Waar kun je het beste sparen in 2020?

Goedkoopste zakelijke bankrekening bank of america

Je wil zoveel mogelijk spaarrente krijgen op je spaargeld. Welke opties heb je dan? Bij welke bank kun je je spaargeld het beste stallen? En waar moet je rekening mee houden?

Hieronder lees je meer over de kosten van een spaarrekening, de hoogste spaarrente en andere opties zoals een (groen)deposito.

In mijn andere blog lees je waar je het beste kunt betalen en sparen in 2021.

Kosten spaarrekening

Een spaarrekening openen en aanhouding is gratis. Je kunt dus zoveel spaarrekeningen openen als je wil (zonder extra kosten), bijvoorbeeld om te sparen in potjes.

Om een spaarrekening aan te houden heb je een ‘tegenrekening’ nodig. Dit is een betaalrekening die is gekoppeld aan jouw spaarrekening. In deze blog kun je vinden welke betaalrekening het goedkoopst is.

Sommige banken verplichten je een betaalrekening bij hun eigen bank aan te houden om een spaarrekening te kunnen openen, maar dit is niet altijd het geval. Hieronder lees je meer over de verschillende opties met de hoogste spaarrentes.

De hoogste spaarrente

Momenteel geven de volgende banken de hoogste spaarrente:

 • NIBC Direct: 0,10% of 0,13% (waarvan 0,03% bonusrente) met een kwartaalspaarrekening. Bij NIBC Direct zijn geen betaalrekeningen beschikbaar. Je koppelt de gratis spaarrekening aan je betaalrekening bij een andere bank. NIBC Direct valt onder het depositogarantiestelsel (via een Nederlandse bankvergunning) waardoor je spaartegoeden tot €100.000 beschermd zijn in geval van faillissement. 
 • Lloyds Bank: 0,3%. Lloyds Bank heeft een Duitse bankvergunning (het depositogarantiestelsel is van toepassing). Je kunt ook hier geen betaalrekening openen en geeft als tegenrekening je betaalrekening bij een andere (Nederlandse) bank op.

Zelf heb ik naar tevredenheid een extra spaarrekening bij NIBC Direct.

Depositogarantiestelsel (meer dan €100.000 spaargeld)

Het depositogarantiestelsel beschermt tot €100.000 aan spaartegoeden per bankvergunning. Heb jij meer dan €100.000 euro spaargeld? Dan kan het verstandig zijn om je spaargeld bij verschillende banken te bewaren. Bijvoorbeeld bij NIBC Direct én Lloyds Bank. 

Let op dat sommige banken hun bankvergunning delen. Dan ben je maar één keer beschermd.

Weet je niet wat je met je spaargeld wil doen? Wil je het voor je laten werken maar weet jet niet hoe? Misschien is een financiële coachingssessie iets voor jou.

Financieel voordeel

De spaarrentes zijn momenteel niet erg hoog (maximaal 0,3%), maar als je op dit moment bij je eigen bank een spaarrekening heb met 0,01% spaarrente kan overstappen toch €29 per €10.000 per jaar opleveren.

Daarnaast vind ik het prettig om een deel van mijn spaargeld op een aparte spaarrekening bij een andere bank te sparen. Dit zorgt ervoor dat het echt als een buffer werkt en je het niet binnen één seconde kunt overboeken naar je betaalrekening.

Vermogensbelasting (box 3)

Let op dat je vermogensbelasting (in box 3) moet betalen over je spaartegoeden als je boven de vrijstelling uitkomt. Zó kun je besparen op je box 3-belasting.

Heb je de spaartegoeden de komende jaren niet nodig? Dan kan beleggen of een deposito een goed idee zijn. Lees hieronder meer over een spaardeposito.

Spaardeposito

Dé optie voor een hogere spaarrente is een spaardeposito. Je zet je geld dan voor een bepaalde tijd vast. Je kunt er tijdens deze ‘depositotermijn’niet bij.

Afhankelijk van de lengte van de depositotermijn, kun je tot 0,75% rente per jaar krijgen bij Leaseplan Bank (5 jaar vast). Deze bank (met Nederlandse bankvergunning) bieden momenteel over het algemeen de hoogste spaarrentes op spaardeposito’s.

Op een groendeposito krijg je geen spaarrente, maar het kan wel tot 2,46% belastingvoordeel per jaar opleveren (1 of 5 jaar vast).

Kun je je geld minimaal 10 tot 15 jaar missen? Overweeg dan indexbeleggen.

Aflossen hypotheek

Een goede manier om meer uit je spaargeld te halen kan versneld aflossen op je hypotheek zijn. Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op je hypotheek.

Sparen voor je kind

Lees in deze blog meer over de beste manier om te sparen voor je kinderen (tegen hogere rentes).

Bij welke bank spaar jij? Alleen bij je eigen bank of ook bij een andere (eventueel door middel van een spaardeposito)? Laat het weten in de comments!

Leave a Reply

This Post Has 16 Comments

 1. Veertigermetkids

  Op dit moment alleen nibc. Leaseplan komt weer in beeld als nibc met de rente zakt naar het niveau van leaseplan.

  1. FinancElle

   Vanwaar de voorkeur voor LeasePlan Bank?

 2. Edo

  Kwartaalspaarrekeing van NIBC. Nog een bonus (?) over het saldo dat er de hele maand op staat van 0,05%. En de rente per kwartaal.

  1. Edo

   Maand moet natuurlijk kwartaal zijn.

 3. Nachtvlinder

  Raisin is nog veel beter: 0,5% bij 3 maanden vast, niet eerder opnemen want dan krijg je 0% vanaf 10.000 Euro

 4. Edo

  Rentetarieven DHB CombiSpaarrekening (online) *
  Aankondigingstermijn Huidige Rentetarief Rentetarief
  33 dagen 0.15% 0.15% per 27 december 2019
  66 dagen 0.30% 0.20% per 27 januari 2020
  99 dagen 0.35% 0.25% per 2 maart 2020
  *Rentetarieven zijn effectief op jaarbasis, over het gehele saldo tot maximaal €500.000,-. Wijzigingen voorbehouden

 5. Ina

  Hoi, op zoek naar een spaarrekening met de beste rente kom ik op jouw site. Daarbij lees ik LLoyds 0,3% en NICB 0,15%. Wat maakt dat jij dan toch kiest voor een spaarrekening bij NICB en niet bij Lloyds? Waarom niet voor de hoogste rente gaan? Of zit er nog ergens een addertje onder het gras als je bij een Duitse bank gaat sparen?

  1. FinancElle

   Hi Ina, ik zat al bij NIBC toen daar de rente nog het hoogst was. Een Duitse bank valt in principe onder dezelfde regels, alleen zou het was meer gedoe kunnen geven als het misgaat. Zelf zou ik niet snel in het buitenland gaan sparen eerlijk gezegd.

  2. Wout

   Raisin geeft hoogste rente…. 0,4% Als je het even vast zet kan het boven de 1% worden.

   Maar je bent dief van je eigen portemonnee als je spaart…. Veilig beleggen levert een veelvoud op…. Bij Robeco bijvoorbeeld 25% als je de no 1 kiest

   1. FinancElle

    Uiteraard geeft sparen niet het meeste rendement, maar een buffer heb je toch echt nodig. En als je bijvoorbeeld op korte termijn een huis wil kopen, gaat trouwen of op wereldreis wil vind ik sparen ook geschikter. Persoonlijk kies ik ervoor om dat op een Nederlandse spaarrekening te doen, maar dat ieders eigen keuze!

    Beleggen is het afgelopen jaar inderdaad zeer vruchtbaar geweest, maar 25% is niet realistisch op de lange termijn.

    1. Wout

     Beleggen kun je per dag kopen en verkopen dus ook prima geschikt voor korte termijn…. Maar ik doe alleen de beste pensioenfondsen

     1. FinancElle

      Dat kan zeker! Maar ik vind daar veel te veel risico aan kleven. Als jij over 3 jaar een huis wil kopen en je legt nu 10.000 in, dan is de kans – naar mijn mening – te groot dat die 10.000 over 3 jaar minder waard is. Op de lange termijn is dit kans – op basis van het verleden – bijna nihil.

      Pensioenfondsen?

     2. Wout

      Ik bedoel beleggingsfondsen, excuus. Die kans dat het minder waard is is praktisch nihil. Beleggingsfondsen is een totaal andere bedrijfstak dan gewone aandelen. Ik kan je veel beleggingsfondsen laten zien die al decennialang goed renderen. Kwestie van spreiden en de juiste kiezen.

      Ik heb heel vroeger een beleggingshypotheek gehad wat prima presteerde, en nu heb ik weer een beleggingshypotheek. Je belegt dan ook in beleggingsfondsen, nooit in aandelen van gewone bedrijven.
      Maar de fondsen waar ik het over heb die renderen nog veel beter en al heel lang en per dag kijken of kopen en verkopen is totaal onnodig.

      Jouw idee over de gevaren op de beurs zijn veel te algemeen, en het kan niet zijn dat je je er echt in verdiept hebt want dan zou je beter weten. De beurs is zooooo breed qua mogendheden, van erg risicovol, tot zeer stabiel en waardevast. Die laatste zijn nooit in het nieuws.

     3. FinancElle

      Hi Wout,

      Je laatste gedeelte is kwetsend en onnodig.

      Als je meerdere van mijn artikelen hebt gelezen weet je dat ik juist niet in losse aandelen beleg maar in fondsen. En voor de lange termijn – dus nooit kopen en verkopen. Over de lange termijn ben ik het met je eens. Op de korte termijn kunnen ze weldegelijk dippen.

      Geniet van je goed renderende portefeuille.