Zwangerschapsverlof voor ondernemers (ZEZ)

ZEZ zwangerschapsverlof zelfstandigen moeder met baby

Heel veel mensen weten niet dat zelfstandig ondernemers ook zwangerschapsverlof hebben, mét een uitkering. Deze uitkering heet Zwanger en Zelfstandige (ZEZ-uitkering) en wordt uitbetaald door het UWV.

De ZEZ-uitkering is gebaseerd op de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het maximale bedrag per week is gelijk aan het minimumloon per week.

Wanneer heb je recht op deze uitkering en hoe hoog is hij? Dat lees je hieronder!

Wanneer heb je recht op een ZEZ-uitkering?

Je hebt recht op een ZEZ-uitkering als je zelfstandig ondernemer bent (en zwanger). De hoogte van de uitkering wordt gebaseerd op de hoogte van je winst. Daarover lees je hieronder meer.

Zelfstandig ondernemer

Wanneer ben je zelfstandig ondernemer? Dat ben je als je een eigen onderneming hebt (een eenmanszaak of VOF) maar ook als je medeaandeelhouder bent van het bedrijf waar je werkt (bijvoorbeeld DGA van een BV). De ZEZ-uitkering geldt ook voor meewerkend echtgenoten. 

Daarnaast geldt de ZEZ-uitkering voor zelfstandig beroepsbeoefenaars zoals artiesten, gastouders en alfahulpen. 

De ZEZ-uitkering geldt dus ook voor ZZP’ers; zij hebben meestal een eenmanszaak. 

Vanaf wanneer moet je zelfstandig ondernemer zijn?

Om recht te hebben op een ZEZ-uitkering moet je de dag voordat de uitkering begint als zelfstandige werken. Als je past kort als zelfstandige werkt, wordt de uitkering berekend over het aantal dagen dat je zelfstandige bent. 

Zelfstandig ondernemer én werknemer (in loondienst)

Als je zowel ondernemers bent als in loondienst werkt, krijg je eventueel een gedeelte via je werkgever en een gedeelte via de ZEZ-uitkering. Het totaal kan nooit hoger zijn dan wat je in totaal verdient, anders wordt de ZEZ-uitkering verlaagd.  

Lengte en hoogte ZEZ-uitkering

De lengte van de ZEZ-uitkering in in principe 16 weken en de hoogte bedraagt maximaal het minimumloon. 

Duur uitkering

De ZEZ-uitkering start 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum (dit gedeelte heet de zwangerschapsuitkering). Na de bevalling krijg je minimaal 10 weken een bevallingsuitkering. In totaal krijg je altijd minimaal 16 weken een ZEZ-uitkering.

Start uitkering

Je kunt zelf kiezen wanneer de ZEZ-uitkering start; 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum.

Aangezien je altijd minimaal 16 weken krijgt, is het verstandig de uitkering 6 weken voor de uitgerekende datum te laten starten (in plaats van 4 weken). Als de baby te laat geboren wordt, duurt de uitkering op deze manier langer dan 16 weken (omdat je na de bevalling recht heb op minimaal 10 weken).   

De baby komt eerder

Komt de baby eerder? Je krijgt altijd minimaal 16 weken in totaal, dus dan duurt je bevallingsuitkering langer dan 10 weken. 

Tweeling

Bij een tweeling start de uitkering 8 tot 10 weken voor de uitgerekende datum en duurt hij minimaal 20 weken.

Hoogte ZEZ-uitkering

De ZEZ-uitkering bedraagt maximaal het minimumloon. Of je dit krijgt is afhankelijk van de vraag of je het urencriterium hebt gehaald.

 • Heb je het urencriterium gehaald in het kalenderjaar voor de ZEZ-uitkering? Dan krijg je de maximale uitkering = minimumloon
 • Heb je het urencriterium niet gehaald in het kalenderjaar voor de ZEZ-uitkering? Dan krijg je een uitkering op basis van de winst van het jaar voor de bevalling. 

In 2020 bedraagt het minimumloon bruto €381,60 per week (€1653,60 per maand).

Je krijgt de ZEZ-uitkering per week uitbetaald (van maandag t/m vrijdag). 

Vakantiegeld

Over de ZEZ-uitkering krijg je 8% vakantiegeld. Dit wordt in principe betaald meteen na de einddatum van de uitkering. Als je uitkering onder andere in april valt, krijg je het vakantiegeld van t/m april in mei uitbetaald.  

Bruto of netto (loonheffingskortingen)

Je kunt ervoor kiezen dat het UWV loonheffingen inhoudt op de uitbetalingen (ja of nee) waarbij ze wel of geen rekening houden met de loonheffingskortingen.

De ingehouden bedragen (loonheffingen) gelden als voorheffing op de inkomstenbelasting.

Zelf heb ik ervoor gekozen dat hun UWV loonheffingen inhoudt zonder rekening te houden met de loonheffingskortingen, omdat ik liever niet wil bijbetalen op basis van de aangifte inkomstenbelasting.

Je kunt ook zelf geld voor de inkomstenbelasting opzij zetten

Aanvragen ZEZ-uitkering

Je kunt de ZEZ-uitkering aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent tot maximaal 2 weken voor de start van je zwangerschapsverlof (= 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum).

Op de website van de UWV staat dat je een zwangerschapsverklaring moet toesturen. Tot nu toe heb ik dit nog niet hoeven doen (8 weken na de bevalling).

Reactie van UWV op je aanvraag

Verwacht geen snelle reactie van het UWV over de toekenning van je uitkering. Ik kreeg pas officiële bevestiging van de hoogte van mijn ZEZ-uitkering nadat hij al officieel was ingegaan (en ik heb de aanvraag meteen bij 24 weken gedaan). 

De uitkering vraag je aan via Mijn UWV.

Verlaging urencriterium door zwangerschapsverlof

Voor het urencriterium tijdens je zwangerschapsverlof geldt dat je deze 16 weken mag meetellen alsof je wel (normaal) had gewerkt.

Er bestaat overigens geen recht op vaderschapsverlof voor ondernemers.

Leave a Reply

This Post Has 5 Comments

 1. Jan

  Heeft iemand enig idee hoeveel de zez uitkering netto betreft als je de loonheffingskorting op ja hebt? En voor je vakantiegeld?

  1. FinancElle

   Hallo Jan,

   Rond de 250 euro per week volgens mij.

   1. Jan

    Hi finaneElle, dankjewel voor je reactie. Ok, dat is denk ik zonder heffingskorting dan. Wellicht zijn er mensn geweest die met heffingskorting hebben ontvangen? Plus vakantiegeld…… Leuke site overigens. Hij lossen ook af op de hypotheek. Een echte verslaving soms 😉

    1. FinancElle

     Ah verkeerd begrepen. Dat zou het rond de 375 euro per week moeten zijn.

     Ja ik vind extra aflossen ook zo heerlijk, omdat we meteen een lage maandbedrag krijgen!!

     1. Jan

      Oh dat is best netjes die € 375,- . Ja aflossen is onze favoriet. Wellicht kun je met beleggen een beter rendement bereiken. Maar nu betalen we ruim € 400,- netto minder per maand. Dat geeft een goed gevoel . Mocht je overigens ook weten hoeveel vakantiegeld je netto krijgt bij de zes uitkering dan houd ik mij aanbevolen ? 😉