meer je eigen geld. Kortom een groot bedrag overschrijven. Op 1 januari staat het dan niet meer op je spaarrekening en ook nog niet op je betaalrekening. Belastingdienst ziet dit bedrag niet.

  1. FinancElle

   Ai, ik geloof niet dat dat helemaal volgens de regels is….

   1. David

    Waarom niet? Je hebt er mee ingestemd dat het geld een aantal dagen niet van jezelf is maar van de bank. 🙂

 6. J

  Hi Elle,

  Wat een interessant artikel. Misschien weet jij hier iets over.
  Ik verhuis na 10+ jaar buitenland terug naar Nederland, als ik dat op 2 januari doe, betaal ik dan voor dat jaar geen vermogensbelasting?

   1. J

    Hi Elle,

    Jammer, maar bedankt voor je reactie. We hebben jaren gespaard voor het kopen van een huis, dus het is jammer om er belasting over te betalen terwijl we een maand later (februari) het uitgeven aan een huis zit.
    Als we het huis in december hadden kunnen kopen hadden we geen vermogensbelasting voor een heel jaar hoeven betalen.
    Het is ook niet zo dat we ons ‘huis’ geld willen investeren om de belasting maar te kunnen betalen, want daar zitten weer risico’s aan vast. Dat doe je alleen met het geld wat je over hebt.
    Nogmaals dank voor je reactie.