VROUWEN: het is tijd voor loonsverhoging (/tariefsverhoging)

loonsverhoging een sprong in het diepe

De afgelopen tijd kom ik steeds meer vrouwen tegen die wéten dat ze eigenlijk meer zouden moeten verdienen, maar het niet durven vragen. In loondienst én als ondernemer.

Als je in de afgelopen jaren geen flinke loonsverhoging gekregen? Dan ben je door de inflatie eigenlijk minder gaan verdienen. 

VROUWEN! In deze blog heb ik het vooral tegen jullie. Het blijkt telkens weer dat wij te weinig verdienen (14% minder dan mannen!) en we er genoegen mee nemen. Dit moet stoppen.

Hoe? Lees het hieronder.

Stap 1: jij verdient beter!

De vrouwen die ik spreek over hun inkomen en waarom ze niet meer verdienen, hebben allemaal een ‘goed’ excuus. Want wij vrouwen zijn goed in het bedenken van redenen waarom we het niet waard zijn of waarom het niet kan.

“Ja, ik weet dat ik het eigenlijk moet vragen, maar…..

  • zo is het nu eenmaal in onze branche”
  • ik wil mijn cliënten ook niet onnodig belasten”
  • mijn werk is toch leuk, dat is belangrijker”
  • het bedrijf / mijn klanten hebben het moeilijk (zeggen dat ze het moeilijk hebben)”

In de huidige markt is het simpel. Werk is er in overvloed. Dat weet jouw werkgever / opdrachtgever ook. Maar hij weet ook dat jij waarschijnlijk niet echt weet wat je waard bent.

Hoeveel ervaring heb jij nu echt? Wat voeg jij toe? Wat zijn jouw verantwoordelijkheden? Hoeveel kun je ergens anders vragen? Hoeveel vragen anderen? Wat verdient jouw mannelijke collega? Hoelang verdien je al hetzelfde (in de tussentijd ben je toch mega veel gegroeid?)?

Stap 2: verzin een ‘excuus’ voor jezelf

Het is moeilijk om de stap te zetten om meer te vragen. Je weet nu hopelijk wel dat je het waard bent. Dat je echt meer mag gaan verdienen. Maar hoe ga je dat overbrengen? Dit noem ik een excuus, maar dat is bedoelt om jezelf over de streep te trekken. 

Ik gebruik even wat praktijkvoorbeelden die ik in de afgelopen tijd ben tegengekomen:

  • een schoonheidsspecialiste / make-up artist in loondienst die al 15 jaar ‘hetzelfde’ verdient (minimumloon) bij dezelfde werkgever. Klanten vragen constant naar haar, dus ze weet dat ze onvervangbaar is en haar werkgever ook. De werkgever zegt dat er geen financiële ruimte is voor een salarisverhoging. Ze wil graag in loondienst blijven dus een eigen salon starten is geen optie.
    • Zelf zou ik allereerst kijken hoeveel ik bij een andere salon zou kunnen verdienen. Als je dat weet, ga je een heel stuk zelfverzekerder het gesprek aan met je werkgever. Krijg je toch weer nee te horen? Tijd om verder te kijken.
  • een freelance horecamanager die 19 euro per uur bruto verdient. Als manager heeft zij een grotere verantwoordelijkheid en daarnaast werkt ze vaak op onregelmatige tijden.
    • De uurtarieven van andere freelance horecamanagers die ze kent liggen ook een stuk hoger. De opdrachtgever heeft meerdere malen aangegeven heel erg moeilijk aan personeel te kunnen komen, dus ze wéét dat hij haar niet kan missen. Het afgelopen seizoen hebben ze geweldig gedraaid onder haar leiding. Genoeg reden om meer te vragen.
  • een nanny die al jarenlang voor hetzelfde tarief werkt terwijl ze intussen veel ervaring heeft opgedaan. Ze vindt het spannend om aan bestaande klanten een hoger tarief te vragen.
    • In dat geval kan het handig zijn om ruim van te voren een tariefverhoging aan te kondigen. Zeg: vanaf 1 september 2022 gaat mijn tarief omhoog. Het voelt dan ook minder eng. 

Wat ik bedoel met een ‘excuus’ is een rechtvaardiging voor jezelf. Een reden of manier waarop voor jou de stap kleiner wordt om het te vragen. Je kunt de inflatie gebruiken als reden, maar ook de ervaring die je hebt opgedaan, hogere kosten, het feit dat anderen in een vergelijkbare positie meer verdienen, dat je ergens anders meer aangeboden krijgt. 

Boekentip: Waarom Vrouwen Minder Verdienen (en wat we eraan kunnen doen)

Stap 3: doen, gewoon doen

Uiteindelijk moet je het toch gewoon gaan doen. Praat jezelf moed in en spreek met mensen om je heen die jou meer zelfvertrouwen geven! Heb je niemand? Spreek mij even aan op Instagram 🙂

Wat ook kan helpen is zorgen dat je niet ‘afhankelijk’ bent van deze inkomsten. Ben je fulltime in loondienst? Kijk eens rond op LinkedIn of er andere banen voor jou zijn (spoiler alert: die zijn er) of begin een ‘side business‘. Ben je ondernemer? Zorg voor meerdere inkomstenbronnen.

Zelf ben ik niet afhankelijk van één bron van inkomen. Dat maakt dat ik niet bang ben om mijn prijzen te verhogen. Ik weet ook dan mijn prijzen het waard zijn, omdat de resultaten goed zijn. Ze zeggen weleens: als er nooit iemand nee zegt, zijn je prijzen te laag.

Nogmaals wil ik benadrukken dat het meestal zo is dat wij vrouwen onderbetaald krijgen omdat we gewoon niet durven. Natuurlijk kan dit ook bij mannen spelen!

Heb jij ervaring of tips dit je wil delen? Heel graag in de comments hieronder!

Wat ga je doen met dat extra geld?

Werken aan jouw financiële vrijheid en onafhankelijkheid natuurlijk!

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

  1. Nicole

    Ik heb als vrouw geen moeite om meer salaris te vragen en ik verdien ook vrij veel. Wat ik in mijn leven echter altijd een probleem gevonden heb, is dat in Nederland de salarissen vaak weinig transparant zijn. De meeste mensen weten niet eens wat hun collega’s verdienen, die hetzelfde werk doen. Ik vind daarom dat in Nederland een systeem nagestreefd zou moeten als in IJsland, waar salarissen openbaar gemaakt worden. Dat is niet alleen goed voor vrouwen, maar ook voor mannen die te weinig verdienen (die bestaan namelijk ook).

    1. FinancElle

      Goed om te horen Nicole, dat jij het gewoon doet! Helemaal eens over transparantie. Het zit gewoon helemaal in onze cultuur ingebakken dat we daar niet over praten. Goed geregeld door werkgevers. Dat moet veranderen!

  2. Kaspar

    Zoo herkenbaar!! Zelf man, dus doe in deze discussie graag een stap opzij. Maar zie het te vaak. Vrouwen die minder verdienen, vaak simpele omdat ze niet zo’n grote bek hebben als de mannen. Om de lieve vrede maar accepteren dat je veel minder verdient dan mannen terwijl, laten we eerlijk zijn, in veel beroepen de vrouwen toch écht harder (moeten) werken! Niet ok.
    Nu heb ik zelf ook al even geen goede verhoging gehad en met de stijgende kosten dus financieel ook achteruit gegaan…. maar daar hebben we het nu niet over. 😉Vrouwen, jullie verdienen echt beter!

    1. FinancElle

      Ik ben het met je eens Kaspar! Ik zie het zelf ook bij vacatures. Er worden 10 dingen gevraagd en als vrouwen er één missen, denken we als snel dat we het niet kunnen! Hoe anders is dat bij mannen. We nemen genoegen met minder.

  3. Michelle

    Wat een simplistische kijk op een structureel probleem. De reden dat vrouwen minder verdienen is veel complexer dan het mogelijk niet durven vragen om een loonsverhoging. Door hier nu de focus op te leggen leg je de verantwoordelijkheid bij de vrouw om de loonskloof op te lossen. Dit is onrealistisch en negeert de maatschappelijke factoren die hierin meespelen. Het boek ‘waarom vrouwen minder verdienen’ geeft een goed beeld van de verschillende economische factoren die meespelen. Ik snap dat je in je blog niet een uitgebreide analyse kan geven, maar ik vind het zorgelijk dat de vinger naar vrouwen wordt gewezen en er wordt geimpliceerd dat vrouwen het aan henzelf te danken hebben.

    1. FinancElle

      Jammer dat mijn blog zo overkomt, dat is absoluut niet de bedoeling.

      Eerlijk gezegd gaat het mij hier niet zozeer om te weinig verdienen in verhouding tot mannen. Het gaat mij er vooral om dat jij als persoon in jouw functie meer zou mogen verdienen. Dit geldt net zo goed voor mannen, maar ik merk zelf in mijn omgeving dat vrouwen terughoudender zijn in erom vragen. Onzeker om hun uurtarieven te verhogen.

      Ik heb zelf meerdere vrouwen het zelfvertrouwen kunnen geven om daar WEL om te vragen, en met succes! Ik zie dit als een win, hoewel er uiteraard meer werk aan de winkel is in op diepere lagen.

      1. Kaspar

        Eens met Michelle dat er hier misschien iets teveel naar de vrouwen zelf gewezen lijkt te worden. Maar, en dat is een grote maar, ik geloof wel in problemen bij de horens pakken en zelf te kijken naar oplossingen die je zelf kunt realiseren. Zelfs als het probleem eigenlijk veel breder is of zelfs geheel ergens anders ligt. In die zin vind ik dit een geweldige blog! Vrouwen, kom op voor je rechten en durf te vragen!! (En ja, dat geldt óók voor ons mannen). Zeker nu. De arbeidsmarkt is krap, de inflatie torenhoog. Daarmee is nu het moment om die loonsverhoging te vragen. (En als je baas nu collectief de lonen iets verhoogd: briljante zet van je baas om jou het gevoel te geven dat ze meedenken en jij dus niet hoeft te vragen…. Waardeer het, wacht een maandje of twee, en vraag dan alsnog wat je er écht bij wilt!).
        Die inflatie is … (mag ik hier toepasselijk vrouwelijke lichaamsdelen noemen? Doe het maar niet), maar het is óók een kans. Dus pak die kans.