Zelf je aangifte IB invullen: ja of nee?

aangifte zelf invullen of uitbesteden

Onlangs vroeg ik mijn volgers op Instagram of zij hun aangifte inkomstenbelasting zelf invullen en waarom wel of waarom niet?

De meeste mensen (62%) gaven aan hun aangifte zelf in te vullen. De rest (38%) besteedt het uit. Waarom? Soms gewoon vanwege gemak, maar vaker vanwege hun situatie. Ze zijn ondernemer of hebben onlangs een erfenis ontvangen.

Loop je nu eigenlijk echt geld mis als je je aangifte zelf invult? Of kun je het prima zelf doen?

Particulieren

Het grootste gedeelte van de particulieren (geen ZZP’er/ondernemer) bestaat uit mensen met een baan in loondienst of pensioenuitkering. Vaak hebben ze een eigen huis (met hypotheek) en misschien wat spaargeld of beleggingen.

In dit geval kun je hoogstwaarschijnlijk je aangifte prima zelf doen, zeker met de vooraf ingevulde aangifte. Je bespaart dan de kosten van de belastingconsulent.

Vooraf ingevulde aangifte

Als jij in de bovenstaande categorie valt, zijn (bijna) al je gegevens vooraf ingevuld door de belastingdienst in de zogenaamde ‘vooraf ingevulde aangifte’. Deze is online via de website van de belastingdienst te vinden (inloggen met DigiD).

Onder andere je salaris, hypotheek(rente), spaargeld en beleggingen zijn meestal al door de betreffende instanties doorgegeven aan de belastingdienst. Controleer wel altijd op fouten!

Aftrekposten

De belangrijkste aftrekpost voor de meeste particulieren is de hypotheekrenteaftrek. Er zijn nog andere aftrekposten (die je wel zelf moet invullen), maar de drempels zijn zo hoog dat de meeste mensen hier niet aan komen.

Lees in deze blog meer over welke persoonlijke aftrekposten er zijn en de hoogte van de drempels

Fiscale partners

Eventueel kan het voordelig zijn om bepaalde posten te schuiven met je fiscale partner, hiervoor kun je de rekenhulp van de belastingdienst gebruiken. 

Gratis hulp

Toch hulp nodig? Dan zijn er verschillende opties, waarvan er ook een aantal gratis zijn.

 • een ouderen- of vakbond, gratis voor leden
 • de belastingdienst, bel de belastingtelefoon
 • belastingwinkel in jouw regio (meestal voor mensen met een lager inkomen)

Toch een belastingconsulent betalen? Houdt dan rekening met kosten tussen €75 en €200.

Conclusie particulieren en uitzonderingen

In de meeste gevallen kun je als particulier je aangifte zelf doen. Als je alle stappen goed doorloopt, zul je niet snel geld mislopen. 

Er zijn een aantal uitzonderingssituaties waarbij het, afhankelijk van je kennis, goed kan zijn hulp in te schakelen bij het invullen van de aangifte:

 • je hebt meerdere eigen woningen (gehad) (in het aangiftejaar), de hypotheekrenteaftrek kan dan ingewikkeld zijn
 • je bent gescheiden (in het aangiftejaar)
 • je partner is overleden (in het aangiftejaar)
 • je een nieuw huis hebt gekocht (in het aangiftejaar), verschillende kosten zijn eenmalig aftrekbaar, zoals notariskosten.
 • je bent gemigreerd  
 • je hebt een onderneming (lees hieronder verder)
Zorg dat je een deskundig iemand vindt die ervaring heeft met de betreffende situatie.

Tips bij zelf invullen

 • neem de tijd
 • zorg dat je alle documenten bij de hand hebt (jaaropgaven, WOZ-beschikking van het jaar daarvoor, jaaroverzicht hypotheek, facturen als je een eigen woning hebt gekocht, afschriften aftrekposten, jaaroverzichten spaargeld en beleggingen, betaalbewijzen partneralimentatie, etc.)
 • check dit handige stappenplan van belastingdienst
 • check altijd achteraf of je nog recht hebt op toeslagen
 • check of jij belasting kunt terugkrijgen via middeling

Ondernemer (ZZP’er)

De meeste ondernemers besteden hun aangifte inkomstenbelasting uit. Voor ondernemers is een belastingconsulent of boekhouder een heel stuk duurder dan voor particulieren, al zijn de kosten voor ondernemers wel aftrekbaar van de winst.

Je kunt denken aan tussen €300 en €600 voor ZZP’ers, als jij de administratie kant-en-klaar aanlevert.

Waarom uitbesteden?

De meeste ZZP’ers besteden hun aangifte uit omdat ze denken dat het te ingewikkeld is en ze geld mislopen als de aangifte zelf invullen.

Ik begrijp dat, toch denk ik dat het lang niet altijd meer oplevert. Daarnaast geloof ik ook dat het als ondernemer van groot belang is je te verdiepen in je financiën en belastingen, omdat het nu eenmaal onderdeel is van het runnen van een onderneming. 

Het is heel erg afhankelijk van jouw bedrijf en jouw persoonlijkheid of je het zelf kunt en wil doen of niet. Kun jij je er echt niet toe zetten je in te lezen in welke aftrekposten beschikbaar zijn voor ondernemers? Of gaat het je helemaal duizelen bij de woorden administratie en kostenaftrek? Dan kun je het misschien beter uitbesteden.

Zorg dan dat je alle informatie aan je boekhouder geeft. Vertel hem/haar alles wat je ook maar denkt dat relevant kan zijn. Ga er niet altijd vanuit dat hij/zij alles vraagt, want dat is simpelweg onmogelijk.

Als ondernemer zelf aangifte doen

Stap 1: zorg voor een goede over overzichtelijke administratie

Stap 2: weet welke kosten zakelijk aftrekbaar zijn, inclusief  (verplichte) afschrijving.

Stap 3: ken de aftrekposten voor ondernemers (ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling, investeringsaftrek en fiscale reserves) zodat je weet waar jij recht op hebt.

Begin op tijd zodat je nog tijd hebt om vragen te stellen aan andere ondernemers of verder onderzoek te doen!

En jij?

Vul jij zelf je aangifte in? Waarom wel of waarom niet?

Leave a Reply

This Post Has 5 Comments

 1. TheMoneyMindset

  Wanneer je – vooral als particulier – externe hulp inschakelt, is het zeker raadzaam kritisch te zijn. Het kennisniveau van de medewerkers bij bijvoorbeeld de Belastingdienst is vaak om te huilen heb ik gemerkt.

 2. Kaspar

  Loondienst en huurhuizen. Dus aangifte doen is 5 minuutjes werk…

 3. Kaspar

  Huurhuis, enkelvoud…. haha. Spellingscontrole op de telefoon.