Wat is financiële onafhankelijkheid?

financiële onafhankelijkheid vrijheid zekerheid

Je leest er veel over, ook op deze website: financiële vrijheid, financiële zekerheid en financiële onafhankelijkheid. Wat betekenen deze termen?

Laat ik voorop stellen dat dit geen ‘vaste’ termen zijn. Het kan voor iedereen iets anders betekenen. Er is niet zoiets als één vorm van… Hieronder vind je hoe ik de termen gebruik!

Financiële vrijheid

Financiële vrijheid betekent vrij zijn van financiële geldzorgen. Het is een heerlijk gevoel. Op mijn website zocht ik naar de term vrijheid. Eens kijken hoe vaak ik daarover schreef. Veel boekreviews kwamen boven. Het is blijkbaar een belangrijk thema in boeken over financiën; hoe kun je financieel vrij worden?

Voor mij staat financiële vrijheid voor verschillende dingen:

 • geen schulden: je bent aan niemand geld verschuldigd. Ik kan me voorstellen dat voor veel mensen de hypotheekschuld hierbuiten valt.
 • inkomsten: je hebt voldoende inkomsten om je maandelijkse uitgaven te dekken.
 • een buffer: je hebt geld achter de hand in geval van nood en zelfs nog extra voor spontane dingen.

Zelf denk ik dat financiële vrijheid de eerste stap is. Voor financiële zekerheid heb je nog één ding extra nodig: inzicht.

Financiële zekerheid

De tweede stap is financiële zekerheid. Deze term staat voor een gevoel en kan voor iedereen anders zijn. Ik voel mij financieel zeker als ik geen schulden heb, voldoende inkomsten, een buffer én inzicht in mijn financiële situatie. 

Dat gaat niet alleen over mijn huidige maandelijkse inkomsten en uitgaven, maar ook over de toekomst. Het hebben van een beleggings– en spaarstrategie bijvoorbeeld.

Het hebben van financiële vrijheid en financiële zekerheid zorgen voor een financieel gelukkig leven. De overtreffende trap (en een heel mooi doel) is financiële onafhankelijkheid.

Financiële onafhankelijkheid

Voor mij betekent financieel onafhankelijk zijn dat je niet meer zou hoeven werken als je dat niet zou willen. Dus eigenlijk: je kunt leven van je vermogen. Op dit punt ben ik nog lang niet, maar het is wel een geweldig doel om voor ogen te houden.

Hiervoor is een flink vermogen (spaargeld) nodig, of een hoog rendement uit beleggingen (het beste is een combinatie van). Lees daarover ook mijn blog: hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken.

Kun jij het je voorstellen? Je hebt alle tijd voor je hobby’s en je hoeft alleen nog maar werk te doen wat je echt leuk vindt? Nou… ik droom nog even verder 🙂

Heb jij weleens nagedacht over deze termen? Heb jij er bepaalde ideeën bij? En waar sta jij? Ik ben heel benieuwd dus reageer vooral hieronder in de comment section!

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

 1. Kaspar

  Wie denkt of droomt hier niet wel eens over.

  Zeker Financieel onafhankelijk lijkt me heerlijk. Maar, zo lang ik de loterij niet win, niet haalbaar.

  En als het dat wel zou zijn zou ik echt alles ervoor moeten laten. Ga ik niet doen, ik leef nu ook!

  Dat gezegd hebbende…. sluit niet uit dat ik zodra de kinderen uit huis zijn ik ooit ergens een keer een jaartje antikraak ga wonen ofzo. Flink sparen voor een jaar financieel onafhankelijk en dus sabbatical. Wereldreis oid.

  1. FinancElle

   De meeste mensen dromen denk ik weleens over het winnen van de loterij en financieel onafhankelijk zijn. Of ze het ook echt als droom hebben om dit zelf voor elkaar te krijgen, weet ik niet. Ik vind de weg ernaar toe ook super leuk eerlijk gezegd! Klinkt als een goed plan, antikraak wonen (en die wereldreis ook trouwens).

 2. Anja

  Mooi geschreven, Elle. Goed die onderverdeling!

 3. Sanne

  Interessant artikel weer. Ik zit denk ik momenteel in de fase van financiële vrijheid, maar dan wel met een hypotheek (niet al te hoog gelukkig) en met een kleine buffer. Dit jaar maak ik van sparen een prioriteit, waardoor die buffer wel wat zal gaan groeien.

  1. FinancElle

   Dankje Sanne. Dat betekent dat je de eerste stap hebt bereikt, dus goed bezig! Succes met je spaardoel voor dit jaar.

 4. Angela

  Wat een goede kijk op de verschillende termen, zo heb ik er nog nooit naar gekeken maar het klinkt als een heel logisch stappenplan. Ik voel me altijd financieel zeker, want ik ben eigenlijk altijd wel bezig met de administratie (alleen niet zo met de toekomst). Financiële vrijheid voel ik sinds ik jouw website heb ontdekt, omdat ik sindsdien heel erg met de financiële toekomst bezig ben. We zijn al een aantal jaar aan het aflossen op de hypotheek, maar er zat geen masterplan achter. Nu wel! Financiële onafhankelijkheid is mijn ultieme doel sinds een aantal maanden en wordt alleen maar versterkt door o.a. jouw website. Wat fijn met om met gelijkgestemden te communiceren!

  1. FinancElle

   Wat een super leuk bericht Angela! Ik word er zo blij van om te horen dat ik daaraan kan bijdragen! Super! Als ik voor mezelf spreekt geeft het zoveel extra motivatie om een ‘masterplan’ te hebben 🙂