VWCE in kernselectie DEGIRO: overstappen?

VWCE kernselectie rotsformatie met zee

Elke maand koop ik via DEGIRO de wereldwijd gespreide ETF “VWRL” aan. Dit is een zogenaamde ‘distributing’ ETF: het dividend wordt uitgekeerd. Er is ook een variant beschikbaar waarbij het dividend wordt herbelegd (= ‘accumulating’), namelijk VWCE

Voorheen was het niet altijd voordelig om VWCE aan te kopen, omdat je bij de aankoop transactiekosten moest betalen. Bij VWRL is dit – onder voorwaarden – niet het geval, omdat die in de kernselectie van DEGIRO zit.

Goed nieuws: VWCE zit nu ook in de kernselectie! En nu? Allemaal overstappen naar VWCE?

Wat is VWRL / VWCE?

We hebben het hier over de volgende twee fondsen:

 • VWRL: Vanguard FTSE All-World UCITS (IE00B3RBWM25) – genoteerd aan EAM is opgenomen in de kernselectie
 • VWCE: Vanguard FTSE All-World UCITS Accumulating (IE00BK5BQT80) – genoteerd aan XET is opgenomen in de kernselectie

VWRL en VWCE hebben dezelfde inhoud. De verschillen tussen deze twee ETFs zijn dat:

 • VWRL het dividend elk kwartaal uitkeert en VWCE het dividend binnen het fonds automatisch herbelegt; en
 • VWRL langer bestaat dan VWCE (2012 vs. 2019).

Als laatste is ook de prijs iets anders en wisselend (nu €96,30 VWRL vs. €91,10 VWCE).

Inhoud

Wat is dan precies die inhoud van VWRL / VWCE?

 • 100% aandelen (geen obligaties)
 • 3.480 bedrijven
 • grote bedrijven (‘large cap’) wereldwijd (o.a. 55% VS, 8,5% West-Europa Eurolanden, 7,7% Azië ontwikkelingslanden en 7,4% Japan)
 • Fondskosten: 0,22% per jaar

Dividend herbeleggen: de voordelen

Bij VWRL krijg je het dividend elk kwartaal uitgekeerd. Het dividend bedraagt gemiddeld gezien 2% van de waarde van de ETF per jaar. Heb je voor €1.000 aan VWRL, ontvang je ongeveer €20 per jaar aan dividend, oftewel €5 euro per kwartaal.

Als je dit dividend herbelegt, gaat ook dit geld weer voor je werken door middel van het rente-op-rente effect. Dat is het grote voordeel.

Herbeleggen betekent dat je van dat geld weer nieuwe ETFs aankoopt. Dit kan weer gewoon dezelfde ETF zijn. Binnen VWCE hoef je dit niet zelf te doen, dit gebeurt automatisch. Het geld blijft dan binnen het fonds.

Het andere voordeel heeft te maken met een ‘custody account’ bij DEGIRO. Daarover hieronder meer.

Custody account

Update: je kunt niet langer een custody account openen (per december 2021).

Bij DEGIRO kun je bij het openen van een account kiezen voor een basic of custody account. Het grote verschil is dat bij een custody account je aandelen niet worden uitgeleend door DEGIRO aan derden. Dit zorgt ervoor dat jij als rekeninghouder minder risico loopt.

Daar tegenover staat dat je bij een custody account dividendverwerkingskosten betaalt. Deze bedragen het laagste bedrag van: 10% van het dividend of €1 + 3% van het dividend.

Oude situatie – kosten

 • VWRL: geen transactiekosten, wel dividendkosten indien custody (10% van het dividend of €1 + 3%).
 • VWCE: wel transactiekosten (€4 + 0,05% per transactie), geen dividendkosten (want geen dividend), wel aansluitkosten €2,50 per jaar (Xetra)

Nieuwe situatie – kosten 

 • VWRL: geen transactiekosten, wel dividendkosten indien custody (10% van het dividend of €1 + 3%)
 • VWCE geen transactiekosten, geen dividendverwerkingskosten (want geen dividend), wel aansluitkosten €2,50 per jaar (Xetra)

Het is voor mensen met een custody account nu veel aantrekkelijker geworden om VWCE aan te kopen. Die €2,50 per jaar aan aansluitkosten vallen al heel snel weg tegenover de dividendverwerkingskosten, ongeveer vanaf een belegd vermogen van €1.250.

Let op: bij een pensioenrekening zijn de aansluitkosten €1 per maand

Overstappen naar custody account

Als je momenteel een basic account hebt, maar toch liever een custody account wil, kun je gratis een nieuwe account openen bij DEGIRO.

Switchen tussen de twee accounts is niet mogelijk. Je kunt eventueel allebei de accounts aanhouden, maar houd er rekening mee dat je eventueel twee keer aansluitkosten betaalt (€2,50 per jaar per beurs buiten Euronext Amsterdam en Euronext Brussel).

Update: je kunt niet langer een custody account openen (per december 2021).

Dividend herbeleggen: de nadelen

Zelf vind ik automatisch herbeleggen van dividend twee nadelen hebben. De eerste is puur gevoelsmatig: ik vind het leuk om dividend te ontvangen

De tweede reden is vooral van toepassing voor het moment dat je financieel onafhankelijk bent (of barista FIRE). Dan wil je misschien inkomen uit je belegde vermogen hebben, zonder je ETF te moeten verkopen. Als je dividend krijgt uitgekeerd, kun je eventueel leven van het dividend.

Dividendbelasting / dividendlekkage

Er zit geen verschil in de fondsen voor wat betreft dividendbelasting of -lekkage.

Dividendbelasting wordt bij allebei de fondsen niet ingehouden omdat ze in Ierland gevestigd zijn en dividendlekkage speelt zich in dit geval af binnen de fondsen (niet pas bij de uitkering zelf, aangezien daar geen dividendbelasting wordt ingehouden).

Let op: ik begrijp dat dit heel anders is in België. Daar schijnt een ‘accumulating’ ETF belastingtechnisch voordeliger te zijn. Ik weet niet hoe dit werkt.

Conclusie

Vanaf nu kun je zonder transactiekosten VWCE aankopen (let op de voorwaarden voor de kernselectie). De enige kosten die je wel hebt, zijn aansluitkosten van €2,50 per jaar voor Xetra. Dit zal vooral voordelig zijn voor mensen met een custody account, omdat de dividendkosten bij VWCE niet spelen (je ontvangt namelijk geen dividend). Met een custody account loop je iets minder risico dan met een basic account.

Bij VWRL krijg je elk kwartaal dividend uitgekeerd. Zelf vind ik het regelmatig krijgen van dividend een groot voordeel, vooral als ik straks FIRE ben. Ik blijf voorlopig bij mijn huidige strategie: een basic account met VWRL

En jij? 

Laat je in de comments weten wat jij gaat doen?

De link naar DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 49 Comments

 1. Monique Pronk

  Dag, weet je toevallig of in de kernselectie ook ESG of duurzamer fondsen opgenomen zijn. Kon het destijds niet vinden maar vind het lastig uit te zoeken!
  En dank weer voor je informatie. Altijd fijn om te lezen.

  1. Monique

   Zie net, vernieuwde kernselectie met ESG fondsen. Blij!

 2. Maarten

  Top blog Elle, dank je wel!

 3. Anneke

  Als de dividend bij VWCE direct wordt herbelegd betekent dat dat je geen hele ETF’s hoeft te hebben/kopen zoals bij VWRL?

  1. FinancElle

   Hi Anneke,

   Nee, je moet nog steeds hele stukken aankopen. De herbelegging vindt plaats binnen het fonds, daar merk je verder niets van.

 4. Danny

  Bedankt weer voor de blog Elle. Ik heb een custody account dus ben vandaag overgestapt van VWRL naar VWCE. Ik ben nog aan het bedenken of ik in de toekomst, bij voldoende vermogen, ga switchen naar Lynx en op VTI/VXUS ga inzetten.

  Aan de uitkering tijdens FIRE had ik eerlijk gezegd nog niet gedacht. Ik verwacht tegen die tijd ook andere passieve bronnen te hebben gerealiseerd. Goed om over na te denken in ieder geval.

  1. FinancElle

   Hi Danny,

   Leuk om te horen, iemand die meteen is overgestapt! Succes!

  2. Bankspaarder

   Het dividend uitkeren lijkt mij geen voordeel zodra je FIRE bent. Het klinkt wel leuk dat je ‘uit kunt’ met je dividend maar in de praktijk lijkt mij niet dat je hiervan afhankelijk wilt zijn. Het feit dat je een gemiddeld percentage geeft is m.i. precies de reden dat je dit niet wilt. Kijk alleen al naar vorig jaar toen er nauwelijks dividend is uitgekeerd, en het percentage niet in de buurt kwam van je gemiddelde. Zodra ik niet meer werk wil ik een stabiele cashflow hebben waarbij gemiddelden er niet toe doen.

   1. mark

    Beste Bankspaarder, volgens mij bestaat een stabiele cashflow niet, maar het is wel een interessant punt! misschien heb je daar al een idee van? of misschien heeft Elle hier een mening over? een stabiele cashflow kon vroeger kocht je staatsobligaties voor 30 jaar nu heb ik hier geen idee bij.

   2. FinancElle

    Hi,

    Het feit dat het dividend niet stabiel is zie ik zelf niet als een reden dat het geen mooie extra aanvulling kan zijn. Ik ben ondernemer, mijn inkomen is momenteel ook niet stabiel. Dat is makkelijk op te vangen door bijvoorbeeld te werken met een het maandelijks overmaken van een vast bedrag naar mezelf.

    De koersen zijn ook niet stabiel, daardoor moet je sommige maanden meer verkopen dan andere. Geldt een beetje hetzelfde voor. Uiteindelijk kun je er gewoon voor kiezen om elke maand vanaf je beleggingsrekening een vast bedrag over te maken.

 5. Marcel

  Maak al jaren gebruik vsn IWDA, ook kernselectie.

  1. FinancElle

   Hi Marcel,

   Super, en dan via een custody account? Let wel dat hier geen opkomende landen in zitten, dat vind ik zelf een nadeel. En ik vind een ETF met dividenduitkeringen dus sowieso prettiger :)

   1. Marcel

    Inderdaad ook custody.
    Heldere blog met voor menigeen veel nuttige info.

 6. mark

  Ik zelf kom maar tot 4 x 0,3% per jaar das 1,2% geen twee! verder mis ik eigelijk ook vanguard ftse all-world high dividend kost de helft en doet het bijna net zo goed
  mark

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   Je bedoelt denk ik het dividend ten opzichte van de waarde? 2% is het gemiddelde van de afgelopen jaren. Soms is het meer (2018) soms minder (2020).

   Kost de helft? Daarmee bedoel je de aankoopprijs? Want daar zie ik verder niet perse voordeel in? Verder ben ik niet perse fan dividend aandelen, daar heb ik hier weleens over geschreven: http://www.financelle.nl/leven-van-dividend-is-dat-mogelijk/

   1. mark

    Hoi Elle, dank voor de reactie aja ik keek naar het dividend afgelopen jaar en dit jaar. Je krijgt dividend per aandeel dus voor het zelfde geld krijg je twee maal zoveel dividend! en over je dividend niet perse fan daar spreek je jezelf helaas integen “ik krijg zelf graag dividend?” maar goed eigelijk maakt dat niets uit ik kijk er naar als fire zijnde en dan is twee maal zoveel dividend wel fijn.

    1. FinancElle

     Ah dat begrijp je. Ja het rendement is uiteraard hoger (als het goed is) bij high yield dividend ETFs. Anders gaat er iets mis ;) Ik ontvang graag dividend, dat wil niet zeggen dat ik high yield dividend ETFs een betere investering vind!

 7. Jim

  Hey Financelle, wat fijn dat je zo snel al een nieuwe update hebt geplaatst n.a.v. update van de kernselectie! Ik heb een vraagje over je conclusie; je geeft het volgende aan: “Als je een custody account hebt, kun je vanaf nu in VWCE beleggen zonder transactiekosten”.

  Je kunt toch ook gewoon in VWCE beleggen zonder transactiekosten met een basisaccount? Je conclusie impliceert van niet namelijk. Zou je dit kunnen verduidelijken? Bedankt!!

  Jim

  1. FinancElle

   Hi Jim,

   Dank voor je opmerking. Klopt helemaal, het geldt voor beide accounts! Ik heb de tekst aangepast :)

 8. Robbert

  Bedankt voor je blog, ik blijf zelf voorlopig ook bij VWRL, ik zie de voordelen nog niet zo. Wat ik ervan begrijp maakt het belastingtechnisch voor Nederlanders ook geen verschil. Daarnaast wil ik ook de ‘historie’ behouden, ik vind het fijn om makkelijk te zien wat het rendement is van begin tot nu, volgens mij ben je dat kwijt zodra je verkoopt en opnieuw aankoopt?

  1. FinancElle

   Hi Robbert,

   Belastingtechnisch maakt het inderdaad niets uit. De aandelen worden belast in box 3. Dividendbelasting wordt bij zowel VWRL als VWCE niet ingehouden.

   Als je bij hetzelfde account blijft dan blijft het rendement wel zichtbaar in je totale rendement (onder totaal +/-). Als je naar een custody account overstapt begin je helemaal opnieuw.

 9. Angela

  Bedankt voor weer een heldere uitleg! Dat vind ik altijd zo fijn aan jouw website : begrijpelijke teksten, heldere uitleg. Naar aanleiding van deze blogpost een VWRL ETF aangekocht en ik wist nu dus ook precies welke “versie”: distributing en op de EAM beurs!

  1. FinancElle

   Dank voor je compliment Angela! Wat koop je normaal aan bij DEGIRO?

   1. Angela

    Haha, niks! ;-) Dit is mijn eerste ETF. Ik heb mij eerst verdiept in de wereld van het pensioenbeleggen en ben nu sinds deze maand begonnen met inleggen in ETF’s. Waarvan de VWRL de eerste is en ik me nu aan het verdiepen ben in de S&P 500 ETF.

    1. Puravida81

     Tof! Ben benieuwd of je daadwerkelijk de stap neemt. Ik hou het (nog) even bij VWRL. S&P 500ETF is interessant maar heeft, zover ik kan zien, ook veel wat in VWRL zit. Ik zoek een bredere spreiding (denk aan richting de aziatische landen).

 10. Boompje

  Om te beginnen wil ik je bedanken voor alle informatie die je verstrekt op deze website, en in begrijpelijke taal! Deze website heeft mij zeker al een een paar goede handvaten gegeven waarvoor dank.

  Toch heb ik nog een vraag, wellicht ben je in de gelegenheid om deze te beantwoorden…

  Stel men heeft €1000 geïnvesteerd (als enige belegging) in VWRL waar men (bijvoorbeeld) 4% dividend van heeft ontvangen, dat is €40.

  Maar, met die €40 kan ik geen nieuw deel VWRL aankopen uitgaande van de huidige prijs daarvan (+/- €90).

  Dus die €40 staat bijgeschreven op mijn totaal account en staat vervolgens “stil” en wordt niets mee gedaan, tenzij anders geïnvesteerd natuurlijk. Maar in mijn geval wil ik lekker passief VWRL aankopen of VWCE. :)

  Maar stel dat men VWCE neemt, en men krijgt dividend uitgekeerd, wat gebeurd er dan met die €40 euro binnen VWCE?

  Wordt mijn €40 dan ergens opgepot achter de schermen tot het moment dat er genoeg dividend aan mij is uitgekeerd om automatisch een nieuw stuk VWCE aan te laten kopen o.i.d. gezien deze +/- €90 kost?

  En op welke manier uit zich deze herbelegging? zien we dan in ons Giro account dan extra stukken VWCE staan, of zien we dat terug in de prijs van VWCE?

  Wellicht maak ik het te ingewikkeld, maar ik wil graag het mechanisme begrijpen achter VWCE en wat het meest efficiënt is qua beleggen om te voorkomen dat uitgekeerd dividend niet stil staat.

  1. FinancElle

   Hi, dank voor je compliment!

   – Met 40 euro kun je momenteel inderdaad geen nieuwe VWRL kopen. Je kunt ervoor kiezen om geld bij te storten (tot 90 euro bijvoorbeeld), maar waarschijnlijk creëer je nu ook al elke maand een ‘overschot’? Bijvoorbeeld als je elke maand automatisch 100 euro overmaakt houd je elke keer een klein bedrag over. Uiteindelijk vormt dit weer voldoende om een nieuwe VWRL aan te kopen. Dit blijft altijd even zoeken omdat je alleen hele stukken kunt aankopen
   – Voor zover ik begrijp wordt binnen het fonds het dividend op grote schaal geherinvesteerd. Dit is dus niet zo zeer op persoonlijk niveau (waardoor ze niet ‘wachten’ tot jij persoonlijk weer voldoende hebt).
   – Het komt terug in het rendement, de prijs inderdaad

 11. Jasper

  Hoi Elle,

  Duidelijk stuk, veel aan deze informatie gehad. 1 ding is mij nog niet helemaal duidelijk, ik heb zowel de VWCE als de VWRL in mijn favorieten lijst staan, het valt mij op dat de koersstijging en daling tussen beide nogal eens kan varieren. Zo was vandaag de VWRL +1.18% en de VWCE +1.06%. Hoe wordt dit verschil verklaard aangezien ze beiden precies dezelfde index volgen?

  Groeten,
  Jasper

  1. FinancElle

   Hi Jasper,

   Ik denk dat je de ETFs op twee verschillende beurzen met elkaar vergelijkt, kan dat kloppen? Bijvoorbeeld Milaan en Amsterdam hebben verschillende openingstijden waardoor het startpunt anders is.

   Als ik vandaag kijk naar VWCE en VWRL op Milaan hebben ze het hetzelfde rendement (-0,27%)

 12. Rakesh

  Hello Elle

  Thanks for the article but I have question on the statement “The dividend averages 2% of the value of the ETF per year. If you have € 1,000 worth of VWRL, you will receive about € 20 per year in dividend, or € 5 per quarter.”

  I always thought the dividend is paid according to the number of stocks/ETF’s you hold rather than amount you have invested. Lets say if I have invested in stack A an amount of $1000 in which i would get 100 stocks. Each stock pays a dividend on 10 cents. In that case I would receive $100 in dividends but according to your statement, I would receive 2% of 1000 which is 20. Which is correct here?

  1. FinancElle

   Hi Rakesh,

   Dividend is an amount per share and as such also an amount per ETF. However you can recalculate this number into a percentage of the value of the ETF at that moment. This is an average of 2% in VWRL (the past few years).

   Some shares pay way more (high yield dividend shares). I write more about that in mijn blog about ‘leven van dividend’ (link).

 13. Irma

  Hallo, ik ben ook net begonnen met me te verdiepen in beleggen in tracks en crypto. Nu ben ik bezig met aankoop VWRL en VWCE. Als ik VWCE wil aankopen kan ik kiezen tussen XET en MIL. Wat is het verschil?

  1. FinancElle

   Hi Irma, VWCE XET zit in de kernselectie, MIL niet. Let op dat je aansluitkosten betaalt voor buitenlandse beurzen.

 14. Diana

  Dank voor de info! Ik vroeg me af waarom de aankoopprijs anders is?

  1. FinancElle

   Hi Diana,

   Ze hebben een andere startdatum waardoor de prijs anders is en VWCE herbelegd het dividend binnen het fonds waardoor het prijsverloop ook anders zal zijn.

 15. Puravida81

  Goede duidelijke info! Dankjewel. Ik ben deze maand begonnen met beleggen. Is het dan als Nederlander raadzaam om met VWRL of VWCE te beginnen?

  1. FinancElle

   Hi!

   Hierboven heb ik mijn eigen keuze en eigen visie uitgelegd, ik kan niet voor jou beslissen. Zelf kies ik voor VWRL met een basic account :)

   1. John

    Zou je keus nog steeds VWRL zijn als je een custody account had?
    Of was je dan wel overgestapt naar de VWCE of IWDA met EMIM?

    1. FinancElle

     Hallo John,

     Waarschijnlijk wel, omdat de aansluitkosten al snel wegvallen tegen de dividendverwerkingskosten. Zou het wel jammer vinden dat ik dan geen dividend meer ontvang :)

 16. Dank je voor je heldere en inspirerende uitleg. Ik wil beleggen in mijn de Giro pensioensparen. Hier mag ik geen inkomsten uit onttrekken toch. Dus daamee heb ik volgens mij alleen de keuze uit fondsen die herbeleggen.
  Bedankt voor de attendering dat je aansluitkosten daar ook € 1,- per maand bedragen.

  1. FinancElle

   Hallo Jules,

   Voor zover ik weet kun je gewoon in VWRL beleggen bij pensioenbeleggen van DEGIRO. Je kunt wel gelden (bijvoorbeeld gestorte bedrijven of uitgekeerde dividenden) aanhouden op de pensioenrekening / in je vrije ruimte.

 17. Arne

  Dag Elle,
  Bedankt voor al deze nuttige info voor startende beleggers!

  Ik had een vraag ivm de prijs van VWCE vs VWRL. Ik had in gedachten dat VWCE (Acc) hoger geprijsd zou staan dan VWRL (Dis), aangezien het dividend opnieuw automatisch geïnvesteerd wordt, maar dit is helemaal niet zo. Vandaag staat VWCE op 95.13 en VWRL op 100.52. Weet jij hoe dit komt? Bijkomstig was toen VWCE uitkwam op 26 jul 2019 de prijs ook lager dan de VWRL op die dag? Hoe kunnen deze twee ETFs die wel dezelfde index tracken, zo verschillen?
  Thanks!

  1. FinancElle

   Hi Arne,

   Graag gedaan!

   De prijs is anders omdat ze een andere startdatum hebben. Doordat VWCE het dividend binnen het fonds herbelegt, zal de prijs van VWCE sneller stijgen (of minder snel dalen) waardoor deze uiteindelijk VWRL ‘inhaalt’.

 18. Bert

  Hi,

  Superinteressante info over IWDA, VWRL & VWCE, waarvoor heel erg bedankt, vanwege een beginnende belegger.

  Ik ben zelf geneigd om VWCE aan te kopen (redenen: geen behoefte aan divident-uitkering, betere spreiding dan IWDA, …). Echter, wat me opviel is dat het verhandelde volume aan VWCE een pak lager ligt dan bv. IWDA (alternatief zonder divident-uitkering).

  Zit hierin een liquiditeitsrisico? Of hoef ik me hierover geen zorgen maken, gezien het verhandelde volume aan VWCE nog steeds heel hoog is?

  Hopelijk krijg ‘k nog een antwoord op een al oude post :)

  1. FinancElle

   Hi Bert,

   Natuurlijk kan ik niet voor jou inschatten wel risico aanvaardbaar is. Zelf zou ik me niet onzeker voelen bij VWCE :)

 19. Maarten

  Hallo! Ik kwam toevallig via Twitter op je website terecht. Leuk!
  Het herbeleggen van het dividend. Zie je dat in DEGIRO ergens ‘gebeuren’?
  Het dividend is nu nog zeer klein. En vermits je altijd hele stukken moet aankopen snap ik niet goed hoe dat geld al meteen terug bij het totaal wordt gebracht om zo al direct mee te tellen voor het volgende kwartaal aan dividend?

  Bedankt voor je berichtje terug!
  Groeten!

  1. FinancElle

   Hi,

   Afhankelijk van wat je aankoopt. Ik heb VWRL en zie dus elke kwartaal dat het dividend wordt uitbetaald. Zelf heb ik inmiddels voldoende om er iets nieuws van aan te kopen, maar op het begin stortte ik dan gewoon bij en kocht een nieuw stuk :) Hopelijk helpt dit!