Voorstel verplichte AOV ZZP’ers (update)

AOV voorstel update kosten ZZP

Er is nieuws over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ZZP’ers. In juni 2019 werd er in het pensioenakkoord overeengekomen dat er een verplichte AOV voor ZZP’ers zou komen. 

Nu is er een voorstel gedaan door de Stichting van de Arbeid (SvdA) over hoe deze verplichte verzekering vorm zou moeten krijgen. In het voorstel is informatie opgenomen over de hoogte van de premie en de hoogte van de uitkering.

De hoogte van de premie wordt afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de ZZP’er en de keuze voor een hoger of lager eigen risico. Lees hieronder meer.

Keuze eigen risico

In het voorstel is een standaard eigen risico-periode van één jaar opgenomen. Deze eigen risico-periode is de wachtperiode: een periode waarin je geen uitkering krijgt. 

Eventueel kun je kiezen voor een langere of kortere optie.

Korter of langer dan één jaar

Kies je voor de langere eigen risico-periode (= twee jaar), dan wordt de AOV-premie lager. Kies je voor de kortere periode (= half jaar), wordt de AOV-premie hoger. 

Hoogte premie

De hoogte van de premie is niet alleen afhankelijk van de keuze voor het eigen risico, maar ook van de hoogte van het inkomen van de ZZP’er. 

In het voorstel wordt uitgegaan van een percentage van 8% van het inkomen. Dit komt neer op een bedrag tussen de €120 en €220 bruto per maand bij een bruto inkomen van €20.000 tot €30.000 per jaar. In het voorstel staat dat dit netto tussen de €85 en €150 bedraagt.

Dit nettobedrag klopt voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen, maar er zijn ook ondernemers die door persoonlijke aftrekposten of ondernemersaftrek geen of weinig belasting betalen. Zij blijven met een hoger nettobedrag zitten.

Daarnaast is aan deze premie een maximaal gedekt inkomen gekoppeld.

Maximaal gedekt inkomen

De uitkering bedraagt 70% van het gedekte inkomen. Het maximaal gedekte inkomen wordt €30.000.  Dit zou neerkomen op een uitkering van maximaal €1.650 bruto per maand. Is jouw inkomen lager dan het maximaal gedekte inkomen? Dan valt je uitkering lager uit.

Voor heel veel mensen is dit onvoldoende om te voorzien in hun levensonderhoud. In dat geval moet je jezelf alsnog aanvullend verzekeren of zorgen voor een buffer. Het voorstel dient als een soort van basisinkomen. 

Private verzekering

Je kunt er ook voor kiezen om je uitsluitend privaat te verzekeren. Deze verzekering moet dan voldoen aan voorwaarden om een vrijstelling te krijgen. 

Re-integratie

Een re-integratietraject voor gangbare arbeid wordt onderdeel van de verzekering. 

Invoering in 2024

Het gaat nog jaren duren voordat de invoering van een verplichte AOV voor ZZP’er een feit zal zijn, het doel is nu invoering in het jaar 2024.

Het kabinet komt voor de zomer met een eigen voorstel voor de verplicht AOV voor ZZP’ers. 

Wat vind jij van dit voorstel? 

Ik ben heel benieuwd wat jij van dit voorstel vindt! Laat het hieronder weten in de comments.

Leave a Reply

This Post Has 3 Comments

 1. Dio

  Ik vind het goed dat het voor sommige beroepen als zzp’er verplicht wordt, maar niet voor iedereen. En daarnaast is het erg duur. Ik werk zelf in de marketing, dus de kans is klein dat ik niet kan werken. Tenzij ik mijn armen breek of niet meer kan nadenken. Maar ik heb ook nog een buffer, dus ik zie het allemaal wel. Ik ben nog jong en heb geen idee of ik over vijf jaar nog steeds ondernemer ben.

  1. FinancElle

   Dank voor jouw visie Dio! Vanuit jouw persoonlijke situatie begrijp ik het helemaal, zo sta ik er ook een beetje in. Gelukkig duurt het nog even!

 2. Tulpenfonds

  Het is dubbel, een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten geeft natuurlijk extra zekerheid, maar zorgt ook voor extra kosten. Als jonge zzp’er vind ik het nu nog niet nodig, maar ik ga er wel over nadenken: corona heeft hier zeker invloed op gehad.

  Anne