Herbalanceren in 3 stappen

balans op het strand

In ‘beleggersland’ hoor je het vaak voorbij komen: je moet je portfolio herbalanceren. Nou, mijn LibreOffice Writer kent het woord ”herbalanceren’ niet eens, dus het verdient zeker wat toelichting.

Heel simpel gezegd: herbalanceren betekent dat je checkt of jouw beleggingsportfolio nog bestaat uit de door jou gewenste verhoudingen en zo nee, dat je aanpassingen doet om hem weer in de gewenste verhoudingen te brengen. Meestal gaat het om de verhouding tussen aandelen en obligaties.

Hieronder lees je meer over herbalanceren en vind je een simpel 3-stappenplan om het zelf te doen!

Waarom herbalanceren?

Bij het vaststellen van je beleggingsstrategie, bepaal je hoe jouw portfolio eruit komt te zien. Waarin ga je beleggen, via welke broker, hoe vaak leg je in en hoeveel?

Vaak neem je ook een beslissing over de hoeveelheid obligaties in je portefeuille. Een vuistregel die veel mensen aanhouden is: je leeftijd in obligaties, met een maximum van 50%. Ben jij 28 jaar oud? Dan wil je volgens deze regel 28% obligaties en 72% aandelen aanhouden. 

Het kan dus om de verhouding aandelen/obligaties gaan, maar ook de verhouding in verschillende sectoren of gebieden. Bijvoorbeeld: jij besluit dat je meer vertrouwen heb in de Amerikaanse markt ten opzichte van de wereldwijde markt, dus je wil 10% ‘extra’ aandelen in de Amerikaanse markt hebben. Denk aan een ETF gericht op de S&P500.

De waarden van aandelen en obligaties fluctueren door de dagen, maanden en jaren heen. Hierdoor kan je portfolio ‘uit balans’ raken. Om ervoor te zorgen dat jij de door jou gewenste verhoudingen behoudt, ga je herbalanceren.

Stap 1: jouw gewenste portfolio vaststellen

De eerste stap in beleggen is kiezen waarin jij gaat beleggen en via welk platform

Kies je ervoor om te beleggen in aandelen én obligaties, dan kies je de voor jou gewenste verhouding. Bijvoorbeeld: je bent nu 28 jaar en je wil graag 28% obligaties in je portfolio hebben.

Indien je kiest voor automatisch beleggen, dan kun je vaak eenmalig instellen welke verhouding je wil. 

Bijvoorbeeld:

 • bij Peaks kies je een portfolio: indien je 28% obligaties wil, zit je het dichts bij portfolio ‘scherp’: 70% aandelen / 30% obligaties. Je bent niet super flexibel in de percentages. Inleggen en herbalanceren gaat verder automatisch. Lees hier mijn Peaks review (+ actiecode).
 • bij Meesman kun je zelf het percentage kiezen (= flexibeler): in dit geval kies je dan 28% obligaties wereldwijd en 72% aandelen wereldwijd. Deze bedragen moet je zelf eventueel aanpassen om je inleg te wijzigen. Om te herbalanceren kun je heel simpel een ‘switchopdracht’ uitvoeren.

Indien je kiest voor een vorm van ‘zelf beleggen’, dan heb je alles meer zelf in de hand. Je begint dan met het aankopen van producten in je gewenste verhoudingen bij je maandelijkse inleg en gaat vervolgens (jaarlijks) herbalanceren. 

Zelf maandelijks aankopen

Bijvoorbeeld: bij DEGIRO koop je zelf je ETFs aan. Stel dat je VWRL (wereldwijde aandelen) en DBZB (wereldwijde obligaties) wil aankopen in de verhouding 28/72%. Je maandelijkse inleg is €500 per maand.

 • DBZB staat momenteel rond de €250
 • VWRL staat momenteel rond de €90

Je kunt bij DEGIRO alleen ‘hele’ producten aankopen. Je kunt dan de ene maand alleen VWRL aankopen (= 5 * €90 = €450) en de volgende maand 1 DBZB (€250) en de rest VWRL (3 stuks).

Je porfolio bestaat dan na 2 maanden bijvoorbeeld uit:

 • 8 VWRL 
 • 1 DBZB 

Zo ga je het hele jaar door en aan het einde van het jaar ga je bekijken hoe jouw portfolio ervoor staat.

In mijn andere blog vind je een 5-stappenplan voor aankopen bij DEGIRO.

Stap 2: je huidige verdeling berekenen

Aan het einde van het jaar check je de huidige verdeling binnen jouw portfolio. Komt deze nog overeen met jouw gewenste verdeling?

De benodigde getallen:

 • totale waarde portfolio
 • waarde aandelen
 • waarde obligaties

Op basis daarvan reken je de bijbehorende percentages uit, bijvoorbeeld:

 • totale waarde: €8.850
 • VWRL €7.500 (84,7%)
 • DBZB €1.350 (15,3%)

Je bent door waardestijgingen of -dalingen redelijk ver van je doel van 72%/28% verwijderd geraakt. Je wil nu producten aan- en of verkopen om weer tot de juiste balans te komen (= herbalanceren).

Stap 3: producten aan-/verkopen om tot de gewenste balans te komen

Er zijn nu twee opties om weer tot de gewenste verdeling te komen:

 • VWRL verkopen en DBZB terugkopen
 • Extra DBZB kopen

Optie 1: verkopen en aankopen

Bij de eerste optie blijft je portfolio (ongeveer) dezelfde waarde behouden, in dit geval €8.850. Je gewenste verhouding is dan:

 • 28% obligaties (DBZB) = €2.478. Het verschil met nu (€1.350) is €1.128
 • 72% aandelen (VWRL) = €6.372

We nemen aan dat de prijs van DBZB nu €225 is. Je wil voor ongeveer €1.128 bijkopen dus dan zit je aan 5 DBZB’s (5 * €225 = €1.125).  Je verkoopt dan ongeveer voor dat bedrag aan VWRL’s en koopt 5 DBZB’s. Dan zit je dicht bij je gewenste percentages.

herbalanceren aankopen verkopen
Herbalanceren aankopen / verkopen (voorbeeld)

Optie 2: extra aankoop (zonder verkoop)

De tweede optie is geschikt als je niet wil verkopen, maar alleen extra wil bijkopen. De extra aankoop kun je financieren met je normale maandelijkse inleg of eventueel met een extra beschikbaar bedrag. 

Eerst bereken je hoeveel je moet bijkopen om weer tot je gewenste verdeling te komen. Houd er rekening mee dat de totale waarde van je portfolio omhoog gaat. Het is even zoeken naar het juiste aantal.

 • Waarde VWRL (blijft gelijk): €7.500
 • Waarde DBZB: aankoop 7 stuk * €.225 = €1.350 + €1.575 = €2.925 
 • Totale waarde portfolio: €10.425.

In dit geval zal het niet lukken om de DBZB’s alleen van je standaard maandelijkse inleg van €500 te kopen. In dat geval kun je het eventueel over 3 maanden uitsmeren. Doorloop dan elke keer het stappenplan.

Herbalanceren zonder verkoop
Herbalanceren zonder verkoop (voorbeeld)

Hoe vaak herbalanceren?

De meeste mensen herbalanceren hun portfolio eens per jaar, maar je kunt het ook eens per kwartaal doen of extra bij grote koerswijzigingen. Het gaat er uiteindelijk om wat je eigen voorkeur is.

Ik zou wel een minimum van eens per jaar aanhouden.

Zelf herbalanceer ik (nog) niet

Persoonlijk beleg ik niet in obligaties, mijn portfolio bestaat voor 100% uit aandelen, wereldwijd gespreid (VWRL via DEGIRO). Hier hoef ik momenteel dus nooit te herbalanceren.

Ik ben bezig met het openen van de ABN Zelf Beleggen Basis rekening. Ik ga hier beleggen in de 3 Northern trust beleggingsfondsen in de verhoudingen die zorgen voor wereldwijde spreiding (momenteel 78% wereld, 12% opkomende landen en 10% kleine bedrijven). In dit geval zal ik wel af en toe gaan herbalanceren.

Lees in mijn andere blog meer over mijn huidige beleggingen.

En jij?

Deel hieronder in de comments hoe jij omgaat met herbalanceren! 

De links naar Peaks en DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Bij Peaks krijg je €5 gratis tegoed met actiecode NELSOi152

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 6 Comments

 1. Lauren

  Ik ga eind deze maand voor de eerste keer herbalanceren, maar kijk daarbij niet alleen naar de waarde van het portfolio op mijn beleggingsrekening maar ook naar het bedrag dat ik heb uitgeleend via crowdfunding. Overigens betekent dit dat ik een flink aantal obligaties zal bijkopen.

  1. FinancElle

   Hi Lauren,

   Leuk! Heb je al een idee of je voor optie 1 of 2 gaat? Voor crowdfunding heb je ook een doelpercentage of telt het mee bij aandelen? Succes!

   1. Lauren

    He Elle, het wordt optie 2! Mijn crowdfunding projecten beschouw ik als even risicovol als mijn aandelen dus ik combineer ze in 1 doelpercentage voor nu.

 2. Meer door minder

  In mijn financiële plaatje is er eigenlijk nooit spraken van onbalans.

  1. FinancElle

   Houd je ook geen obligaties aan? Of groeien jouw aandelen en obligaties precies even hard?