
Ben je ondernemer? Dan is het belangrijk om te weten dat je zakelijke vermogen niet wordt belast met vermogensbelasting in box 3.
Hoeveel geld mag je op je (zakelijke) rekening aanhouden om nog te kwalificeren als ondernemersvermogen? En hoeveel bespaar je hier precies mee? Dat lees je hieronder.
In mijn andere blog lees je welke zakelijke rekening het goedkoopst (en fijnst) is.
Privévermogen valt in box 3
In box 3 worden ‘inkomsten uit sparen en beleggen’ belast. Dit gaat onder andere om banktegoeden. Het inkomen uit deze banktegoeden wordt berekend op basis van een fictief rendement. Effectief zijn de belastingpercentages tussen 0,58% en 1,68% over je vermogen.
In box 3 geldt er een vrijstelling van meer dan €30.000 per persoon (het dubbele bedrag voor fiscale partners).
In mijn andere blog vind je tips voor het besparen op vermogensbelasting.
Ondernemersvermogen valt in box 1
In tegenstelling tot privévermogen, valt ondernemersvermogen in box 1 (inkomen uit werk en woning).
In box 1 wordt niet gewerkt met een fictief rendement. Er wordt belasting geheven over het daadwerkelijke rendement: de rente die jij van de bank krijgt over je zakelijke vermogen.
Op dit moment is de rente extreem laag, meestal 0,01% op een zakelijke spaarrekening (bijvoorbeeld bij Knab). Als je in de hoogste belastingschijf valt (51,75% in 2019, 49,50 in 2020) dan betaal je effectief nog steeds minder dan 0,005% over je vermogen. Een stuk voordeliger dus dan box 3.
Hoeveel mag je als ondernemersvermogen aanmerken?
Helaas is er geen simpele rekensom om uit te rekenen hoeveel geld je als ondernemersvermogen kun aanmerken. Het is een grijs gebied.
De belastingdienst kijkt naar wat ‘zakelijk’ gezien als ondernemersvermogen nodig is, bijvoorbeeld als werkkapitaal of als reservering voor investeringen. Het saldo moet evenredig zijn aan hoeveel winst je behaald. Het is niet toegestaan om een langere periode een (zeer) hoog saldo aan te houden.
Het geld moet een zakelijke oorsprong en bestemming hebben. Geld ‘opsparen’ voor economisch mindere tijden is bijvoorbeeld geen zakelijke overweging, maar een privéoverweging. Natuurlijk mag je wel een buffer aanhouden. Zorg ervoor dat je deze kunt onderbouwen.
Een richtlijn die in de praktijk wel wordt aangehouden is maximaal 6 maanden aan winst. Let op: dit is echt alleen een richtlijn en erg afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten en toekomstplannen!
Geld overmaken van privé naar zakelijk
Ga niet aan het einde van het jaar geld storten van privé naar zakelijk. Dit is meteen duidelijk. Geld van privé naar zakelijk overmaken, daar moet je echt een goede reden voor hebben.
Geld van zakelijk naar privé overmaken mag altijd.
Moet het geld op een zakelijke rekening staan?
Nee. Het geld kan ook gewoon op je privérekening staan. Voor de belastingdienst maakt dat niet uit.
Jij kunt dan een deel van je vermogen aanduiden als zakelijk en dit niet meenemen in box 3. Dan moet je wel de ontvangen rente (over dat bedrag) aangeven als winst in box 1.
Het zakelijk karakter van dit vermogen moet blijken uit het gebruik (transacties).
Het duidelijk scheiden van het vermogen op een zakelijke rekening is wel makkelijker en in principe ook verplicht door de bankvoorwaarden.
Voorbeeld besparing
In box 3 wordt het fictieve rendement belast voor zover je boven de vrijstelling zit. Ik ga uit van een fictief rendement van 1,935% (t/m €71.650 boven de vrijstelling in 2019). Heb je meer vermogen? Dan wordt het percentage van het fictieve rendement hoger.
In box 1 wordt de rente belast als winst. Ik ga uit van een rente van 0,01% en het hoogste inkomstenbelastingtarief (51,75% in 2019). Ik heb rekening gehouden met 14% MKB-winstvrijstelling.

Toeslagen
Let op de gevolgen voor de toeslagen. Een lager privévermogen kan voordelig uitpakken, maar een hogere winst kan nadelig uitpakken.
Deze blog bevat affiliate links. Ik ontvang een klein bedrag als jij één van deze links gebruikt om een account te openen (daarmee help je mijn blog te blijven bestaan!).
