Zakgeld: hoe leer je je kind omgaan met geld?

Zakgeld kinderen financiële opvoeding peuter kleuter

Over persoonlijke financiën leren we (bijna) niets op school. Het grootste gedeelte over dit onderwerp leer je van je ouders en eventueel later van vrienden, collega’s, je partner of uit boeken.

Je ziet dan ook vaak dat bepaalde gedachten en gewoonten in relatie tot geld vanuit je opvoeding komen. Des te meer reden om te zorgen voor een goede financiële opvoeding voor jouw kind! Zakgeld is een goede manier om te starten met de financiële opvoeding van je kind.

Wanneer begin je met zakgeld, hoeveel geef je en zijn er ‘regels’? Dat lees je hieronder.

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld?

Vanaf het moment dat je kind geld kan herkennen (munten en briefjes) zou je kunnen starten met het uitleggen met de waarde van geld en het geven van zakgeld. Meestal zal dit zijn rond de leeftijd van 5 of 6 jaar

Kinderen van deze leeftijd zullen nog niet begrijpen dat je geld ook kunt opsparen voor iets groters. Dit komt met name door het gebrek aan besef van tijd. Ze zullen het geld dus meteen willen uitgeven aan bijvoorbeeld snoep. Dit is niet erg en heel normaal in het begin.

Juist doordat ze zelf (in bepaalde mate) verantwoordelijk zijn over het geld, kunnen ze ermee leren omgaan en de gevolgen leren.

Hoeveel zakgeld is ‘normaal’?

Je kunt starten met €0,50 per week bij 5-jarige leeftijd en het elk jaar ophogen met €0,50. Zo kom je op het 12e jaar uit op ongeveer €4 per week (zie tabel hieronder).

Je kunt ook de leeftijd van je kind per maand aanhouden. Een kind van 10 krijgt dan €10 per maand, dat is ongeveer 2,50 per week (uitgaande van 4 weken per maand).

5 t/m 12 jaar 

Zakgeld 5 tot en met 12 jaar

Vanaf de middelbare school zal het zakgeld vaak wat sneller omhoog gaan, mede afhankelijk van wat je kind zelf moet betalen.

Je kunt starten met €25 per maand en dit opbouwen met €2 per jaar, zodat je uitkomt rond de €35 per maand als je kind 18 is. Optie 2 is de leeftijd per maand aanhouden.

Afhankelijk van jullie wensen kan dit bedrag vanaf deze leeftijd worden aangevuld met kleedgeld, lunchgeld of een budget voor cadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes.

12 t/m 18 jaar

Zakgeld 12 tot en met 18 jaar

Op de website van NIBUD vind je gemiddelde cijfers over zakgeld.

Hoe vaak en wanneer geef je zakgeld?

Totdat je kind 12 jaar wordt, is het verstandig elke week zakgeld te geven. Dit omdat je kind nog minder besef van tijd heeft. Leg duidelijk uit dat het kind met dat geld een week (en later een maand) moet doen. Probeer hier ook consequent in te zijn, Op = op.

Vanaf de middelbare school kun je starten met het geven van zakgeld per maand, zodat je kind kan leren om langere tijd met het geld te doen en op basis daarvan keuzes te maken. Dit zal straks als hij/zij werkt waarschijnlijk ook zo zijn. 

Vast tijdstip

Van belang is dat je het zakgeld op een vast tijdstip geeft, bijvoorbeeld op zondagochtend. Zorg dan ook dat je het contant geld in huis hebt!

Contant of via de bank?

Bij jonge kinderen geef je het zakgeld contant en het liefst in muntjes, zodat ze leren rekenen.

Later (vanaf ongeveer 10 jaar) kan het goed zijn over te stappen naar een bankrekening zodat je kind zich meer en meer gaat realiseren wat de gevolgen van ‘betalen met een pasje’ zijn.

Zorg ervoor dat je kind hierop is voorbereid voordat hij/zij naar de middelbare school gaat, waar je alleen met pinpas kunt betalen.

Gratis betaalrekening voor kinderen

Bij bijna alle banken is een betaalrekening voor kinderen (en studenten) gratis. Spaarrekeningen zijn altijd gratis.

Sparen voor je kind? Lees in deze blog hoe je als ouder voor je kind kunt sparen.

Waarvoor moet het zakgeld worden gebruikt?

Spreek duidelijk af waarvoor je kind het zakgeld moet gebruiken. In het begin zal dit met name zijn voor snoep en eventueel speelgoed. Later kunnen hier uitstapjes en een telefoonabonnementen bijkomen, mede afhankelijk van de hoogte van het zakgeld.

Spreek af dat er bij grotere uitgaven eerst overleg moet plaatsvinden. Je kunt afspreken met je kind dat hij/zij er ‘een nachtje over moet slapen’ om zo impulsieve aankopen te voorkomen. Maar… Fouten maken mag, daar leert je kind alleen maar van (word hier dan ook niet boos over). 

Sparen

Maak niet alleen afspraken over de uitgaven, maar ook over welk gedeelte gespaard moet worden (voor een specifiek doel). Je kunt dit bepalen in overleg met je kind. 

Spaart je kind voor een specifiek doel? Doe dit in een spaarpot (bij jongere kinderen) of zet het op een kinderspaarrekening. Werk met een spaarplan of grafiek om het visueel te maken. 

Eventueel kun je een ‘zakgeldcontract’ opmaken om het tastbaarder te maken. Probeer je kind zoveel mogelijk zelf keuzes te laten maken. 

Heb jij nog tips over zakgeld en financiële opvoeding? Laat het hieronder in de comments weten!

Leave a Reply