Zonnepanelen: na hoeveel jaar heb je de investering eruit?

Zonnepanelen zon syndey harbour bridge

Je ziet het steeds vaker: zonnepanelen. Het is een duurzame investering maar je wil natuurlijk weten na hoeveel jaar je deze investering eruit hebt.

Hieronder lees je wat zonnepanelen kosten, wat ze opleveren, hoe het belastingtechnisch werkt én dus na hoeveel jaar je de investering eruit hebt.

De aankoop en installatie

De zonnepanelen en bijbehorende omvormer (inclusief monitoringssysteem) moeten worden aangekocht en geïnstalleerd.

De installatie moet professioneel gebeuren en er moet rekening worden gehouden met de juiste ligging van de zonnepanelen (richting naar de zon en uit eventuele schaduwplekken zoals een boom of schoorsteen) en de juiste aansluiting en plaatsing van de  omvormer (in een koele ruimte). Zorg dus dat je dit door een professionele partij laat doen.

Kosten

De kosten van de aankoop en installatie variëren ongeveer tussen de €3.000 voor 11 zonnepanelen (1 persoonshuishouden) en €12.500 voor 26 zonnepanelen (6 persoonshuishouden). Bij deze prijzen is al rekening gehouden met het terugvragen van de btw op aankoop en installatie (zie hieronder). 

Lees hier meer over zonnepanelen en welke te kiezen (website Consumentenbond).

Kun je de zonnepanelen niet betalen van je spaargeld? Dan is een verduurzamingshypotheek misschien een optie.

Btw aankoop en installatie terugvragen

Als je stroom opwekt en niet alles direct gebruikt (of opslaat), zullen de zonnepanelen de energie terugleveren aan het elektriciteitsnet (daarover hieronder meer). Voor deze activiteiten ziet de belastingdienst jou als ondernemer voor de btw.

Dit heeft als gevolg dat:

 • voordeel: je kunt de btw over de aankoop en installatie terugvragen
 • nadeel: er wordt btw geheven over de opbrengsten uit de teruggeleverd stroom (dit nadeel valt weg als je onder de kleine ondernemersregeling (KOR) valt)

Als je geen andere btw activiteiten verricht (je bent geen btw-ondernemer voor andere (ZZP) activiteiten), zul je in principe onder de KOR vallen en geen btw over de opbrengsten betalen. Ben jij wel btw-ondernemer maar je partner niet, dan kan je partner de btw als particulier terugvragen. 

Let op: de factuur moet op naam staan van degene die de btw gaat terugvragen.

Lees hier welke stappen je moet nemen om je aan te melden als btw-ondernemer en de btw terug te vragen in de btw-aangifte (website Ondernemersplein KvK).

Stroom opwekken en terugleveren (saldering)

Een deel van de stroom die wordt opgewerkt door de zonnepanelen zul je direct gebruiken (bijvoorbeeld als je wasmachine aanstaat). Gemiddeld gezien is dit 30% van de opgewekte stroom. De rest zul je niet meteen gebruiken en dit gedeelte wordt automatisch teruggeleverd aan jouw energieleverancier.

Als je vervolgens op andere moment stroom gaat gebruiken, zal je energieleverancier dit verbruik verrekenen met de door jou terug geleverde stroom. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd.

Salderingsregeling

Als er aan het einde van het jaar nog stroom overblijft, krijg je hiervoor een vergoeding van je energieleverancier. De vergoeding voor het overschot is wisselend per energieleverancier en varieert ongeveer van €0,04 tot €0,11 per kWh. Waar je die €0,11 per kWh kunt krijgen? Bij Greenchoice

Afhankelijk van het teruglevertarief loont het niet altijd om een overschot te creëren. Ervan uitgaande dat een extra zonnepaneel ongeveer €250 tot €400 inclusief installatie kost, kan het tot 10 jaar duren voordat je deze investering eruit hebt (onder de bestaande salderingsregeling). Het is daarom beter een goede inschatting te maken van de stroom die je zelf nodig hebt.

Check hoeveel jullie verbruiken en dan kun je de aanschaf van zonnepanelen hierop afstemmen. Denk eventueel ook aan de toekomst (bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of aanschaf elektrische auto) want later bijplaatsen is relatief duur.

Geplande wijziging salderingsregeling

Na 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd: dan zal de stroom die je zelf meteen gebruikt meer waard zijn dan de terug geleverde stroom. Het is nog onduidelijk hoe de regeling er precies uit komt te zien, maar de wijziging kan verstrekkende gevolgen hebben voor het rendement van zonnepanelen.

Vastrecht (vaste kosten)

Zelfs als je een overschot hebt (en dus geen stroom koopt van de energieleverancier) moet je het zogenaamde vastrecht betalen. Dit is een bedrag voor het gebruik (en onderhoud) van het energienetwerk.

Deze kosten zijn ook verschillende per leverancier dus maak van te voren een vergelijking!

Onderhoud en verzekering

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Schoonmaken kan de werking van de zonnepanelen optimaliseren, maar check of en hoe vaak het nodig is (eventueel kun je het zelf doen). De omvormer gaat korter mee, zo’n 8 tot 15 jaar. Een nieuwe omvormer kost ongeveer €1.000.

Sommige installateurs bieden een onderhoudscontract en verzekering. Dit verhoogt de kosten van de installatie waardoor zal het in principe langer duren voordat je je investering eruit hebt. Naar mijn mening is dit niet nodig, zeker indien er voldoende garantie op de zonnepanelen en omvormer zit.

Lees hier meer over de verschillende soorten garantie op zonnepanelen en de omvormer (website Consumentenbond). 

Berekening terugverdientijd

De bedragen in de onderstaande berekening zijn inschattingen. Er zijn zeker ook goedkopere (en duurdere) aanbieders te vinden. Doe onderzoek en kies een betrouwbare partij!

Zonnepanelen berekening

De terugverdientijd is gemiddeld tussen de 7 en 9 jaar.

Update 26 september 2019: hieronder in de comments worden door lezers tips gegeven voor goedkopere opties. Op deze manier kun je de terugverdientijd verkorten. 

Verschillende dingen kunnen van invloed zijn op de opbrengst van de zonnepanelen, bijvoorbeeld:

 • het soort panelen en het vermogen (aantal Wattpiek)
 • de ligging (er kan 10% tot 20% van de opbrengst af gaan bij een andere richting dan zuid of plaatsing op een plat dak)
 • het aantal zonuren
 • de stroomprijs
 • de leeftijd van de zonnepanelen (het rendement wordt ongeveer 20% minder tot einde levensduur)
 • de levensduur zonnepanelen en omvormer

Voor- en nadelen

Een aantal andere dingen om te overwegen voordat je gaat investeren in zonnepanelen.

 • is beleggen niet rendabeler? Zie ook mijn blog over je hypotheek versneld aflossen of beleggen
 • de toekomst van de salderingsregeling is onduidelijk. Dit kan een grote impact gaan hebben op het rendement van zonnepanelen
 • je huist stijgt in waarde door de investering, maar het is heel moeilijk aan te geven hoeveel
 • je wordt je bewuster van je energiegebruik en gaat hier misschien op besparen
 • je draagt bij aan een duurzamere wereld

Ga ik zonnepanelen nemen?

Eén van de redenen om deze blog te schrijven was om ook voor mezelf uit te zoeken of het rendabel is om zonnepanelen te nemen. Ga ik het doen?

De duurzame kant ervan trekt me heel erg en daarnaast ook dat je meteen effect ziet op je energierekening. Toch ben ik ook geschrokken van de ‘nadelen’. 

Dat je het geld ook kunt beleggen in ETF’s is natuurlijk het overwegen waard, maar vooral de onduidelijke toekomst van de salderingsregeling vind ik een heel groot nadeel.

En jij? Deel jouw ervaringen met zonnepanelen in de comments hieronder!

Leave a Reply

This Post Has 22 Comments

 1. Geldmeneer

  Je aankoopkosten zijn aardig overdreven. Ik ben al een tijdje bezig met zonnepanelen (zie ook mijn blog over het rendement vs beleggen). Bij mij worden er binnenkort 16 panelen geinstalleerd voor bijna de helft van het bedrag waar jij vanuit gaat, nl. 3900 incl btw. Omdat ze niet in het zicht liggen zijn het geen full blacks, maar wel gewoon een prima merk en 320wp. Tel er een paar 100 bij op voor zwarte panelen, maar voor 7100 ex heb je je op laten lichten

  Overigens is je op laten lichten in het zonnepanelenwereldje ook geen kunst. Daar ben ik in het process ook wel achter gekomen!

  Ook overproductie is inmiddels wel rendabel. Je hebt een paneel voor zo’n 100-125 extra. Deze zal zo’n 250 kWh per jaar opwekken. Tegen 10ct teruglevering heb je dit binnen 4-5 jaar terugverdiend. Een steady 20% maak je op de beurs niet. De helft ook niet. Dat is het voordeel van zonnepanelen, een stabieler rendement. Ook als Ome Donald z’n ruzie met China uit de hand laat lopen, blijft de zon schijnen.

  1. FinancElle

   Dank voor je reactie en uiteenzetting!

   De aankoopkosten kunnen inderdaad erg variëren, maar zo laag als bij jou heb ik ze niet gezien. Ik ben 4.000 euro excl BTW (!) voor 11 panelen tegengekomen, maar daar houdt het toch wel bij op. Is jouw prijs met installatie?

   De prijs voor een extra paneel klinkt mij ook erg laag (inclusief installatie?) en vooral door de onzekerheid met betrekking tot de salderingsregeling zou ik er niet zo snel voor kiezen om extra zonnepanelen te nemen puur voor het rendement. Houd ons vooral op de hoogte van het proces!

   1. Geldmeneer

    Mag ik je als tip http://www.solar-bouwmarkt.nl geven. Een soort praxis onder de zonnepanelen (die ook installeren). Ik heb dat bij de onderhandelingen steeds als referentie gebruikt en heb er uiteindelijk 1 gevonden die nog iets goedkoper is dan daar. Als ik daar even snel een systeem samenklik (natuurlijk niet wetende hoe jouw situatie precies is). Kom ik onder de 4000 incl btw en incl installatie uit.

    Mijn prijs is met installatie, maar ik heb wat voorbereidend werk zelf gedaan.

    Je woont bij mij in de buurt, dus ik kan je mijn leverancier wel tippen. Mocht je dat willen en nadat ik zeker weet dat hij bij mij alles netjes afhandeld natuurlijk :)

    1. FinancElle

     Dank voor de tip!

     Die heb ik inderdaad ook bekeken en daar kwam ik uit op 4.175 euro exclusief btw inclusief installatie met de allergoedkoopste opties. Dus dan moeten de zonnepanelen precies in 2 rijen op je dak passen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen ook liever meer betalen voor een zonnepaneel uit Europa en dan langer garantie hebben (dan zit je rond de 5.300 excl. btw).

     Als laatste zijn dit soort bedrijven ook wel een beetje gericht op mensen die veel zelf uitzoeken en ook zelf wel een beetje weten waar ze het over hebben (o.a. met betrekking tot montage). Dit is niet voor iedereen geschikt!

     Super bedankt voor het delen van de tips en ik hoor graag de naam van de leverancier! Wanneer worden ze geïnstalleerd?

 2. Audrey

  11 zonnepanelen voor een eenpersoonshuishouden lijkt me wat veel. Ik heb er 8 liggen op mijn tussenwoning (tweepersoonshuishouden) en we hebben al een overschot op jaarbasis.

  1. FinancElle

   Wauw, dan gebruiken jullie echt heel erg weinig (en/of is jullie woning heel goed geïsoleerd). Goed bezig!

   Wij gebruikten in een tussenwoning (geen goede isolatie) met twee personen (allebei een fulltime baan buiten de deur) 2.555 kWh per jaar, dat staat gelijk aan bijna 12 zonnepanelen (250 Wp).

   1. Sander

    250 Wp zonnepanelen is al lang niet meer gemiddeld. Het vermogen van veel hedendaagse zonnepanelen ligt al snel op 320 Wp en soms nog hoger. Wij hebben 12 zonnepanelen van 335 Wp geplaatst op het platte garage dak, dit hebben we wel zelf gedaan. Totale kosten (inclusief BTW teruggave) waren €2800.
    Voor iemand die een beetje handig is, is het plaatsen van panelen op een plat dak erg gemakkelijk (net LEGO). Dan zou alleen nog voor de meterkast aansluiting betaald moeten worden voor een elektricien (kan me voorstellen dat veel mensen dat toch eng vinden).

    Nadeel, mijns inziens, van veel installateurs is dat ze een bepaald populair merk omvormer en optimizers aanbieden. Dit doen ze omdat hierbij makkelijk te detecteren is wanneer één paneel niet goed werkt, en tevens om eventuele schaduw op te vangen. In heel veel situaties zijn deze extra’s niet nodig en onnodig duur.

    1. FinancElle

     Hi Sander, dank voor je input. Goed om jouw verhaal te horen en dat het zo goed is gegaan met zelf installeren. Goede tips ook en zo zie je dus dat het ook een stuk goedkoper kan. Heb jij een idee na hoeveel jaar je de investering eruit hebt?

     1. Sander

      Ik heb ze natuurlijk pas net liggen, maar mijn inschatting is dat ik ongeveer 4 jaar nodig heb om de investering eruit te halen.

     2. FinancElle

      Wauw, dat zou echt super snel zijn. Nu maar hopen dat de regelgeving niet al te ingrijpend gaat wijzigen. Enjoy!

 3. GVS

  Sinds mei 2014 heb ik 10 panelen ( 2500 WP) liggen, iedere jaar heb ik zo’n 300 Kwh die ik teruglever. totale kosten min BTW
  € 3.333,- Nu 5 jaar en vier maanden later hebben ze inmiddels €3.068,- “opgebracht”. Het lijkt er op dat ik de panelen binnen 6 jaar terugverdiend heb. Nog even los van de sport van het terugverdienen of een goeie opbrengst op een zonnige dag heb je ook direct een lager energiebedrag per maand in je vaste lasten en dat is ook lekker.

  1. FinancElle

   Wat leuk dat je jouw opbeurende verhaal deelt. Zo zie je dat je met een goedkopere optie de 8 jaar vrij makkelijk terug kunt brengen naar 6 jaar. Voor de toekomst is het natuurlijk even afwachten of dit zo blijft i.v.m. salderingsregeling.

   De direct lagere kosten zijn zeker een heel groot voordeel, geniet ervan!

 4. Vera

  Nu precies een jaar 12 panelen van 275wp incl optimizers wegens schaduw, op ons plat dak liggen. Kosten €4200 na btw teruggave. Via collectief Vereniging eigen huis.
  Let op, voor teruggave btw moet het energiecontract op diezelfde naam staan.

  We wekken veel meer op dan verbruik. Ja extra panelen zijn duur, maar installatie is een vast bedrag (iets van €1200) wat voor een paar panelen meer of minder niet uitmaakt. Opwekking 3300 kWh. Totaal verbruik 2p huishouden 1800, dus 0 met salderen. Teruglevering nog 1500. Willen overstappen naar inductie koken en hopelijk volgende auto elektrisch. Greenchoice geeft nu 11cent gelukkig. Terugverdientijd reken ik 6 tot 9 jaar, afhankelijk van salderen en ons eigen gedrag.

  In je vergelijking beleggen vs zonnepanelen kun je wel meenemen dat je de lagere maandlasten na installatie natuurlijk weer kunt beleggen! In ons geval -40 euro voorschot, zo fijn als je energierekening maar 50 euro is.

  Los van de kosten en duurzaamheid maken zonnepanelen me nog blijer met iedere zonnige dag :)

  1. FinancElle

   Hi Vera! Dat is een mooie prijs en een super goede tip om mee te doen met het collectief! De factuur op de naam van de persoon die de btw gaat terugvragen is inderdaad essentieel (ik ga dit toevoegen aan de blog).

   6 tot 9 jaar klinkt als een geweldig doel, beleggen jullie het geld van de lagere maandlasten? Mooie toekomstplannen in ieder geval!

   Geniet ervan!

 5. Marie de Jonge

  Goed om te weten welke voor- en nadelen er zijn bij het investeren in zonnepanelen. Dat mijn woning in waarde stijgt vind ik een belangrijk aspect. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat het veel winst oplevert op de lange termijn. Ik ga mij in ieder geval verder verdiepen in de soorten panelen die er zijn. https://www.hesselpostma.nl/duurzame-energie

 6. Ferdinand

  Het lijkt erop dat iedereen rekent alsof de investering op een andere plek 0% zou opleveren.
  Als je uitgaat van de 5000 euro installatie na 20 jaar uitgaande dat je niks hoeft te vervangen(wat je wel moet doen)
  zonnepaneel: 569 x 20 – 5000 = 127,6% rendement
  VWRL tegen 1%: 1.01^29 * 5000 = 122% rendement
  Als je met VWRL iets meer dan 1% echt rendement haalt na belastingen en inflatie dan is de keuze dus gemaakt.

  Ik vind dat je de terugverdientijd van zonnepanelen moet berekenen met een rendement wat je ergens anders zou kunnen halen. Stel dat je zonnepanelen koopt en de hele installatie gaat 25 jaar mee waarna je het hele zaakje moet vervangen:
  569 x 25 = 14225
  14225 – 5000 = 9225
  9225 / 5000 * 100 = 184,5%
  de belastingdienst denkt dat je 4% maakt op je geld:
  1.04^25 * 5000 = 13329
  13329 / 5000 * 100 = 266,6%

  Terugverdientijd van zonnepanelen die 5000 kosten en 569 euro per jaar opleveren: nooit. Ze kosten je 896 over 25 jaar en je zet je 5000 euro vast voor 18 jaar.

  1. Geldmeneer

   Ik ben het eens met je punt dat je moet vergelijken met rendement elders.

   Je berekeningen raken echter kant noch wal. Ten eerste moet je je 5000 investering niet in het rendement meerekenen van VWRL. Als je dat eruit haalt is je rendement nog maar 22% over 20 jaar.

   Je laatste berekening kan ik helemaal niet volgen. Haal je daar nu de vervangingswaarde van de originele opbrengst af? De vervangende panelen gaan toch ook weer 25 jaar mee?

   1. Ferdinand

    Ah ik hoopte dat mijn berekening duidelijk was zodat je kan zien waar ik vandaan kom.
    “Ten eerste moet je je 5000 investering niet in het rendement meerekenen van VWRL.”
    Waarom niet? Het is het eindbedrag wat ik overhoud na 25 jaar. Met zonnepanelen heb ik na 25 jaar afval wat ik moet opruimen en afvoeren + het stroom/geld rendement. Met VWRL heb ik na 25 jaar # ETFs die ik kan houden of verkopen. Na 25 jaar en 5% rendement zou ik bijv. 16931 euro kunnen hebben als ik dan alles verkoop.
    “Je laatste berekening kan ik helemaal niet volgen. Haal je daar nu de vervangingswaarde van de originele opbrengst af? De vervangende panelen gaan toch ook weer 25 jaar mee?”
    Daar had ik denk ik niet goed neergezet dat ik de 2 rendementen met elkaar aan het vergelijken was. Als ik uit ga van een stroomkostenbesparing van 569 euro per jaar dan is dat 569 * 25 jaar = 14225 euro. Deze kostenbesparing heeft mij 5000 euro gekost dus 14225 – 5000 = 9225 euro. Uiteindelijk heb ik met 5000 euro investering na 25 jaar een bedrag van 9225 euro. 5000 euro is 9225 euro geworden na 25 jaar.
    Na 25 jaar begint alles weer vanaf 0 en investeer ik weer 5000 euro.

    Dus ik ben op zoek naar een berekening die zonnepanelen er _wel_ goed uit laat zien. Ze zullen vast wel bestaan als zoveel mensen het hebben?

    1. Geldmeneer

     Ah zo, alleen heet het dan geen rendement. Ik heb ooit een blog gemaakt met een uitgebreidere en meer accurate berekening.

     Waar jouw denkfout vooral zit, is dat je de besparing rendementsloos laat verdwijnen, maar vwrl wel laat compounden. Voor een juiste berekening zou je de besparing ook in vwrl moeten stoppen.

     1. FinancElle

      Voel je vrij om de link te delen hoor!

     2. Geldmeneer

      Ooit fanatiek begonnen, maar de blog is inmiddels gedelete. Kon zo snel ooit niet vinden of de posts ergens gearchiveerd zijn.

     3. Ferdinand

      Je hebt gelijk. Ik zat ook ineens te denken dat je het geld wat je per maand bespaart natuurlijk in die VWRL kan stoppen voor extra rendement.
      Geen idee of dit werkt:
      rendement 5%
      investering € 5.000
      zonnepan € 569
      jaar VWRL rend zonnepan rend
      1 € 5.000 € 250 € 569 € 28
      2 € 5.250 € 263 € 1.166 € 58
      3 € 5.513 € 276 € 1.765 € 88
      4 € 5.788 € 289 € 2.364 € 118
      5 € 6.078 € 304 € 2.963 € 148
      6 € 6.381 € 319 € 3.562 € 178
      7 € 6.700 € 335 € 4.161 € 208
      8 € 7.036 € 352 € 4.760 € 238
      9 € 7.387 € 369 € 5.359 € 268
      10 € 7.757 € 388 € 5.958 € 298
      11 € 8.144 € 407 € 6.557 € 328
      12 € 8.552 € 428 € 7.156 € 358
      13 € 8.979 € 449 € 7.755 € 388
      14 € 9.428 € 471 € 8.354 € 418
      15 € 9.900 € 495 € 8.953 € 448
      16 € 10.395 € 520 € 9.552 € 478
      17 € 10.914 € 546 € 10.151 € 508
      18 € 11.460 € 573 € 10.750 € 537
      19 € 12.033 € 602 € 11.348 € 567
      20 € 12.635 € 632 € 11.947 € 597
      21 € 13.266 € 663 € 12.546 € 627
      22 € 13.930 € 696 € 13.145 € 657
      23 € 14.626 € 731 € 13.744 € 687
      24 € 15.358 € 768 € 14.343 € 717
      25 € 16.125 € 806 € 14.942 € 747