Wanneer wordt je hobby een onderneming?

hobby kleine ondernemer belastingdienst blauwe envelop

Het begint als een hobby. Misschien houd je van schilderen (en kun je het ook nog eens heel goed). Of je bent zo iemand die alle fietsen van vrienden en familie repareert. Maar steeds vaker komen er ook andere mensen – via via – bij jou voor jouw diensten. Dan wordt het dus opletten geblazen.

Wanneer verandert deze hobby in een onderneming? Wanneer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Wat zijn de belastinggevolgen? Je leest het hieronder.

Inschrijving KvK

Wanneer moet je je inschrijven in de Kamer van Koophandel (KvK)? Al vrij snel. De Kamer van Koophandel sluit hiervoor aan bij de richtlijnen voor de omzetbelasting (btw).

Dus: als je voor de btw een ondernemer bent, en dus btw-aangifte moet doen, moet je je ook inschrijven bij de KvK (en andersom). Lees hieronder wanneer dat het geval is.

Ondernemer voor de btw

Je bent ondernemer voor de btw als je aan 3 voorwaarden voldoet:

 • je levert goederen of diensten 
 • je krijgt hiervoor een vergoeding
 • je neemt deel aan het economische verkeer (niet puur vriendendiensten of incidentele activiteiten)
Deze criteria zijn niet super duidelijk. Het is een beetje een grijs gebied. Als je af en toe iets van je eigen gebruikte spullen verkoopt op marktplaats, vormt dit geen onderneming. Maar als je alle kringloopwinkels en rommelmarkten afstruint voor de mooiste stukken, je redelijk wat kennis hebt en er veel tijd in steekt, zal dit wel zeker neigen naar een onderneming.
 

Gevolgen ondernemer voor de btw en KvK

Als jij ondernemer bent voor de btw, moet je je ten eerste inschrijven bij de KvK. Zij zullen je inschrijving doorgeven aan de belastingdienst zodat je ook geregistreerd wordt als ondernemer voor de btw, met alle gevolgen die gelden voor btw-ondernemer zoals een btw-aangifte en btw in rekening brengen over de vergoeding. 

Als kleine ondernemer (omzet €20.000 of lager) kun je eventueel gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR).

Toch echt een hobby

Zijn jouw activiteiten toch echt een hobby? Je verdient er wel iets aan maar het blijft echt binnen de familie- of hobbysfeer? Dan hoef je je niet in te schrijven in de KvK als ondernemer en geen btw-aangifte te doen. Je brengt ook geen btw in rekening over de eventuele vergoeding.

Aangifte inkomstenbelasting

Als je activiteiten iets meer zijn dan een hobby, moet je je dus inschrijven in de KvK, btw-aangifte doen en btw in rekening brengen over je vergoeding. Maar het zal ook betekenen dat jij jouw opbrengsten moet opgeven in je aangifte inkomstenbelasting, indien er winst valt te verwachten.

Er zijn voor de inkomstenbelasting twee mogelijkheden:

 • resultaat uit overige werkzaamheden: eigenlijk alle bronnen van inkomsten als zelfstandige (niet in loondienst) die niet als winst uit onderneming kwalificeren
 • winst uit onderneming: hier is pas sprake van als je een ‘echte’ ondernemer bent, lees meer in mijn blog wanneer kwalificeer je als ondernemer.

In beide gevallen (resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming) worden je inkomsten belast in box 1. Het grootste verschil is dat je bij winst uit onderneming recht hebt op ondernemersaftrek.

Wat is jouw hobby?

En verdien je er geld mee? Of kost het juist alleen maar geld?

Leave a Reply

This Post Has 4 Comments

 1. Luuk

  Als ondernemer voor de inkomstenbelasting maak je ook aanspraak op de MKB winstvrijstelling als je niet voldoet aan het urencriterium. Bij ‘iets meer dan een hobby’ heb je niet snel ondernemersaftrek, maar gelukkig wel de MKB winstvrijstelling.

  1. FinancElle

   Thanks voor de aanvulling Luuk!

   Je hebt recht op de MKB-winstvrijstelling als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ik zou zeggen dat je niet zo snel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent als je echt alleen iets meer dan een hobby hebt.

 2. Edo

  Hoi, ik wil misschien beginnen met actief beleggen in crypto (daytraden) vanuit huis en ik vroeg me af of dit artikel ook hiervoor geldt. Ik zie namelijk online dat over bitcoin transacties geen btw is verschuldigd.

  1. FinancElle

   hi Edo,

   Daytraden kan inderdaad een onderneming vormen. Indien dit het geval is, worden de inkomsten die je eruit haal (winst) belast in box 1 tegen het progressieve tarief.