VWRL (Distributing) vs. VWCE (Accumulating)

distributing of accumulating VWRL VWCE VWRA

Mijn favoriete ETF of tracker is VWRL. Deze ETF is ‘distributing’, dat houdt in dat het dividend wordt uitbetaald aan de eigenaar van de ETF. Zelf beleg ik dit dividend opnieuw in VWRL.

Sinds juli 2019 bestaat er ook een ‘accumulating’ versie van VWRL, namelijk VWCE. Deze herbelegd het dividend automatisch.

Wat is het verschil en welke kun je beter kopen?

17 april 2021: VWCE is per 15 april 2021 opgenomen in de DEGIRO kernselectie. Lees de update in mijn andere blog (VWCE in DEGIRO kernselectie).

VWRL vs. VWCE

VWRL en VWCE hebben dezelfde inhoud (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF). Het verschil is dat VWRL ‘distributing’ is en VWCE ‘accumulating’. 

Oprichtingsdatum en volume

VWRL bestaat sinds 22 mei 2012, VWCE sinds 23 juli 2019. VWCE is dus nog relatief nieuw ten opzichte van VWRL. Het volume van VWRL (EAM) is dubbel zo groot als dat van VWCE (XET) (15.512 vs, 7.473 stuks).

Naast VWCE bestaat VWRA (ook Acc en oprichtingsdatum 23 juli 2019). VWRA is in USD, VWCE is in EUR. 

Dividendbelasting en dividendlekkage

De ETFs hebben allebei als vestigingsland Ierland. Aangezien Ierland geen dividendbelasting heft, zit hierin geen verschil. 

Voor wat betreft dividendlekkage bestaat er ook geen verschil aangezien dividendlekkage gaat over de belasting die het fonds moet betalen over ontvangen dividenden. Dit is bij allebei hetzelfde.

Herbeleggen van dividend

Dividend is een winstuitkering die aandeelhouders krijgen. Om mijn beleggingen en FO-vermogen zo snel mogelijk te laten groeien, herbeleg ik mijn dividend. 

Dit houdt kort gezegd in: zodra ik het dividend gestort krijg op mijn beleggingsrekening, koop ik nieuwe ETFs (weer VWRL, mijn favoriete ETF). 

Op deze manier maak ik optimaal gebruik van het effect van samengestelde rente a.k.a. compound interest

Distributing (Dist) of Accumulating (Acc)

VWRL is een ‘distributing’ ETF (Dist). Dit houdt in dat het dividend wordt uitbetaald. Bij bepaalde andere ETFs wordt het dividend automatisch herbelegd, de ETF is dan ‘accumulating’ (Acc).

Aangezien ik mijn dividend volgens mijn beleggingsstrategie wil herbeleggen, lijkt het logischer om een accumulating ETF aan te kopen. Dit scheelt mij immers werk. Ik hoef dan niet meer zelf ETFs aan te kopen van het dividend.

In beginsel kies je daarom liever voor een accumulating ETF. Maar, beleg jij bij DEGIRO (mijn favoriete broker) dan kun je VWRL gratis aankopen en VWCE niet.  

DEGIRO kernselectie

Bij DEGIRO kun je bepaalde ETFs gratis aankopen. Dat wil zeggen: zonder het betalen van transactiekosten. Deze ETFs worden ook wel de kernselectie genoemd. 

VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dist ) zit in deze kernselectie en kun je daarom elke kalendermaand gratis aankopen. Je betaalt geen transactiekosten. Let op: het gaan om VWRL aan de Amsterdamse beurs (EAM).

VWCE (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc) zit niet in de kernselectie. Je betaalt dan transactiekosten: €4 + 0,05% met een maximum van €60 als je VWCE aankoopt aan de Deutsche Börse Xetra (in Frankfurt). 

Daarnaast is bij buitenlandse beurzen sprake van aansluitkosten: €2,50 per beurs per kalenderjaar. 

Conclusie 

VWRL kun je gratis maandelijks aankopen bij DEGIRO, voor VWCE betaal je transactiekosten en eventueel aansluitkosten (als je nog geen andere aandelen bezit op Xetra zijn dit extra kosten).

In eerste instantie is het daarom goedkoper om VWRL aan te kopen. Je moet dan wel zelf je dividend herbeleggen. 

Dit kán anders zijn als je een custody account aanhoudt. 

DEGIRO custody account

Een custody account bij DEGIRO houdt kort gezegd in dat jouw aandelen niet door DEGIRO mogen worden uitgeleend aan derden. In ‘ruil’ hiervoor betaal je met een custody account €1 + 3% per dividenduitkering die je ontvangt, met een maximum van 10% (dividendverwerkingskosten). 

Bij een basic account zijn dividenduitkeringen ‘gratis’. 

Transactiekosten vs. dividendverwerkingskosten

De vraag is wanneer het betalen van de transactiekosten voor VWCE (€4 + 0,05% met een maximaal van €60 per transactie) en eventueel aansluitkosten (€2,50 per kalenderjaar) goedkoper wordt dan het betalen van dividendverwerkingskosten voor VWRL (€1 + 3% met een maximum van 10%).

Er is geen simpel antwoord op deze vraag. Het is afhankelijk van je inleg en beleggingstermijn.

 • Als je één keer per jaar inlegt is VWCE qua kosten gelijk aan VWRL vanaf ongeveer €25.000. Je betaalt dan hetzelfde bedrag aan transactiekosten en aansluitkosten bij VWCE (€19) als dividendverwerkingskosten bij VWRL bij een custody account (bij elke dividenduitkering (elk kwartaal) €1 + 3% uitgaande van dividend van 2% van de waarde). 
 • Heb je al aandelen aan Xetra? Dan betaal je de aansluitkosten van €2,50 toch al. In dit geval geldt als je één keer per jaar inlegt de transactiekosten van VWCE altijd lager zijn dan de dividendverwerkingskosten bij VWRL bij een custody account (uitgaande van een dividend van 2% van de waarde).
 • Als je maandelijks inlegt, lopen de transactiekosten voor VWCE snel op. Je betaalt immers €4 + 0,05% bij elke transactie. Samen met de aansluitkosten van €2,50 per jaar komt dit uit op meer dan €50,50 per jaar. Als je €77.500 of meer belegd vermogen hebt zou je bij VWRL met een custody account €50,50 aan dividendverwerkingskosten betalen (uitgaande van dividend van 2% van het belegde vermogen). 
 • Bij maandelijkse inleg geldt dat de beleggingstermijn van grote invloed is. Als jij 5 jaar lang maandelijks bedragen gaat inleggen en vervolgens 10 jaar lang dividend gaat genieten, kan VWCE goedkoper uitvallen dan VWRL (op basis van de huidige tarieven). De precieze uitkomst is afhankelijk van hoeveel je maandelijks inlegt en de groeit van je belegde vermogen. 

Wat koop jij?

Koop jij VWCE? Of overweeg je het? Laat het weten in de comments!

Zelf heb ik een basic account bij DEGIRO, dus ik houd het bij VWRL.

De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 27 Comments

 1. GeldHamster

  Er zijn veel artikelen te vinden over VWLR maar deze is toch wel echt informatief en beknopt. Voor mij is n.a.v. je blog bevestigd dat VWLR de beste keuze is. Bedankt! Zeker ook omdat ik net als jij via basic account van de Giro beleg.

  Een opmerking t.a.v. jaarlijks inleggen is dat er rendement en daarmee ook gelijk dividend wordt gemist door deze strategie. Ik denk ook dat je deze slechts als voorbeeld ter informatie aanhaalt want hiermee bespaar je transactie kosten maar tegelijkertijd loop je rendement/dividend mis.

  1. FinancElle

   Dank GeldHamster!

   Het dient inderdaad als voorbeeld, omdat de meeste mensen op maandelijkse basis sparen en beleggen. Toch kan het wel spelen bij bijvoorbeeld een schenking of erfenis of verkoop van een huis (ik zeg maar iets). Als je een groter bedrag ineens zou beleggen is er geen sprake van het mislopen van dividend en kan VWCE zeker het overwegen waard zijn!

  2. Emmie

   Vanaf nu in vwce ook gratis ,los van de 2,5 aansluiting. Ga je nu overstappen?

 2. Niels

  Dage Elle, ik ben heek benieuwd wat voor effect de coronacrisis op de beleggingswereld gaat hebben. Ben jij heel zeker dat de ETF niet hét financiële product gaat zijn dat de zwakke schakel vormt in de financële wereld? Net zoals de hypotheken in de VS in 2008? groet, Niels

  1. FinancElle

   Hallo Niels, daar ben ik zeker ook benieuwd naar. Al laat ik me er niet actief door beïnvloeden, want ik houd gewoon mijn beleggingsstrategie aan.

   Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat ETFs een financiële crisis zouden kunnen ‘veroorzaken’. Ten onder gaan lijkt mij ook erg lastig omdat de onderliggende aandelen dan ten onder zouden moeten gaan. Misschien zou de aanleiding kunnen liggen in dat niemand meer onderliggende aandelen koopt maar alleen ETFs? Lang verhaal kort: ik zie het niet zo snel voor me. Hoe denk jij erover?

   Groet!

 3. Bart

  Informatief artikel, bedankt!
  Dat maandelijks gratis inleggen, hoe werkt dat? Is dat een bepaalde dag (en zo ja, hoe zie je welke)?

   1. Bart

    Bedankt Harry!

    1. FinancElle

     Fijn dat je het antwoord al hebt gekregen 🙂 Succes!

  1. FinancElle

   Dank voor de tip: ik zal me hier binnenkort een keer in verdiepen!

 4. Floor

  Hi Elle,

  Bedankt voor alle informatie die je met ons deelt.
  Ik zag onlangs op een forum een mening van iemand dat wanneer je ‘enigszins veilig’ wilt beleggen je kan kiezen voor de iShares MSCI World ETF. Wanneer ik die vervolgens opzoek in de Giro krijg je een enorme lijst met Trackers. Blijkbaar is het dan voor anderen duidelijk welke het moet zijn, maar voor mij zeker niet. Zo weet ik niet wat de categorie inhoudt (ik zie vooral veel ‘G’) ik weet niet wat het symbool inhoudt, maar vooral de productnamen verwarren me. Ik weet nu bijvoorbeeld niet welke wordt bedoeld.
  Beleggen is voor mij nog redelijk nieuw, maar nergens kan ik deze informatie vinden. Nu gaat mijn vraag toevallig over iShares, maar ik zie op veel forums dat mensen geen ISIN geven, maar onvolledige productnamen. Ik begrijp dus niet goed waarom deze onvolledige namen voor anderen wel concreet verwijzen naar 1 specifieke ISIN, maar voor mij dus naar enorme lijsten met opties.

  Sorry voor mijn lange vraag, hopelijk kan je helpen.

  Hartelijke groet Floor!

  1. FinancElle

   Hi Floor,

   Dank voor je reactie! Lastig om in een comment antwoord te geven op je al je vragen, maar ik ga het proberen 🙂
   Ik beleg zelf niet in die ETF, maar als ik op DEGIRO naar trackers ga en dan als aanbieder iShares selecteer en als beurs Amsterdam Euronext en zoek op world krijg ik nog maar 1 resultaat IWRD. Ik neem aan dat je het over die ETF hebt? ISIN: IE00B0M62Q58.

   Lees ook eens deze blog: in 4 stappen een ETF kiezen.

   Veel mensen spreken bijvoorbeeld over VWRL. Dat gaat dan om die aan de Amsterdamse beurs, met name ook omdat deze gratis te koop is aan de Amsterdamse beurs. Hopelijk helpt dit een beetje!

 5. FI_RE

  Goed artikel! Inmiddels is VWCE gratis aan te kopen via trading 212. Let wel op de spreads(die kunnen wat hoger zijn), dus altijd met limietorders inleggen! Als je een account aanmaakt krijg je nu ook een gratis aandeel(maximaal 100 euro) : http://www.trading212.com/invite/FzPG9n8f

 6. Julia

  Goed artikel! Ik zat namelijk ook te kijken naar VWCE, maar dat is inderdaad (voor mij in ieder geval) te duur. Ik heb een custody account en beleg in Vanguard S&P 500 en iShares MSCI Europe (+losse aandelen). Helaas betaal ik dan wel extra kosten over dividend. Ik heb daarnaast ook een basic account (waar nog geen beleggingen in staan) dus zit eraan te denken om toch daar in te gaan beleggen. Wel een dilemma, ivm de extra risico’s, dus ik ga er nog extra over lezen!

 7. Emma

  Hi!

  Hoe zit het eigenlijk met het betalen van dividendbelasting? Moet je dat al betalen als het op je beleggersrekening is gestort? Zo ja, dan kan een acc toch alsnog voordeliger zijn ook al moet je er voor betalen tov een dist?

  Alvast bedankt!

  1. FinancElle

   Hi Emma,

   De dividendbelasting wordt automatisch ingehouden op het moment dat het dividend wordt uitbetaald. Bij VWRL wordt er geen dividendbelasting ingehouden omdat Ierland (=vestigingsland) dit niet heft, dus dan kan het nooit voordeliger zijn.

   Als er wel dividendbelasting wordt geheven, is dit in principe aftrekbaar van je inkomstenbelasting (link naar blog dividendbelasting).

   In het geval van binnenlandse dividendbelasting in box 1 en in het geval van buitenlandse dividendbelasting in box 3. Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarin je geen effectieve aftrek hebt in box 3 omdat je onder de vrijstelling blijft waarbij het eventueel voordelig zou kunnen zijn om dist te kopen, maar dat heb ik nooit uitgerekend. Voor de duidelijkheid: bij VWRL / VWCE kan dit niet het geval zijn.

    1. FinancElle

     Hi Emma,

     Deze dividendbelasting ziet op dividendlekkage in het fonds zelf.

     In het fonds worden aandelen over de hele wereld gehouden. Uit deze aandelen ontvangt het fonds dividend waarop door de vestigingslanden van die bedrijven/aandelen dividendbelasting wordt ingehouden. Vanguard is niet altijd in staat om al de ingehouden dividendbelasting terug te krijgen. Dit wordt ook wel dividendlekkage binnen het fonds genoemd (link naar blog).

     Dit is niet de dividendbelasting die wordt ingehouden op jouw persoonlijke dividenduitkeringen uit de ETF. Daar wordt in het geval van VWRL namelijk geen dividendbelasting op ingehouden.

     Hopelijk is het zo duidelijk.

 8. Fobieke

  Dag iedereen. Als Belg betaal ik wel dividendbelasting. Ik vraag me af of het daarom voordeliger is om VWCE te kopen i.p.v. VWRL, ook al behoort die laatste tot de kernselectie van DEGIRO, en VWCE niet.

 9. J

  Hoi, ik heb een vraag over de verhandelbaarheid van de etf vwrl. Stel dat deze over 15 jaar, 300 Euro kost..krijg je hem dan nog wel verkocht? Ik bedoel, is er vraag naar zulke dure etf’s?
  Ik hoop dat iemand hier een antwoord of mening over heeft.
  Groetjes

  1. FinancElle

   Hallo Jorien,

   Indien de prijs van een aandeel of ETF ‘te hoog’ wordt, zie je vaak dat deze wordt gesplitst. Zoek maar eens op ‘aandelensplitsing’. Tesla en Apple hebben dit onlangs nog gedaan. Bij een ETF zie je dit veel minder vaak gebeuren omdat de groei minder exponentieel is.

   Hopelijk helpt dit!

 10. Wim De Groote

  Hi 🙂 België heeft inderdaad heel specifieke fiscaliteit. Deze beloont het meest beleggen in accumulerende ACC ETFs eerder dan in DIST ETFs (DIST = wat Morningstar Inc noemt). Dit om meerwaardebelasting / CGT te vermijden op dividenden. Zie volgend schema. Daarbij wil je de rode blokken volgen om je rendement te maximaliseren en je belastingen te minimaliseren: https://www.reddit.com/r/BEFire/comments/glmj1l/belgian_taxes_on_most_common_investments_a/

  Veel succes!

  1. FinancElle

   Thanks Wim! Elk land heeft zo zijn eigen regels 🙂 Dank voor je bijdrage!

 11. Wim De Groote

  Hallo Elle 🙂 Leuke blog heb jij. Ik neem aan dat er bij De Giro geen dividendverwerking kosten zijn bij Accumulerende ETFS? Maar enkel bij distributing/income ETFs?

  1. FinancElle

   Hi Wim, de dividendverwerkingskosten zijn alleen van toepassing als de daadwerkelijk dividend aan jou wordt uitbetaald. Niet bij Acc ETFs inderdaad!