Zonneboiler: na hoeveel jaar heb je de investering eruit?

Zonneboiler mangrove zon op mijn gezicht

Wil je besparen op je energiekosten? Dan zijn er verschillende opties zoals: bezuinigen, je huis beter isoleren, zonnepanelen en, misschien wat minder bekend, een zonneboiler.

Een zonneboiler zorgt voor warm water, bijvoorbeeld om mee te douchen. Je doucht dan met water verwarmt door de zon!

Hoe werkt het en hoelang duurt het voordat je de investering eruit hebt? Dat lees je in deze blog!

Hoe werkt een zonneboiler?

Door middel van zonnecollectoren op je dak en een buizenstelsel met vloeistof creëer je warm water. Het warme water wordt opgeslagen in een voorraadvat (de boiler). Vanuit dit voorraadvat heb je warm kraanwater in je badkamer en keuken. Eventueel kun je ook je wasmachine en vaatwasser op het voorraadvat aansluiten.

Het voorraadvat kun je ook nog aansluiten op je cv-ketel zodat die het water eventueel (nog meer) kan verwarmen. 

Het voorraadvat moet binnen staan, de grootte is gemiddeld 100 liter. Er zijn ook compacte zonneboilers waarbij de watervoorraad onder de collector op het dak zit of liggende voorraadvaten die je onder een schuin dak op zolder kunt plaatsen. 

Heb je al zonnepanelen? Dan moet je nog voldoende plek op je dak hebben voor de zonnecollectoren voor de boiler (ongeveer 0,75 tot 1 m2 per persoon). Het is belangrijk dat ze een goede ligging hebben, zodat ze voldoende zon ‘vangen’.

Combineren met warmtepomp

Een zonneboiler kan worden gecombineerd met een warmtepomp. Dan kan het warme water ook worden gebruikt voor je verwarming. Dit wordt een zonneboilercombi genoemd.

Kosten en levensduur zonneboiler

De prijs van een zonneboiler inclusief installatie varieert ongeveer tussen €2.000 (voor 2 personen) en €4.500 (voor 6 personen). Een zonneboilercombi start pas vanaf €3.000.

Door de jaren heen heb je onderhoudskosten aan de zonneboiler. De kosten hiervoor zijn ongeveer €10 per jaar. Daarnaast heb je stroomkosten van ongeveer €20 per jaar, eventueel minder als je zonnepanelen hebt.

De levensduur van een zonneboiler is ongeveer 25 jaar. 

Besparing

Met een zonneboiler bespaar je op gaskosten (of elektriciteit als je een elektrische ketel hebt) voor het verwarmen van water.

Afhankelijk van de grootte van je huishouden zal de besparing per jaar ongeveer €100 (2 personen), €150 (4 personen) tot €230 (6 personen) bedragen. Met een zonneboilercombi kun je ongeveer €50 per jaar extra besparen.

Aangezien de gasprijzen waarschijnlijk gaan stijgen in de komende jaren, zal de besparing oplopen. 

Een snelle rekensom voor een huishouden van 4 personen (€3.000 / €120) leert dat het ongeveer 25 jaar duurt om de investering eruit te hebben. Beschikbare subsidie kan hier nog verandering in brengen.

Subsidie

Voor de aanschaf van een zonneboiler is subsidie vanuit de overheid beschikbaar. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Afhankelijk van jouw specifieke situatie, is de subsidie voor een zonneboiler €750 tot €2.000 euro. 

Berekening van de terugverdientijd

Let op: de onderstaande bedragen zijn inschattingen. Maak een berekening voor jouw specifieke situatie.

Huishouden 4 personen

Bij een huishouden van 4 personen bedragen de aanschafkosten van een zonneboiler na subsidie ongeveer €2.000. De besparing van gaskosten bedraagt ongeveer €150 per jaar. De onderhoudskosten zijn ongeveer €10 per jaar en de extra elektriciteitskosten €20 per jaar. 

Het duurt dan ongeveer 16,5 jaar (€2.000 / €120) voordat je de investering eruit hebt. Hierbij heb ik geen rekening gehouden met een eventuele stijging van de gasprijzen.

Huishouden 2 personen

Voor 2 personen kom je op een langere terugverdientijd uit. De prijs na subsidie bedraagt ongeveer €1.500 en de besparing (na kosten) is ongeveer €70. Je komt dan uit op bijna 21,5 jaar.

Huishouden 6 personen

Bij een huishouden met 6 personen zal de terugverdientijd juist wat korter worden. De aanschafkosten (inclusief installatie) na subsidie komen ongeveer uit op €3.000. De besparing na kosten is ongeveer €200. De terugverdientijd is dan 15 jaar.

In alle gevallen is de terugverdientijd een stuk langer dan bij zonnepanelen (6 tot 10 jaar).

Wat mij betreft is een zonneboiler alleen een goede optie als je huis super goed is geïsoleerd, je zonnepanelen hebt én je nog iets extra’s voor jezelf en het milieu wil doen. Wat vind jij?

Leave a Reply